1. Home
  2. Industrija
  3. Trampova demonstracija sile snižava vrednost akcija BMW-a, Daimlera i VW-a
Trampova demonstracija sile snižava vrednost akcija BMW-a, Daimlera i VW-a
0

Trampova demonstracija sile snižava vrednost akcija BMW-a, Daimlera i VW-a

583
0
Podelite sa prijateljima:

Vrednost akcija BMW-a, Daimlera i Volkswagen grupe, nastavila je da pada na Frankfurtskoj berzi nakon što je američki predsednik, Donald Tramp, zapretio uvođenjem carinskih tarifa počev od sledećeg meseca, na uvoz robe iz Meksika, gde tri nemačka giganta imaju fabrike.

Vrednost akcija nemačkih kompanija, koje proizvode automobile u Mesiku zbog finansijskih prednosti koje donosi jeftina radna snaga, pala je 2,9 odsto.

Istu sudbinu doživljavaju i azijske kompanije, čije su akcije takođe pale preko noći, uključujući Toyotu, Nissan, Hondu i Mazdu, koje takođe poseduju fabrike u Meksiku.

Tramp je izjavio da namerava da stavi namete na robu koja dolazi iz Meksika u iznosu od 5 odsto od vrednosti, kao i da namerava da povećava taj iznos svakog meseca, sve dok on ne dostigne 25 odsto 1. oktobra, ukoliko Meksiko ne preduzme hitne akcije protiv ilegalnih prelazaka granice sa SAD.

Portparol Audija je izjavio da kompanija pomno prati dešavanja ali da je suviše rano da se izvedu zaključci vezani za ishod.

Poznati automobilski analitičar, Arnd Elinghorst, ocenio je da su nemački proizvođači na vetrometini, ističući da je nova BMW-ova fabrika u San Luis Potosiju isporučivala gotovo 20 odsto severnoameričke proizvodnje kompanije.

Izvor blizak dešavanjima je izjavio da je situacija zbunjujuća po pitanju migracionih pitanja, koja pripadaju političkoj sferi, a pogotovo što je u planu ažuriranje Severonameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) ovog leta.

Takođe, problem izbija u vreme kada Evropska unija i SAD (navodno) rade na izbegavanju eskalaciji trgovinskih konflikata. Neko je ovde veoma neiskren, pa čak i lažljiv, rekli bismo.

Strateg Commerzbanke, Ulrih Lojhtman, rekao je: „Američka trgovinska politika je zauzela kvalitativno drugačiji stav. Korišćenje carinskih tarifa kao alata za ostvarivanje neekonomskih ciljeva je nešto što donosi novi ambijent u tekućim procedurama.“

AutoRepublika

Priredio: Pavle Barta

 

(583)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments