1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Nesvakidašnji Ferrari Rainbow
Zanimljivost dana: Nesvakidašnji Ferrari Rainbow

Zanimljivost dana: Nesvakidašnji Ferrari Rainbow

394
3
Podelite sa prijateljima:

Marketinški timovi velikih brendova nažalost nisu dovoljno upoznati sa istorijom marki koje zastupaju. Tako Ferrari tvrdi da je 458 prvi njihov automobil sa središnje pozicioniranim motorom sa mogućnošću pretvaranja iz kupea u kabriolet i uz posedovanje čvrstog krova. To nije istina, jer je Ferrari takav model imao još sedamdesetih godina prošlog veka…

Sedamo u vremeplov i vraćamo se u 1976. godinu kada je Ferrari predstavio konceptualni model Rainbow. Ne, ovaj četvorotoškaš nema nikakve veze sa LGBT pokretom, Rainbow je bio samo naziv i ništa više od toga.

Za početak, valjalo bi istaći da Ferrari nikada nije nameravao da Rainbow dođe do serijske proizvodnje. Bio je to samo jedan od niza konceptualnih automobila koji su za cilj imali da demonstriraju moć Scuderije.

Ovaj put je za stilizovanje vozila bio unajmljen čuveni studio Bertone na čelu sa glavnim dizajnerom –  legendarnim Marselom Gandinijem. Bertoneu je data puna sloboda da se poigra sa izgledom automobila i stvoreno je nešto što do tada nije imalo mnogo veze sa brendom iz Maranela.

Rainbow je bio odličan primer spoja klinastog i futurističkog dizajna uz obilje ivica od 90 stepeni. Zaista neobičan izgled vozila, pogotovo za jedan Ferrari. Spreda gledano, Rainbow je imao mnogo sličnosti sa Lancijinim Stratosom.

Kada je ovaj Ferrarijev koncept ugledao svetlost dana 1976. godine reakcije su bile podeljene. Nije još došlo vreme za oštre ivice koje će steći popularnost tek početkom naredne dekade. Inače, Rainbow je bio baziran na serijskom 308 GT, ali je ipak bio drastično drugačiji od svog DNK prethodnika.

Krov se suštinski skidao ručno i bio je predviđen da se upakuje u prostor između putnike kabine i 2,9-litarskog atmosferskog V8 agregata. Ferrari je kroz godine usavršio ovaj sistem, pa se danas sve to obavlja bez mnogo muke za vozača.

Pogonska jedinica je isporučivala nemalih 255 ks i 294 Nm, dok se snaga na zadnje točkove prenosila putem ručnog petostepenog menjača. Sve u skladu sa dobrim starim purističkim duhom Scuderije…

Na koncu, Rainbow je ostao samo koncept i ništa više od toga. Ipak, nije bio uništen ili nešto slično. Automobil je u odličnom stanju i do dana današnjeg ostao je poslednji Ferrari koji je dizajnirao studio Bertone.

AutoRepublika 

(394)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ako Mask prati AR, do kraja godine će da prestavi Teslu Cyber Spider 😜

A kako onaj čiča stane pod krov?🤔
Da li je šešir modni detalj koji ide uz kabriolet? 🤠

moron

Uh,ala je bio gadan i 😃

Iznogud Časni

Za Federe 🤪