1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai Accent i verovatno i Kia Rio nestaju sa američkog tržišta
Hyundai Accent i verovatno i Kia Rio nestaju sa američkog tržišta
2

Hyundai Accent i verovatno i Kia Rio nestaju sa američkog tržišta

684
2
Podelite sa prijateljima:

I onda je ostao samo jedan… Sigurno se sećate one svetske ekonomske krize pre petnaestak godina i onda se u velikoj meri odrazila na automobilsku industriju. Čak i u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su uvek dominirali veći i moćniji četvorotočkaši, smo odjednom videli pravu najezdu malih gradskih automobila, ali nijedan od njih nije opstao duže od nekoliko generacija.

Ford Fiesta, Chevrolet Sonic/Aveo, Honda Fit/Jazz, Toyota Yaris (šrmc) i mnogi drugi su polako nestajali sa tržišta jedan po jedan, a sada im se na listu može pridružiti i Hyundai Accent. Pre nekoliko sedmica većina automobilskih medija (uključujući i nas) su preneli vest da će Hyundai Veloster u penziju nakon ove godine, ali gotovo niko nije ni najavio da će među njima biti i Accent.

Protekle godine je isporučeno svega 18.868 primeraka, a u prvih šest meseci ove godine samo 7.430 jedinica. Kada znamo da je Accent najmanji i najjeftiniji model korejskog proizvođača automobila, i samim tim donosi najmanjih profit, ovakva odluka je sasvim opravdana i fabrika u Meksiku će verovatno biti iskorišćena za neki drugi model.

Accent je inače u proizvodnji još od 1994. godine i do sada je prošao kroz pet generacija, a ponuda će biti nastavljena u Aziji i Južnoj Americi.

Ovaj mališan je takođe važio za jedan od najpristupačnijih automobila „preko bare“. Koštao je svega 16.645 dolara u baznom limuzinskom izdanju, što ga je učinilo nešto skupljim nego model Mitsubishi Mirage, a počev od naredne godine najjeftiniji novi Hyundai će biti gradski krosover Venue sa cenom od oko 19 hiljada „zelembaća“.

Mediji očekuju da će zajedno sa Accentom i Kia Rio uskoro u penziju. Prošle godine je bio nešto popularniji od rođaka sa 31.362 isporučena vozila, ali je brojka i dalje relativno mala da se opravdaju investiranja. Riju ide u korist što nikada nije privlačio mnogo mušterija i njegova najbolja prodajna godina na američkom tržištu je bila 2001. kada je prodato svega 51.541 vozilo. Spomenućemo i podatak da je prošlogodišnja prodaja najveća tokom poslednjih osam godina, pa možda Kia ipak odluči da ga zadrži u ponudi još nekoliko godina.

Sve to znači da među pristupačnim gradskim automobilima „preko bare“ sada postoji samo jedan predstavnik. To je Nissan Versa ili kako je u ostatku sveta poznat pod imenom Almera. Prošle godine ih je prodato 60.913 jedinica, ali uglavnom agencijama za iznajmljivanje automobila i za slične flotne potrebe. Verujemo da ni njega nećemo viđati još dugo, ali kako je debitovao u novoj generaciji pre svega tri godine, trebalo bi da ostane deo Nissanove ponude barem do 2025. godine.

AutoRepublika

(684)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Almera uskoro ostaje jedini jeftilen u USA ?
Nekada davno Nisaan tog naziva je imao jedan moj komšija i u to vreme mi uopšte nije delovao kao jeftilen. Naprotiv.

Yankee

Mislim da je Mitsubishi Mirage/Space Star jedini koji je jeftiniji od Nissana Verse. Versa kosta tu oko $16.000 u baznom izdanju cini mi se.

comment image