1. Home
  2. Vesti
  3. Aehra je nova italijanska marka električnih automobila
Aehra je nova italijanska marka električnih automobila
1

Aehra je nova italijanska marka električnih automobila

335
1
Podelite sa prijateljima:

Kompanije poput Tesle i Porschea uskoro će dobiti novog konkurenta u obliku kompanije Aehra – proizvođača električnih automobila sa sedištem u Milanu koji ima za cilj da spoji „italijanski dizajn, inženjering svetske klase i podršku američkih potrošača“.

Za sada su planirana tri automobila marke Aehra. Električni SUV je najavljen za oktobar ove godine, a limuzina će biti predstavljena u februaru sledeće godine. Aehra kaže da će isporuke oba modela kupcima početi 2025. godine. Treći model, sportski automobil u konfiguraciji 2+2, tek treba da bude objavljen.

Aehra SUV će se takmičiti sa Audijem e-tron, Teslom Modelom X i BMW iX, koji predstavljaju krem ponude čisto električnih premijum SUV modela. Firma tvrdi da će imati „najsavremeniju baterijsku platformu za, koja cilja domet od najmanje 800 km i performanse koje izazivaju strahopoštovanje“. Takođe bi trebalo da bude u mogućnosti da primi „četiri NBA igrača u punoj veličini, dok ostavlja mesta za odraslu osobu od metar i osamdeset na sredini zadnjeg reda sedišta“.

Postojaće jedna platforma koja će podržavati i SUV i limuzinu i možemo očekivati kapacitet baterije od 120kWh. To znači da bi limuzina trebalo da nudi sličan, ako ne i veći domet od SUV modela. Njih dvoje će koristiti laganu samonoseću šasiju od ugljeničnih vlakana kako bi pomogli u smanjenju težine vozila i poboljšanju dometa. Aehra kaže da će obe ponuditi „izuzetnu agilnost i zadovoljstvo u vožnji“. Punjenje bi trebalo da bude najbrže u svetu električnih vozila sa planovima za vodeću arhitekturu od 850V na tržištu.

U ekskluzivnom intervjuu za Auto Express, suosnivač kompanije, predsednik i izvršni direktor Hazim Nada je rekao: „Velika Britanija će biti važno tržište za nas. Počećemo sa tržištem Severne Amerike, Evrope i Velike Britanije. Druga faza će biti posvećena zalivskim zemljama i Kini“. Aehra, međutim, ne gleda previše izbliza na potencijalne rivale. „Imamo na umu cenovni razred, tako da ciljamo na visoku premijum klasu, i zbog toga cena od 160.000 do 180.000 dolara deluje prihvatljivo, s obzirom na to da je to cena za koju možete dobiti Porsche Taycan, Lucid Air, Mercedes EQS, ali naša kompanija neće proizvoditi modele slične velikoserijskim, i možemo slobodno reći da smo prilično transverzalni u pogledu tržišta na koja želimo da dosegnemo. Nemamo specifično merilo.”

Nada misli da će Aehra imati prednost nad konkurencijom – posebno kod proizvođača automobila sa tradicionalnim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. „Arhitektura vozila je korak dalje u rešavanju direktnih nedostataka dizajniranja električnih vozila koja održavaju oblike prilagođene automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Možemo očekivati da će najnoviji sigurnosni sistemi biti ugrađeni u buduće modele. Što se tiče proizvodnje, rekao je, „ciljaćemo 20.000 do 25.000 (globalno) godišnje, po modelu, što je prilično ambiciozno u tom segmentu, ali ćemo imati dosta potražnje u prve dve faze širenja tržišta“.

Aehra takođe pazi na životnu sredinu u načinu na koji će njeni automobili biti napravljeni. Nada je izjavio: „Proizvodni metod naših automobila će omogućiti da se komponente recikliraju, materijali koje ćemo koristiti biće ekološki prihvatljiviji, a u pogledu strukture i karoserije, biće 100% podložni reciklaži“.

Kako će automobili izgledati ostaće nejasno do jeseni, ali Aehrin glavni dizajner, Filipo Perini, bivši je direktor Lamborghinijevog dizajnerskog centra Centro Stile u Sant Agata Bolonjeze. U njegovom katalogu dizajniranih modela Lamborghinija su Aventador, Murcielago, Huracan, Urus i Reventon.

Kada automobili budu u prodaji, kupci će moći da kupuju onlajn ili preko „salona“ iz kojih će se Aehra modeli biti distribuirani.

AutoRepublika

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ma da li sam se ja probudio ili još uvijek sanjam neke gluposti? 🤔