1. Home
  2. Vesti
  3. Počelo je: S odumiranjem motora SUS, Švajcarska dodatno oporezuje vlasnike EV
Počelo je: S odumiranjem motora SUS, Švajcarska dodatno oporezuje vlasnike EV
8

Počelo je: S odumiranjem motora SUS, Švajcarska dodatno oporezuje vlasnike EV

6.37K
8
Podelite sa prijateljima:

Pad obima prodaje vozila pokretanih termičkim motorima ujedno znači i udarac za državu u smislu ispumpavanja volumena poreskih prihoda koji su generisani u sektoru naftnih derivata. Vozači električnih automobila će zato morati da nadomeste manjak priliva u državnoj kasi.

Generalno pravilo u svakoj državi, uz zaista retke izuzetke, govori o tome da su državna zahvatanja u oblasti proizvodnje i posebno prometa naftnih derivata, ekstremno važan izvor fiskalnih prihoda. Međutim, koncepcije budžeta su, najblaže rečeno, uzdrmane nakon raspirivanja tražnje za električnim, umesto konvencionalnim vozilima. Iako je u razvijenim zemljama i promet električnom energijom oporezovan adekvatno, i struja nije komponenta od značaja za očuvanje socijalnog mira, fiskalna politika će morati da se prilagođava jer je pad poreskih prihoda iz sektora naftnih derivata toliki da se mora reagovati dodatnim oporezivanjem prometa struje!

Stižu vesti iz Švajcarske koja je već spoznala neprijatne, pobočne implikacije elektrifikacije. Deo poreskih prihoda generisan prometom dizela i benzina se koristi za održavanje putne infrastrukture, ali isto tako i za gradnju nove. Tako nije ni čudno da će pad ovih fiskalnih blagodeti za državnu kasu biti nadomešten oporezivanjem sve aktuelnijeg energenta koji se koristi u sektoru transporta.

Stoga su savezni državni organi uputili uputstva federalnim telima zaduženim za ekologiju, transport, energiju i komunikacije (DETEC) kao i saveznom ministarstvu finansija (FDF) da pripreme pravni paket koji bi propratio i učinio održivim prelazak na elektromobile, i to i s poreskog aspekta. Predlozi izmena se očekuju pre nego što istekne 2023. godina.

Ipak, mera od koje se očekuje najveći efekat je već zacementirana, odnosno poznata je: “uvođenje zamenske naknade za vozila s alternativnim pogonskim sklopovima, što je kategorija koja uključuje električne automobile”. Ta naknada “će se sastojati iz fiksnog iznosa po prevaljenom kilometru, i od iznosa koji će zavisiti od kategorije samog vozila”.

Za državne organe Švajcarske, ova naknada je po prirodi slična onoj u sistemu koji se danas koristi za vozila pogonjena benzinom ili dizelom. Ovaj drugi vid oporezivanje će ostati u kontekstu fiskalnog opterećenja putem goriva i stoga neće biti pod uticajem ove naknade. Još nije definisan način na koji će se porez naplaćivati. Ali ostvareni prihod će biti raspoređen na isti način kao što se dele i prilivi po osnovu poreza na fosilna goriva.

Savet predviđa stupanje na snagu ove naknade od 2030. godine, što i dalje ostavlja vremena onima koji su već prešli na struju. U tom trenutku električno vozilo više neće biti marginalno, jer bi ova vrsta motora trebalo da predstavlja više od jedne od dve prodaje u Evropi do kraja decenije.

AutoRepublika

(6372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Potpuno očekivana mera.
Na kraju „ekološkog proleća“ će da oporezuju i one koji predju na rolere i rošule.

Laki

Baš tako.

S mile

Al ce sad da procveta biznis, skidanje kilometraze na EV …

Malo presao, baba ga vozila…

Iznogud Časni

🤪pa dildo i nemrem puno prijeći, nema toliko vremena za tankanje a i sporo ide,a i struja košta..nama najavljuju poskupljenja struje u kućanstvu (iako je ekstremno skupa) za ohoho % pa kako je onda struja za Dilde jeftina?

Renault Terminator

To je to.Na kraju električne bajke ispašće skuplje voziti električni auto poput Renault Zoe od automobila koji pokreće benzinski motor sa unutrašnjim sagorijevanjem V6 od 2500-3500 kubika…

Slobodan

Tek cemo da vidimo gde ce se ova zajebancija zavrsiti

Branko

Neće, ne brini…😂😂😂 SUS će biti još skuplji!🙄

Lesa

Nevezano za ovu temu,gde bi mogao da postavim pitanje za preporuku kupovine polovnjaka?U pitanju je Peugeot 508 karavan 2012-2014.Hvala unapred