1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Peugeot iz vremena kada su i Francuzi imali premijum automobile
AR pijaca klasika: Peugeot iz vremena kada su i Francuzi imali premijum automobile

AR pijaca klasika: Peugeot iz vremena kada su i Francuzi imali premijum automobile

4.10K
11
Podelite sa prijateljima:

Čini nam se da je francuska automobilska industrija pala na najniže grane po pitanju premijum automobila još od svog nastanka. Naravno, neko će spomenuti brend DS, pa možda i koji specijalni Peugeot, Renault ili Citroen, ali na kraju dana morali bismo da se vratimo daleko u istoriju, ako bismo tražili njihov automobil u kategoriji sa nemačkom velikom trojkom.

Situacija uvek nije bila takva i u predratnom periodu smo mogli da vidimo mnogobrojne francuske luksuzne legende pod značkom brendova kao što su Delahaye, Delage, Facel Vega, Talbot-Lago i mnoge druge.

U posleratnom periodu, razrušena Evropa se uglavnom orijentisala na pristupačne gradske modele, ali do sedamdesetih godina prošlog veka, ponovo se otvorila želja za većim, moćnijim i luksuznijim četvorotočkašima. Jedan od modela koji spada u onu kategoriju „svi ga vole, ali ga niko ne kupuje“ je svakako Peugeot 604.

Predstavljao je prvi moderni luksuzni automobil francuske firme i tokom svoje desetogodišnje karijere je uglavnom dobijao pohvale na račun stila, udobnosti, ponašanja u krivinama i sličnih vozačkih karakteristika. Proizvodio se od 1975. do 1985. godine i u tom periodu pronašao svega 153.252 kupca, pa se samim tim smatra velikim komercijalnim neuspehom.

Model 604 je dizajnirala čuvena italijanska stilska kuća Pininfarina i samim tim automobil nikako nije mogao da omaši po pitanju ove karakteristike. Nudio se samo u limuzinskom izdanju, ali zapravo i nije bio toliko nov kao što je delovalo na prvi pogled, pošto je pozajmio mnoga tehnička rešenja sa legendarnog modela 504.

Kao što smo spomenuli, nudio je zaista mnogo, ali detalj koji ga je verovatno koštao boljih prodajnih rezultata je onaj po pitanju cene. Primera radi, u Velikoj Britaniji je bio skuplji nego BMW 520, Citroen CX Pallas i Ford Granada, dok su Amerikanci morali da izdvoje čak 10.990 dolara. U današnjoj vrednosti novca ta cifra iznosi 59.710 „zelembaća“, što znači da je 604 bio skuplji nego domaći Cadillac ili Lincoln.

Inače spominjemo cene „preko bare“ iz prostog razloga što se primerak iz današnje priče prodaje baš tamo. Proizveden je 1982. godine i do sada je prešao približno 300 hiljada kilometara, što nam još jednom potvrđuje dugotrajnost francuskih dizela.

Automobil je inače prodat baš u Sjedinjenim Američkim Državama, jedno vreme je boravio i u Kanadi, a trenutno se nalazi u gradu Vilton unutar savezne države Konektikat. Napominje se da je tokom devedesetih godina prošlog veka prošao kroz proces osveženja na račun limarije i mehanike. Američki modeli se inače ne razlikuju previše od onih sa Starog kontinenta osim nešto dužih branika.

Model 604 je bitan za automobilski svet iz još jednog razloga, a to je podatak da je postao prvi serijski četvorotočkaš sa fabrički ponuđenim turbodizelašem u Evropi kada je debitovao 1979. godine (Mercedes je nudio istu tehnologiju dve godine ranije, ali samo u Americi).

Nudio se takođe i sa dva atmosferska benzinca sa šest cilindara, a model sa priloženih fotografija pokreće 2,3-litarski turbodizel motor. Razvija 80 konjskih snaga i maksimalnih 185 Nm obrtnog momenta dok je menjač petostepeni manuelni. Fabričke informacije kažu da mu je potrebno 21,4 sekunde da ubrza iz mirovanja do 100 km/h dok je maksimalna brzina 153 km/h.


Tokom poslednjih sati aukcije najviša ponuda iznosi nešto više od 8.500 američkih dolara. Za takvu sumu novca, kupac dobija zaista specijalni automobil za kojim će se svi okretati na ulicama, pa iako nije uspeo u svojoj originalnoj nameri, danas definitivno uživa u statusu legende.

Zoran Tomasović

(4096)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Da,da…pravili su nekada Francuzi automobile,zbog toga sam ih i zavolio.Danas prave čardake ni na nebu ni na zemlji.

moron

Ove dizel perfomanse su bile uobičajene za to vreme.

Sećam se da je tadašnji volvo 240 D6 ( atmosfereski motor 2,4 litra sa 82 ks ) ima Vmax 150 ( sedan ) i 145 ( SW ), ali i da je imao nešto bolje ubrzanje od ovog pežoa ( oko 17,5-18 sekundi ).

Laki

Ovo je „Peugeot“ koji se voli.

moron

Ja pamtim mnoge koji su „u ono vreme“ imali žute sijalice glavnog fara. To je ono što nedostaje na gprnjim fotografijama.

Laki

Baš tako je bilo i naravno „TRX“ gume!Ovi iz „Minkena’ sa limitiranim M5 su uradili nešto originalno sa farovima.

Matija

Po mom misljenju, Pezo zasluzje da ima jedan model u gornjoj klasi. Ono sto ne razumem u njihovoj strategiji to je brzo povlacenje iz tog segmenta, odmah posle prvog pokusaja. Jedan sasvim novi model zahteva vreme za svoju evoluciju i sazrevanje. Da bi se ovaj proces ubrzao bilo je takodje potrebno da prvo osvezenje dodje vec posle 5-6 godina a ne cekati celih 10! Iste greske pravio je i FIAT. Secam se njegovog modela 130, limuzina i kupe. Bili su to lepi i moderni automobili, danas su kao klasicari takodje cenjeni. Dogodio se isti scenario: jedan pokusaj i kraj! Bilo… Pročitaj više »

Laki

👍

BB

„Inače spominjemo cene „preko bare“ iz prostog razloga što se primerak iz današnje priče prodaje baš tamo. Proizveden je 1982. godine i do sada je prešao približno 300 hiljada kilometara, što nam još jednom potvrđuje dugotrajnost francuskih dizela.“

„Nudio se takođe i sa dva atmosferska benzinca sa šest cilindara, a model sa priloženih fotografija pokreće 2,3-litarski turbo benzinski motor.“

Meni sada nije jasno da li je u pitanju auto (kontretni primjerak koji se prodaje) sa dizel ili benzinskim motorom…🤔

Pera

Vidiš da su tablice iz Vermonta,dakle odgovor je DA, taj primerak se prodaje

BB

Pa u jednom pasusu piše dnaje dizel a u drugom da je benzinac…. Koliko se ja sjećam, u ta doba nije bilo travestita i roditelj 1 i roditelj 2 . 😜
Dakle benzin ili dizel, molim autora članka da se definiše 😉

Yankee

Ispravljeno je, dizel je u pitanju.