1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Proizvođač Mercedesa otuđio udeo u kapitalu Kamaza
Proizvođač Mercedesa otuđio udeo u kapitalu Kamaza

Proizvođač Mercedesa otuđio udeo u kapitalu Kamaza

234
1
Podelite sa prijateljima:

Trenutno nema zvaničnih informacija o tome ko je postao kupac 15% udela koje je nemački proizvođač teških komercijalnih vozila Daimler Truck, kao član grupacije Mercedes-Benza. Nije obelodanjen ni iznos po kom je prometovan deo kapitala Kamaza.

Nemački koncern je postao akcionar Kamaza još 2008. godine: tada je Daimler (sada Daimler Truck) kupio 10% udela u ruskom proizvođaču od investicione kompanije Troika Dialog u vlasništvu izvesnog Rubena Vardanjana. Vrednost transakcije je u to vreme iznosila 250 miliona dolara. Kasnije, 2010. godine, nemački koncern i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) su kupili još 5% Kamaza, od čega je EBRD zadržala 4%, ali ih je kasnije Daimler takođe kupio. Tako je na kraju nemački partner stekao pomenutih 15% kapitala ruskog entiteta.

Poznato je da Daimler Truck nije bio uključen u život ruskog proizvođača kamiona od proleća pretprošle godine. Sada Vedomosti, pozivajući se na generalnog direktora Kamaza Sergeja Kogogina, izveštavaju da se nemački koncern odrekao svojih 15% udela. Međutim, informacija je suvoparna. Neimenovani izvor publikacije je juče napomenuo da su strane dobile sve potrebne dozvole i da je u ovom trenutku transakcija već završena.

Saopšteno je da sada postoje dva glavna akcionara Kamaza. Prva je grupa kompanija Rostec, koja ima 47,1% akcija. Druga je kompanija Avtoinvest, a koja drži 23,5% kapitala. Pripada biznismenu Nikolaju Timohinu (50%), Sergeju Kogoginu (30%) i Rubenu Vardanjanu (poseduje 20% kapitala preko poverenika).

Prema informaciji koju iznosi nezavisni konsultant za automobilsku industriju Sergej Burgazlijev, kojeg citira publikacija, prometovani kapital će najverovatnije završiti u strukturi pod državnom kontrolom, slično onome što se dogodilo sa Renaultovim udelom u Avtovazu.

Podsetićemo da je u okviru saradnje ruskog s nemačkim proizvođačem, tokom 2013. godine pokrenuta serijska proizvodnja šlepera iz generacije K4 (KAMAZ 5490), a u maju 2019. godine, partneri su otvorili fabriku u Naberežnim Čelnima za proizvodnju ramova kabina za kamione marke Mercedes-Benz i Kamaz. Za realizaciju projekta je oformljen zajednički poduhvat Daimler Kamaz Rus.

Ovde je pokrenuta proizvodnja kabina, uključujući i kamione ruskog brenda iz generacije K5. Zajedničko preduzeće je uvozilo i kamione Mercedes-Benza, kao i specijalnu opremu, kombije iz kategorije srednje nosivosti marke Fuso. Kamaz je u januaru prošle godine konsolidovao 100% kapitala društva po imenu DK Rus, i kao rezultat toga, kompanija je preimenovana u Trucks Vostok Rus. Istovremeno, još 2022. godine postao je distributer linije kombija srednje klase po imenu Compass, a koje ruski proizvođač kamiona proizvodi u okviru partnerstva sa kineskom kompanijom JAC.

Kompanija Mercedes-Benz, koja proizvodi putničke automobile, ratosiljala se ruske imovine još ranije, u proleće 2023. godine. Podsetimo, sve one, uključujući i fabriku automobila u Podmoskovlju, prešle su u vlasništvo grupe Avtodom kompanija. Novi vlasnik namerava da započne proizvodnju automobila na ovom mestu već tokom ove godine.

AutoRepublika

(234)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Centar ravnoteže se pomjera prema istoku…