1. Home
  2. Vesti
  3. Chevrolet Express odlazi u penziju posle skoro 30 godina
Chevrolet Express odlazi u penziju posle skoro 30 godina
2

Chevrolet Express odlazi u penziju posle skoro 30 godina

350
2
Podelite sa prijateljima:

Komercijalna vozila namenjena radničkim poslovima nisu ona gde možemo očekivati osvežavanje i nove generacije veoma često. Vlada ono nepisano pravilo da su napravljena sa svhom da objavljaju teške poslove i dok to rade jeftino i efikasno, onda i ne postoji razlog za modernizacijom i izmenama. Ali, većina automobilskih proizvođača zna kada je vreme za zamenu čak i kod kombija.

Ako uzmemo za primer američko trižište, Ford je prethodne decenije poslao u penziju svoj bestseler Econoline/Serija E i debitovao moderniji model Transit, dok je Ram započeo da prodaje Fiat Ducato pod imenom ProMaster. Jedini izuzetak takvog nepisanog pravila su blizanci iz General Motorsa koji se trenutno prodaju kao Chevrolet Express i GMC Savana.

Debitovali su još 1996. godine kao zamena za legendarni ChevyVan i od tada se nisu preterano mnogo izmenili. Nekoliko malih dizajnerskih promena i po koji moderniji motor su nešto što većina kupaca neće ni primetiti. Protekle godine je prodato 44.357 Expressa i još 36.008 Savana, a njihova zajednička isporuka ih stavlja na drugo mesto među komercijalnim kombijima – odmah iza spomenutog Transita.

Kako prenose kolege sa sajta Autoweek, Explorer i Savana će konačno u penziju nakon 2025. godine, što im daje životni vek od približno tri decenije. Ali to ne znači da se najveći američki proizvođač povlači iz ove kategorije. Zameniće ga električni model po imenu BrightDrop Zevo 600, o kom smo pisali protekle godine.

Nedavno je isporučeno prvih 150 jedinica gigantu FedExu za testiranje, a ukoliko zadovolji, General Motors će dobiti narudžbinu za još 2.500 primeraka. Za sada se spominje samo verzija Chevroleta i nismo sigurni da li će BrightDrop biti dostupan i kao GMC.

U zvaničnom razgovoru sa Autoweekom, predstavnici kompanije su pričali kako ne žele da prate poteze rivala Forda i da paralelno ponude električni kombi kao i onaj koji pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem goriva. Električni Transit je krenuo sa serijskom proizvodnjom pre nekoliko godina, ali Ford nema nameru da eliminiše benzinske i dizel motore barem do kraja ove decenije.

Bilo kako bilo, za Expressom/Savanom sigurno neće postojati isti žal kao za Chevroletom Camaroom, koji će u penziju u isto vreme, ali u komercijalnom svetu je ipak reč o legendama. I više nego pokoji privatnik će verovatno pustiti suzu što još jedan pristupačni i pouzdani kombi više nije dostupan.

AutoRepublika

(350)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

29 godina je baš veoma dug tržišni život.
Zar je neko imao duži život?

Yankee

Medju komercijalnim vozilima, Ford Econoline/E-Series se proizvodi u sadasnjoj generaciji jos od 1991. godine sa minimalnim izmenama. Doduse vise ga ne prodaju kao kompletan kombi (prestali su pre 10-ak godina kada je debitovao Transit), ali se nudi kao takozvani „chassis van“. U sustini prodaju ga bez icega sta se nalazi iza kabine i onda musterija naknadno ugradjuje sta zeli (obicno hitna pomoc ili manji kamioni za prevoz robe).

comment image