1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford F-150 Raptor R pruža snagu, ali i cenu superautomobila
Ford F-150 Raptor R pruža snagu, ali i cenu superautomobila
0

Ford F-150 Raptor R pruža snagu, ali i cenu superautomobila

1.42K
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci i motori sa osam cilindara idu zajedno kao i njihova opsesija, pitom od jabuka i muzikom Beach Boysa, ali došli smo do vremena kada su i sami Jenkiji uvideli prednost turbobenzinaca. Daleko od toga da nude neke smešne verzije s tri cilindra, kao što je slučaj u Evropi, ali na kraju dana, trenutno najmoćniji motor u ponudi bestselera pod imenom Ford F-150, je 3,5-litarski turbobenzinac u kombinaciji sa električnim motorom.

Naravno, V8 je još uvek deo ponude za one tradicionalne „good ole’ boys“, što i dalje ne menja činjenicu da ga „šestaci“ ubijaju po prodaji tri prema jedan.


Slična situacija važi i u vezi velikog Raptora. Debitovao je pre petnaestak godina sa idejom da pruži pikap kamionet direktno iz fabrike koji će biti u stanju da savlada sve podloge pri brzinama višim od 160 km/h. I taj posao je obavljao sasvim solidno, prvo sa motorom V8 ispod haube, a od 2015. godine se nudi isključivo sa turbobenzincem sa šest cilindara.

Sa 450 konjskih snaga i maksimalnih 690 Nm obrtnog momenta, sumnjamo da bi neko mogao pronaći reči zamerke, ali sve se izmenilo kada je korporacija Chrysler, koja inače posluje kao deo velikog Stellantisa, lansirala svoj model Ram 1500 TRX.

Nisu krili da ciljaju direktno na Raptor, pošto su ova tri slova „TRX“ zapravo skraćenica za Tyrannosaurus Rex, jednog od najpoznatijih dinosaurusa u istoriji. S druge strane, Raptor je manja ptica grabljivica, pa nije teško zaključiti da je TRX delovao mnogo impresivnije, posebno zato što su Ramovi inženjeri nekako uspeli da „spakuju“ 702 konjske snage ispod haube.

Ovo inače nije prvi put da Jenkiji ugrađuju monstrumne motore u radničke kamionete, a njihov istorijat smo ranije pisali.


Ford se nikako nije mogao pomiriti sa činjenicom da je poražen, posebno zato što je reč o najvećem proizvođaču komercijalnih vozila na svetu. Standardan Raptor i dalje razvija spomenutih 450 „grla“, ali je tu sada i Raptor R.

Pruža 5,2-litarski motor sa kompresorom koji je preuzet direktno iz modela Mustang Shelby GT500. Dok se u sportskom rođaku može pohvaliti sa 760 konjskih snaga, u Raptoru R razvija 60 „grla“ manje. Obrtni momenat iznosi 868 Nm ili 20 Nm više nego ranije, a snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.

Iako ga TRX nadmašuje za dve konjske snage, iz Forda nam kažu da ne postoji razlog za brigu pošto je njegov predstavnik za čak 185 kilograma lakši automobil od ovog, a to zahvaljujući aluminijskoj karoseriji. Ford će nam takođe reći da se ovaj motor zove Predator i da mu je cilj da još jednog istrebi velikog T-Rexa. Dakle, neka novi rat počne…

Pa kakve su performanse ovakve grdosije? Pomalo će vam iznenaditi da je maksimalna brzina ograničena na svega 118 mph ili u prevodu na nama civilizovaniji evropski način merenja, 189 km/h. Zašto tako malo? Iz Forda nam kažu da je razlog onaj koji otkriva da je Raptor namenjen za neasfaltirane puteve gde je bilo koja veća brzina opasna i ne žele da vide svoje kupce pod zemljom.

Nije nam rečeno ni koliko traje ubrzanje od nule do 100 km/h, ali kada znamo da je TRX-u potrebno 4,1 sekunde da pređe distancu dovoljno da se postigne merna brzina kretanja, možemo pretpostaviti da će Raptor biti za 0,2 ili 0,3 sekunde brži.

Raptor R stiže i za ogromnim 37-inčnim pneumaticima marke BFGoodrich All-Terrain T/A KO2. Oni su takođe dostupni i na standardnom Raptoru kao deo opcione opreme, ali na R-u su deo standardnog paketa. Ogibljenje je omogućilo da karoserija bude dalja od tla, što se vidi i po klirensu od 33,3 centimetra.

Ford će nam reći da su amortizeri za oko pet procenata čvršći na novom modelu pa je samim tim u stanju da podnese mnogo teže napore u pustinjskoj vožnji.

Pomalo nas je iznenadilo što se R ne razlikuje previše od standardnog modela. Najlakše ih je raspoznati po višoj haubi i natpiisima „Raptor“ gde je slovo „R“ u crvenoj boji. Enterijer se nije izmenio u velikoj meri i uglavnom prati strategiju svakog drugog primerka F-150 na ulicama.

Deo koji će nas sigurno najviše iznenaditi je njegova cena. Startuje od čak 109.145 američkih dolara, što ga čini najskupljim Fordom od kada je egzotični sportista GT eliminisan iz ponude prošle godine. Navedena cifra je za oko 27 hiljada „zelembaća“ veća od standardnog Raptora sa identičnim pneumaticima, a Ford nam kaže da će R imati samo dve opcije.

Jedna od njih je predstavljena kroz izbor od osam boja, a preostala opcija omogućava ugradnju panoramskog krova za koji će biti potrebno izdvojiti 1.495 najmanjih zelenih novčanica. Radi poređenja, bazni Ram košta 72.020 dolara, a sa svakom opcijom je oko 102 hiljade „zelembaća“.


Svima nam je jasno da ovaj rat između Forda i Rama neće dugo trajati iz prostor razloga što su elekrični automobili preuzimaju kontrolu nad tržištem. Ali, dok se to ne desi definitivno ćemo uživati u njima…

AutoRepublika

(1422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments