1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljena dva modela a Lifan postao Livan
Predstavljena dva modela a Lifan postao Livan

Predstavljena dva modela a Lifan postao Livan

145
0
Podelite sa prijateljima:

Još se jedna transformacija događa u ovim trenucima unutar holdinga po imenu Geely, ali suština same promene ovde nije tako očigledna. U januaru je osnovana nova divizija nazvana Ruilan Automobile, i ona je preuzela brigu i upravu nad automobilskom markom Maple i nad firmom Lifan Technology, a formirana je nakon što je krajem 2020. godine preuzet Lifan iz stečaja. Zamisao investitiora je bila da divizija Ruilan Automobile bude nadležna za promociju jednostavnih i priuštivih elektromobila. Ali, ako je marka Maple i dalje pristuna s tri modela u paleti, onda je novi vlasnik rešio da se ratosilja neuspešnog imena Lifan.

Umesto Lifana, lansiran je novi nazi a on se na engleskom (pa i na našem jeziku) piše kao Livan.

Ideja o novom nazivu brenda nikakve veze nema s geografijom Bliskog istoka, niti treba povezivati Livan s Libanom, što bi moglo nastati kao zabuna, ali samo u grupi slovenskih jezika. Anglosaksonci Liban oslovljavaju (pišu) kao Lebanon.

Kada čelnici Renaulta budu videli novi logotip taze marke Livan, moguće da će ih podsetiti na obrise ženskog polnog organa, što bi dalje moglo da zainteresuje i pravni tim „feminiziranog“ galskog brenda :). Kako bilo, uprava novog entiteta je predstavila kratkoročnu strategiju. Tokom naredne tri godine možemo očekivati promociju šest električnih Livana, a svako od njih će biti sposobno da primeni koncept brze zamene baterija. Holding Geely je u tom duhu već otvorio više od dvesta stajališta za zamenu baterija u matičnoj Kini. Ideja rukovodstva ide u smeru proširenja ove mreže.

Tokom vikenda koji nepovratno ostade za nama su predstavljana dva Livanova modela na Salonu automobila u Čonkingu, a kao takvi su bili manje-više jedine prave premijere ove manifestacije. Istini za volju, sada ih možemo još uvek videti samo u formi konceptnih vozila s gusto zatamnjenim staklima. Jasno, konstruktor je izbegao da s javnošću podeli tehničke specifikacije. Verovatno zato što ih još uvek i nema u definitivnom obliku…

Naslovni model, da tako kažemo, nove marke jeste kupeoliki SUV nazvan Livan Concept L, i on će naposletku nastupiti na tržištu pod imenom Livan 7. Planirana je promocija verzija s prednjim pogonom i onih s integralnom pogonskom formulom, dok je obećana autonomija u rasponu od 550 do 750 kilometara, kao i treći nivo autonomije.

Modifikacija na koju će proizvođač biti najviše ponosan će biti u stanju da iz mirovanja do „stotke“ praktično doleti za 4,9 sekundi. Deo zasluga za ovo postignuće će svakako biti pripisano i sistemu prenosa snage motora na točkove obe osovine.

Međutim, prvi serijski model će doći u vidu drugog krosovera, a ona će se zvati Livan 9. Skoro da je u potpunosti upodobljen potrebama masovne montaže i kreiran je na temelju serijskog SUV-a koji je dug 4,8 metara i koji se zove Geely Haoyue.

Dizajn njuške je harmonizovan s izgledom prednjeg dela konceptnog vozila iz prethodnog dela izveštaja, ali je zato karoserija novajlija identična kao ona koju koristi originalni benzinski Geely Haoyue. Novi Livan nudi tri reda sedišta i može biti sklopljen jedino tako da mu prednji točkovi budu pogonski. Ipak, dalje osnovne tehničke pojedinosti ovog „Livanca“ nisu obelodanjene.

Električni četvorotočkaši sa znamenjem Livana će penetrirati tržište Narodne Republike Kine na kraju ove gdoine, dok će nova marka okušati svoju sreću i na tržištu „napaćene majčice Rusije“. Povrh svega, pored elektromobila, iz Livana obećavaju promociju i benzinskih vozila, ali nisu dali nikakav vremenski okvir za realizaciju ovog plana.

AutoRepublika

(145)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments