1. Home
  2. Vesti
  3. NASA dobija vozilo za prevoz posade za ekspediciju na Mesec
NASA dobija vozilo za prevoz posade za ekspediciju na Mesec
1

NASA dobija vozilo za prevoz posade za ekspediciju na Mesec

116
1
Podelite sa prijateljima:

Canoo je objavio prve fotografije transportnog vozila koje je razvio za američku svemirsku agenciju.

U aprilu, startap kompanija koja se bavi električnim vozilima je dobio ugovor za snabdevanje NASA-e vozilima za prevoz posade koja su joj potrebna za projekat Artemis, program koji ima za cilj da vrati astronaute na površinu Meseca do 2025. godine. Slike deljene na Instagramu pokazuju prvih nekoliko vozila koje je Canoo izgradio za svemirsku agenciju.

NASA je zatražila vozilo bez štetnih emisija za projekat Artemis i napominje da vozila moraju da nose četiri astronauta, tri dodatne posade i vozača. Vozilima je takođe potreban prostor za pet torbi sa opremom, četiri rashladne jedinice i vreću za prenos jastuka.

Canoo će NASA-i isporučiti modifikovane verzije svog predstojećeg Lifestyle Vehicle-a. Očekuje se da će ovo biti prvi proizvodni model kompanije i razvija se za masovnu proizvodnju. Kupci bi trebalo da budu u mogućnosti da preuzmu vozilo pre kraja godine ili početkom sledeće. Canoo će morati da isporuči sva potrebna vozila za NASA-u za prevoz posade do juna naredne godine.

Iako je Canoo obezbedio važan ugovor sa NASA-om, i dalje se suočava sa brojnim finansijskim problemima. U maju je kompanija priznala u svom izveštaju o zaradi da joj ponestaje sredstava, napominjući da je izgubila 125 miliona dolara u prva tri meseca ove godine i da je 31. marta imala 104,9 miliona dolara u gotovini ili gotovinskim ekvivalentima. Canoo je čak priznao „postoji značajna sumnja u sposobnost kompanije da nastavi sa stalnim poslovanjem“.

Canoo namerava da proda svoj lajftajl model u osnovnim, premijum, avanturističkim i dostavnim verzijama sa cenama od 33.000 evra. Vozilo je opremljeno električnim motorom koji isporučuje traženih 304 konjskih snaga i 450 Nm obrtnog momenta.

AutoRepublika

(116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ova vest kao da potice iz Holivuda: svemirski dizajniran e-minivan za svemirsku posadu! Duhovit spoj! 🙂

Uzgred, jedna stvarno svemirska informacija: NASA dize paniku protiv Kineza, navodno Kinezi zele da osvoje Mesec za vojne ciljeve?! Moje licno misljenje je sledece: moguce je da ce Kinezi prvi napraviti bazu na Mesecu ali ne sa namerom da gadjaju ciljeve na Zemlji vec kao medjustanicu za istrazivanja u dubini Suncevog sistema. Na primer, za trazenje asteroida sa potrebnim sirovinama koje su na Zemlji vec na izdisaju. Ovde je link:

https://www.gmx.net/magazine/politik/nasa-chef-warnt-chinesen-mond-besetzen-militaerischen-zwecken-37071776