1. Home
  2. Industrija
  3. Mullen I-Go, novi električni mikroautomobil koji stiže u Evropu sledeće godine
Mullen I-Go, novi električni mikroautomobil koji stiže u Evropu sledeće godine
3

Mullen I-Go, novi električni mikroautomobil koji stiže u Evropu sledeće godine

314
3
Podelite sa prijateljima:

Koliko god bili mali, budući električni automobili biće skuplji od automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Dok evropski proizvođači rade na smanjenju cene baterije, glavne komponente koja značajno povećava cenu, azijski proizvođači koriste ovu slabost Evropljana da uvedu sve više i više modela. Nova kineska elektrika monopolizuje najveće segmente, ali će takođe imati zastupljenost u segmentu mikro automobila.

Jer Mullen Automotive, američka kompanija, stekla je licencu za proizvodnju Mullen I-GO, jednog od najmanjih električnih automobila koji će se prodavati u Evropi 2023. godine, koji će debitovati u Nemačkoj krajem godine, prema američkim izvorima, a takođe postoji homologacija i za njegovu komercijalizaciju u Velikoj Britaniji, Španiji, Francuskoj i Irskoj. Ovaj „autić“ je u stvari Henan Henrey Shiying, a takođe se prodaje pod okriljem drugih trgovačkih imena u azijskom gigantu.

Mullen I-GO se ističe svojim atraktivnim i mladalačkim dizajnom, ali i veoma ograničenim dimenzijama, sa međuosovinskim rastojanjem od samo 2.438 milimetara i malim putničkim prostorom sa četiri sedišta, koji neće imati većih problema sa parkiranjem, a istovremeno biti u stanju da se agilno kreće kroz gradski saobraćaj.

Proizvođač nije dao velike detalje, osim činjenice da je opremljen baterijom kapaciteta 16,5 kWh, sa kojom dobija maksimalnu autonomiju od 160 kilometara sa jednim punjenjem, a po ciklusu WLTP. To je dovoljno za svakodnevna putovanja u urbanom području.

Mali Mullen I-GO ima mali električni motor koji proizvodi maksimalnu snagu od 34 kW – što je ekvivalentno 46 konjskih snaga (kao nekada voljeni Yugo 45) i maksimalni obrtni moment od 102 Nm, dostižući maksimalnu brzinu od 100 km/h.

Mullen I-GO je prvi model američke firme, koja ima za cilj da preplavi evropsko tržište električnim automobilima nove generacije. Firma je već otvorila knjige narudžbi za ovaj mikroautomobil, ali neće biti tako jeftin i pristupačan kako ističu. U stvari, više je fokusiran na flotu kompanija, pošto je kineski proizvođač odredio cene na osnovu broja naručenih jedinica. Za Evropu je procenjena jedinična cena od 11.999 dolara, što u zamenu predstavlja 12.076 evra, plus porezi i prevoz.

AutoRepublika

(314)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A pazi ovo… https://cleantechnica.com/2021/09/26/geely-geometry-ex3-electric-suv-priced-below-10000/

znate li koji je ovo auto? Ovo je u osnovi isti onaj Smart SUV, ali po, 3-4 puta većoj cijenu u Jevropi…

Matija

Jeste jeftin al je, brate, mnogo ruzan! 🙂

Matija

Pametan ovaj Amerikanac! Kupuje automobile u Kini pa ih preprodaje u EU! Ispada da su Evropljani ovce za muzu…