1. Home
  2. Vesti
  3. Cene benzina i dizela u Francuskoj pale na ispod dva evra za litru
Cene benzina i dizela u Francuskoj pale na ispod dva evra za litru
4

Cene benzina i dizela u Francuskoj pale na ispod dva evra za litru

678
4
Podelite sa prijateljima:

Uprkos tome što su prosečne maloprodajne cene raznih vrsta goriva koje se distribuiraju u Francuskoj i dalje na veoma visokim nivoima, i dok su mnogi Francuzi krenuli na dugometražna putovanja usled sezone godišnjih odmora, cene benzina i dizela nastavljaju da padaju, pa tako u osnovi obe vrste naftnih derivata staju manje od dva evra, što poduže nije bio slučaj.

Ministarstvo za ekološku i solidarnu tranziciju u francuskoj vladi je upravo objavilo najnovije nacionalne uprosečene cene različitih vrsta goriva koje se distribuiraju u Francuskoj (bez teritorije Korzike). I jasno je da nakon veoma dugog perioda neprekidnog povećanja cena, došlo drugo vreme, ono koje donosi pad, kako za benzin tako i za dizel.

Zaista, što se tiče dizela, 8. jula 2022. prosečna prodajna cena je sada 1,9946 evra, u odnosu na 2,0653 evra kakav je bio slučaj svega nedelju dana ranije. Zahvaljujući ovom novom padu, inače višem od 6 evrocenti po litru tečnosti, njegova prosečna prodajna cena konačno biva ispod simboličke, odnosno psihološke granice od 2 evra po litru.

Kao i kod dizela, toko i s benzinom koji na tom tržištu nosi oznaku Super SP95-E10, prosečna maloprodajna cena je niža za nekoliko evrocenti, ali je i dalje ispod kote od dva evra za litar. Dakle, prvog dana jula je prosečna tarifa po litri bila 2,0288 evra dok je nedelju dana kasnije nova cena: 1,9820 evra.

Zanimljivo je da cene naftnih derivata u maloprodaji u Francuskoj mogu biti praćene u realnom prostoru i vremenu, klikom na priloženi link koji neguje vlada Republike Francuske: www.prix-carburants.gouv.fr.

Naposletku, prosečne prodajne cene superetanola i goriva koje se obeležava oznakom LPG takođe pokazuju trend stabilizacije, pa je tako naknada za prvonavedeni energent na nivou od 0,8511 evra po litru, dok je za drugi 0,8517 evra.

AutoRepublika

(678)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

LPG = TNG= 1EUR u Srbiji, ima se može se

BB

Evo malo cijene struje na jednom mjestu a za više zemalja. Ovo su cijene sa berze, za industriju https://rs.sputniknews.com/20220712/cena-struje-u-evropskim-zemljama-na-istorijskom-maksimumu–uporedo-skace-i-cena-gasa-1139798103.html

Rekao bih katastrofa…

Iznogud Časni

Moze li kopi pejst

BB

A ja zaboravio da se u demokratskom i razvijenom svijetu ne može čitati iza željezne zavjese… Evo teksta: „Како се наводи, цена струје у Француској достигла је 432,43 евра за мегават-сат, у Немачкој – 377,66 евра, Белгији – 378,38 евра, Холандији – 367,43 евра, Аустрији – 396,77 евра. Притом, дан раније цена струје са испоруком 11. јула у Финској, Летонији, Литванији и Естонији такође је обновила историјски максимум, достигавши 415,65 евра за мегават-сат. Цена електричне енергије у Европи расте упоредо са ценом гаса на берзи који је данас поскупео за преко 3,5 одсто и кошта 1.750 долара за хиљаду кубика,… Pročitaj više »