1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Shelby American je prikazao novi Ford F-150 Super Snake
Shelby American je prikazao novi Ford F-150 Super Snake

Shelby American je prikazao novi Ford F-150 Super Snake

2.17K
0
Podelite sa prijateljima:

Velika popularnost krosovera, terenaca pa i ostalih konfiguracija vozila s povišenom pozicijom sedenja, u skorije vreme se značajno odrazila i na pikap kamionete. Shelby American kaže da u poslednje vreme, svake godine tjunira oko tri puta više kamioneta nego što je slučaj sa sportskim automobilima. Naravno, reč je o veoma bliskom partneru Forda, pa nismo iznenađeni što su njihovi proizvodi na četiri točka baš nastali na donorskim modelima ovog giganta.

Današnja priča je o Fordu F-150 koji Shelby naziva Super Snake, ali tek nakon što je prošao kroz dugačku listu modifikacija. Kao što nam je poznato, Ford više ne proizvodi ulične trkače na osnovama kamioneta, već se isključivo orijentiše na terensku vožnju, pa Shelby zapravo ima otvorene ruke gde je samo „nebo granica“.


Šta onda tačno Super Snake donosi? Pa za početak, čak 775 konjskih snaga iz V8 motora zapremine 5,0 litara. Radi poređenja, u fabričkom izdanju ovaj „Coyote“ (kako mu zvanično ime glasi) se može pohvaliti sa „samo“ 395 „konja“, ali poveći broj izvršenih modifikacija (pre svega kompresor) uspeva da bezmalo udvostruči takvu cifru.

Brojevi koji ilustruju brzinu sprinta su još impresivniji, pa tako Super Snake može da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,4 sekunde, a do 160 km/h stiže za svega 8,3 sekunde. Navedenim performansama bi pozavideli mnogi skupoceni egzotični automobili i to ne samo oni stariji, već i novije konstrukcije.


Snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača. Shelby je u velikoj meri modifikovao i ogibljenje i dodao Brembo kočnice čime je dobijen duševni naslednik legendarnog SVT Lightninga, a koji je dominirao američkim putevima pre dvadesetak godina.

Kao i svaki drugi Shelby, i ovaj donosi veliki broj dizajnerskih izmena. Agresivniji branici, veća maska hladnjaka, 22-inčne felne, kožni enterijer i još mnogo toga će razlikovati Super Snake od svakog drugog primerka F-150 na ulicama.


Ova tjuning kuća će ograničiti proizvodnju na samo 600 primeraka i oni će biti jednako raspoređeni na konfiguracije sa dvoje i četvoro vrata. Cena takođe nije mala i iznosi 98.690 američkih dolara za model sa dvoje vrata i čak 14.990 „zelembaća“ više, za sve one koji takođe žele zadnja sedišta.

U izboru je takođe i opcija da se zadrži originalni agregat sa „samo“ 395 konjskih snaga, čime bi kupac uštedeo oko 23 hiljade najmanjih zelenih nočanica, ali Shelby kaže da je njegovo iskustvo iz prošlosti pokazalo da kupci ove tjuning kuće ne žale da izdvoje novac za najbolje karakteristike. Jedna od velikih pozitivnih strana veze između Forda i Shelbyja, jeste i ona koja otkriva da i pored velikog broja modifikacija, vozila i dalje zadržavaju fabričku garanciju.


Nema sumnje da će svi primerci brzo biti rasprodati pa možemo zaključiti da Shelby American još jednom ispravlja greške Forda…

AutoRepublika

(2168)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments