1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Bronco ipak ne krade prodaju od Jeepa Wranglera
Ford Bronco ipak ne krade prodaju od Jeepa Wranglera
2

Ford Bronco ipak ne krade prodaju od Jeepa Wranglera

175
2
Podelite sa prijateljima:

Navikli smo da gledamo kako se razvija rivalitet između velikih pikap kamioneta ili mišićavih automobila na američkom tržištu, ali tokom prethodnih nekoliko godina, jedan drugi duel je u centru pažnje. Jeep Wrangler je dugo godina imao potpunu kontrolu u kategoriji laganih terenaca, a onda je Ford uvideo da mlađariju interesuje vožnja izvan asfalta, i predstavio je modernu kreaciju svog legendarnog modela Bronco.

U početku je imao dosta problema sa dobavljačima i već poznatom nestašicom kompjuterskih čipova, ali situacija se polako stabilizuje i ovih dana oba modela možemo da vidimo u izložbeno-prodajnim salonima.


Ford je primio preko 150 hiljada narudžbina pre nego što je prvi Bronco uopšte sišao sa proizvodne trake, a mnogi mediji su nagoveštavali da su dani Wranglera odbrojani. Ali kolege sa sajta IHS Markit tvrde da to ipak nije slučaj i da dva terenca trenutno paralelno postoje bez da se jedan drugom mešaju u posao. Zapravo, Fordov model krade prodaju od Wrangera u određenoj meri, ali ne kako se originalno mislilo.

Ranije smo pisali da mnogi potencijalni kupci Broncoa gube strpljenje sa čekanjem na isporuku i da se odlučuju ne samo za Wrangler, već i za neke druge ekstremne terence kao što je Toyota 4Runner. Kada je Bronco debitovao, prodaja Jeepovog velikana je pala za 6%, da bi nekoliko meseci kasnije skočila za 8%. IHS Markit takođe kaže kako polovina kupaca Broncoa već poseduje još jedan drugi model Forda, dok je ta brojka u slučaju Wranglera oko 35%.

Pa odakle kupci onda dolaze? Kao što smo spomenuli, u dosta slučajeva unutar samog Forda postoje, pa umesto da potroše novac na F-150 ili Explorer, kupci se jednostavno odlučuju za Bronco. IHS Markit nam ne kaže konkretne brojke, ali napominje da se više vlasnika Jeepa odlučilo za rivala iz Forda nego iz bilo kog drugog brenda.

Wrangler je nadmašio Bronco po prodaji za oko devet hiljada jedinica u prvom tromosečju ove godine, ali priča nije crno-bela kao što zvuči na prvi pogled. Već spomenuta kriza sa nedostatkom kompjuterskih čipova igra veliku ulogu, a Ford se fokusira na pokušaj da zadovolji proizvodnju svog bestselera iz Serije F. Takođe moramo reći i da je Bronco u prodaji manje od godinu dana i da je još rano donositi zaključke.

Bilo kako bilo, čeka nas sigurno uzbudljiva borba dva giganta i na kraju dana najviše koristi imaju kupci koji mogu da biraju između dva fantastična terenca.

AutoRepublika

(175)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

A bas sam juce sjedio u Branco kockici.60 000€,253ks? Udobna sjedala u kombinaciji koza alkantara, unutrašnjost u boji karoserije (neka čudna plava ), hauba ravna, a meni se svidio, mada je ono unutrašnjost još jedna varijacija Fieste.

moron

Kada sam prvi put seo u Wrangler i instiktivno krenuo glavom unazad da osetim gde je naslon glave tako sam zveknuo u rol bar da sam odjednom video sve zvezde ovoga sveta.
Bem ti terenca te veličine. Ja u njega nikako ne mogu da sednem. Ali, tako ti je to kada si telesno malo naopak.