1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neverovatno otkriće u Filadelfiji
AR pijaca klasika: Neverovatno otkriće u Filadelfiji

AR pijaca klasika: Neverovatno otkriće u Filadelfiji

1.57K
0
Podelite sa prijateljima:

Uskoro nam se približava velika aukcija organizovana od strane poznate kuće Bonham, a za takvu priliku obično možemo da vidimo veliki broj skupocenim četvorotočkaša. Pričamo o onim modelima napravljenim od strane Ferrarija i Bentleya, ali čini nam se da će jedan BMW verovatno privući najveću medijsku pažnju.

Kompanija iz Minhena je tokom pedesetih godina prošlog veka prolazila kroz veliku finansijsku krizu i bila na ivici odlaska u stečaj, a u takvim vremenima se rodio jedan veoma legendaran automobil.

Nosio je zapravo dva imena, zavisno od konfiguracije, pa su tako kupe i kabriolet bili poznati kao 503, a roudster kao 507. Ideja o njemu se stvorila od strane čoveka po imenu Mark Hofman, koji je bio najveći uvoznik evropskih automobila u Sjedinjene Američke Države u posleratnom periodu.

Gospodin Hofman je na taj način imao veliku moć da „komanduje“ brendovima šta činiti, a od BMW-a je zahtevao novog lidera po imidžu. Proizvodnja će trajati u periodu od 1956. do 1959. godine, a u tom periodu će biti isporučeno svega 252 primerka.

Cena je iznosila oko devet hiljada američkih dolara što iznosi preko 95 hiljade „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Pokretao ga je inače 3,2-litarski benzinac sa osam cilindara i razvijao je 150 konjskih snaga. Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo jedanaest sekundi uz maksimalnu brzinu od 200 km/h.

Model 507 se retko kada pojavljuje u prodaji, a kada se to desi, kupci uglavnom moraju da izdvoje poveće sume novca da ga vide u svojoj garaži. O jednom od njih smo pisali pre dve godine kada je promenio vlasništvo za sumu od 1,6 miliona dolara, a tu priču možete da pročitate ovde.

Takav model je bio restauriran pa nije čudo što je skupocen, ali na aukciju Bonham stiže jedan drugi 507 koji je možda još vredniji. Kolekcionari će možda želeti restaurirane primerke, ali oni kojima „benzin teče kroz vene“ su mnogo zanimljiviji takozvani „suvivors“, to jest primerci u originalnom stanju sa istorijom i koji su pritom odlično očuvani.

Model sa priloženih fotografija jedan od njih. Najpoželjnija je ona prva serija koja je pronašla svega 34 vlasnika tokom prve dve godine proizvodnje, ali ovaj nažalost nije jedan od njih. Pripada drugoj seriji i fabriku je napustio 1957. godine, a jedino se razlikovao po nešto većoj zapremini prtljažnika zahvaljujući manjem rezervoaru.

Originalno je prodat privatnom kupcu u Venecueli da bi zatim bio uvezen u Sjedinjene Američke Države početkom sedamdesetih godina. Vlasnik ga je vozio svega par godina i onda ga je parkirao u hangar gde je proveo naredne 43 godine. U oglasu se navodi da su mehanika i enterijer uglavnom u originalnom stanju, ali da je automobil farban kada je zavšrio „preko bare“ i to u plavu boju osobenu za brend Pontiac.

Aukcija će se inače održati tokom septembra, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji između 1,8 i 2,2 miliona dolara.

Zoran Tomasović

(1572)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments