1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Continental promoviše pametne pneumatike
Continental promoviše pametne pneumatike

Continental promoviše pametne pneumatike

461
1
Podelite sa prijateljima:

Jedan od najvećih globalnih snabdevača automobilske industrije Continental je nedavno predstavio novu tehnologiju izrade pneumatika koji će biti podesni za ugradnju u konektivna,  autonomna i elektrifikovana vozila.

Nemački gigant je iskoristio svoj rad na inteligentnim samoregulišućim gumama koje u ovoj verziji koriste centrifualne sile kao one koje energijom snabdevaju pumpe namenjene očuvanju, to jest održavanju željenog, zadatog pritiska vazduha u pneumaticima.

Continental navodi da, kako vozilo ubrzava, tako i centrifugalne sile koje se generišu na točku, deluju na pumpu koja izbacuje komprimovani vazduh, omogućavajući na taj nači da pritisak u pneumaticima bude uvek idealan. Na taj način „se daje doprinos strateškom smanjenju emisija ugljen-dioksida“, onda kada se gume koriste u konvencionalnom automobilu.

Pumpe su povezane sa integrisanim rezervoaram koji čuva komprimovani vazduh koji se redovnom eksploatacijom vozila proizvede. U kasnijim situacijama, kada se ispostavi da je neophodno povećati pritisak u gumama, taj vazduh biva iskorišćen.

Tehnologija je nazvana ContiCARE, što bi trebalo da asocira na konektivnost, autnomnost, pouzdanost i elektrifikovanost. Sistem je osišljen da poveže tehnologiju i lakoću upravljanja željenim performansama.

Proizvođač navodi da su karakteristike tehnološkog rešenja veoma bliske sa zahtvima koji se postavljaju pred električna i autonomna vozila u službi kako kod vlasnika tako i kod flotnih operatera, uključujući i neki robotaksi servis sutrašnjice.

Sastavni deo strukture gume čine i senzori kojima je zadatak da procenjuju podatke vezane za pritisak u pneumatiku na kontinuiranoj osnovi, a vršiće i nadzor nad ostalim parametrima, poput na primer temperature gume, dubine šare na gazećem sloju, uključujući i podatke o eventualnim oštećenjima. Informacije se zatim prosleđuju vozaču na pažnju, ili pak flotnom menadžeru kroz korišćenje „ContiConnect Live“ aplikacije.

Pored očigledne koristi koju tehnologija pruža na polju bezbednosti saobraćaja, pametno upravljanje pneumaticima omogućava maksimiziranu efikasnost u pogledu eksploatacije vozila a čiji je krajnji rezultat reflektovan kroz niže troškove posedovanja i korišćenja, ali i kroz „zeleniji“ odnos prema prirodi.

Na kraju još da dopunimo da je felna modifikovana na način da doprinese redukciji vibracija tokom vožnje, kako bi se komfor podigao na viši nivo.

AutoRepublika

(461)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako je ova sistem „pouzdan“ ( drži pritisak u gumama kada je ugašen motor ) kao na vojnom TAM-150, džaba vam „skalamerija“…