1. Home
  2. Vesti
  3. Francuzi i Nemci ne žele zabranu SUS vozila 2035. godine
Francuzi i Nemci ne žele zabranu SUS vozila 2035. godine
0

Francuzi i Nemci ne žele zabranu SUS vozila 2035. godine

275
0
Podelite sa prijateljima:

Političari sa obe strane Rajne slažu se da bi smrt motora sa unutrašnjim sagorevanjem trebalo odložiti. 

U julu prošle godine Evropska komisija je i zvanično predložila ostalima institucijama Unije, kao i zemljama članicama da se 2035. godine zabrani prodaja svih SUS automobila. Ovaj predlog momentalno je naišao na snažan otpor u nekolicini država koje se značajno oslanjaju na automobilsku industriju.

Među prvima su se oglasili Česi, a zatim i Francuzi. No, sada im se priključuju i Nemci koji veruju da termički agregati nisu rekli svoju poslednju reč i da i dalje ima potencijala za njih. Bruno le Mer, francuski ministar finansija, mesecima unazad kritikuje predlog Evropske komisije. Le Mer ima svesrdnu podšku čelnika iz automobilske industrije, pre svega Luke de Mea iz Renault grupe i šefa Stellantisa – Karlosa Tavareša.

Volker Vising, nemački ministar za saobraćaj, nedavno je potvrdio da se ni ta zemlja ne slaže sa rokom za 2035. godinu. „Smatramo da je to prerano. Treba dozvoliti upotrebu SUS motora i posle toga, ukoliko se oni mogu prilagoditi da koriste sintetička goriva“, kazao je Vising. Poznato je da je Porsche otišao najdalje sa eksperimentisanjem u vezi sa sintetičkim gorivima i da već imaju svoju fabriku za proizvodnju istih u Čileu.

Nemci i Francuzi navode da je potrebno nekakvo prelazno rešenje, koje se najčešće vidi u hibridima, sve dok se kupci, ali i sami potrošači ne pripreme za potpuni prelazak na električna vozila. Slažu se i u tome da je 2035. godina preran datum za ukidanje SUS agregata, i da bi to trebalo odložiti.

AutoRepublika 

(275)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments