1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Honda U-BE: Električni skuter s pedalama za svega 400 evra?!
Honda U-BE: Električni skuter s pedalama za svega 400 evra?!

Honda U-BE: Električni skuter s pedalama za svega 400 evra?!

3.94K
3
Podelite sa prijateljima:

Zamislite električni skuter kojim bi bilo moguće prevaljivati po skoro pedeset kilometara bez ikakve potrebe da se svojski prione na pedale, i to za samo 400 evra. Zvuči prilično nestvarno ali to je upravo ono što nagoveštava zajednički poduhvat oformljen od strane kinesko-japanskog dueta Wuyang-Honda. Taj koncept naglašava želju proizvođača da se uključi u obezbeđivanje novih formi mobilnosti.

Honda sve odlučnije vrši upliv na tržište vozila s električnom asistencijom (VAE). Nakon što je predstavila skuter U-Go, za koji se traži oko hiljadu evra, proizvođač nastavlja s premijerama a sledeći na listi debitanata je model U-Be. U pitanju je dvotočkaš veoma niske cene koji je pride opremljen i pedalama, na koji način se može takmičiti i sa električnim biciklima, i to s jakim argumentima na svojoj strani!

Kamuflirani električni bicikl

Honda se uz pomoć braće Kineza, tačnije zajedničkog poduhvata oformljenog u Kini s kompanijom Wuyang spremila za protivnapad na tržište ekološki prihvatljive mobilnosti. Društveni aspekt ovakvog koncepta transporta postaje sve značajniji, posebno u svetskim metropolama koje se bore sa (ne)mogućnošću obezbeđivanja čistijeg vazduha. Novitet je lansiran s idejom redukovanja veličine vozila, težine i cene, a sve s ciljem nadmetanja s ostalim električnim skuterima, kao i biciklama. Da bi to bilo izvodljivo U-Be ne bi smeo da prekorači cenovni razred u klasi do 500 evra, čak i kada je u najprestižnijoj konfiguraciji, to jest sa najsposobnijom baterijom.

Ostaje samo da se vidi da li će japanska marka Honda biti u stanju da obezbedi da se ovaj cenovno atraktivni proizvod na dva točka i u Evropi prodaje po ovim uslovima. Kako sada stvari stoje, azijska marka planira celu gamu električnih dvotočkaša za period do najdalje 2024. godine.

Tehničke specifikacije

Velika i neočekivana novina kod ovog mopeda predstavlja ugradnja pedala, kao da se ne radi o električnom motociklu, već o biciklu. Na taj način će biti omogućeno da se za kretanje koristi maleni elektromotor snage 350 vati, koji je u stanju da vozilo pokreće do brzine od 25 km/h, ili da se za pogon koristi fizička snaga vozača, putem pomenutih pedala. Moto koji će pratiti promotivnu kampanju ovog skutera će se oslanjati na mogućnost izbora između komfora i sportskog duha! Ipak, treba naglasiti da je prikazani skuter jednosed, pa kupci neće moći da prevezu nikog drugog, osim naravno sebe.

Kolika će biti autonomija najviše zavisi od toga za kakvu bateriju će se novi vlasnik odlučiti. Moguće je dobiti novajliju s baterijom kapaciteta 720 Wh na koji način se dobija 55 kilometara dometa, ili od 960 Wh što će biti dovoljno za 70 km autonomije. Onaj ko izabere najveće pakovanje od 1.152 Wh moći će u komfornom režimu (bez pedaliranja) da prevali i celih 80 kilometara.

Na osnovu do sada iznetih informacija, sigurni smo da vam je jasno da je ovaj električni skuter smisleno koristiti jedino u urbanim sredinama. Bilo koju varijantu da kupac izabere, dobiće je ako poseduje najviše 500 evra, što je podatak koji za sada važi samo za „kosooke kupce“, odnosno one iz Kine. U cenu je uračunat i digitalni displej koji smo prikazali na gornjoj fotografiji. Na njemu se mogu očitati podaci o brzini kretanja, preostaloj autonomiji, preostalom vremenu neophodnom za dopunu i slične informacione potrepštine.

Ponudu opreme dopunjava priključak za USB kao i sistem startovanja elektromotora bez upotrebe ključa. Nismo uspeli da saznamo ništa o paleti dostupnih boja okvira električnog skutera s mogućnošću pedaliranja!

AutoRepublika

(3940)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Za te pare kod nas ne može ni iole kvalitetan klasičan bajs.

BB

A ja i dalje ne vjerujem da se za te pare može išta kvalietno napraviti. Možda je ovo prepakovani trotinet…

igi

Simpatično. Iako bi bilo lepo da podaci mogu da se projektuju na viziru kacige. A, inovativan li sam? 😉