1. Home
  2. Life
  3. Da li su baterije u čvrstom stanju sada bliže serijskoj proizvodnji?
Da li su baterije u čvrstom stanju sada bliže serijskoj proizvodnji?

Da li su baterije u čvrstom stanju sada bliže serijskoj proizvodnji?

251
0
Podelite sa prijateljima:

BMW i Ford zamorčići

Poznato je da je jedan od najvećih nedostataka električnih automobila to što baterijsko pakovanje koje je sastavni deo istih ima veliku masu, oslanja se na upotrebu retkih metala i jako je skupo. I činjenica je da dok se ne spusti cena baterije „električari“ neće biti povoljni. Jedna od opcija je da se umesto dosadašnjeg tipa baterija koriste one u čvrstom agregatnom stanju (solid state batteries).

Kompanija Solid Power želi da ustupi baterijske ćelije BMW-u i Fordu na testiranje, i to u kasnijem delu ove godine.

Za one koji ne znaju, Solid Power je proizvođač baterija sa sedištem u američkoj saveznoj državi Koloradu. Objavili su da su korak bliže proizvodnji čvrstih baterija za električna vozila. Kompanija je završila automatizovanu „probnu liniju za proizvodnju ćelija za EV“ s kapacitetom za montažu oko 15 hiljada ćelija godišnje, a koje će prvo koristiti Solid Power, a zatim i njegovi OEM partneri za testiranje.

„Instalacija ove takozvane pilot linije za ćelije za baterije električnih vozila će nam omogućiti da proizvedemo ćelije u EV skali koje su pogodne za pokretanje formalnog procesa kvalifikacije za automobile. U narednim kvartalima radićemo na tome da probnu liniju EV ćelija dovedemo do njene pune radne sposobnosti, i da napredujemo ka isporuci EV-razmera, potpuno čvrstih ćelija našim partnerima kasnije ove godine“, rekao je izvršni direktor Solid Powera Dag Kempbel.

Da dodamo još detalja o ovim baterijama… Čvrste baterije se razlikuju od litijum-jonskih baterija koje se trenutno koriste u električnim vozilima po tome što zamenjuju tečni elektrolit čvrstim slojem između anode i katode. To je atraktivna tehnologija iz više razloga: ćelije čvrstog stanja bi trebalo da imaju veću gustinu energije, a trebalo bi i da budu u stanju da se brže pune. Pored toga, trebalo bi da su bezbednije, pošto su nezapaljive (što bi dodatno smanjilo gustinu i težinu pakovanja, jer će mu biti potrebna manje robusna zaštita).

Iako deluje da ove baterije još uvek nisu spremne za serijsku proizvodnju, u Evropi već postoje autobusi s oznakama Mercedes-Benz eCitaro s čvrstim baterijama.

Ovoj tehnologiji je potrebno malo više vremena da se pripremi za putnička EV, ali izgleda da sazreva. Solid Power je jedan od vodećih proizvođača čvrstih baterija, koji je osnovan 2012. godine. Njihov pristup je da koristi čvrsti elektrolit na bazi sumpora, i anodu sa veoma visokim sadržajem silicijuma, čak više od 50%, prema navodima iz Solid Powera.

Tim de Šant je opisao proizvodni proces u članku iz 2021. za The Wire China:

„Osim pozadine Stenovitih planina u daljini, Solid Powerova fabrika nisko postavljena izgleda slično bilo kojoj drugoj fabrici baterija. Unutar nje se vide bačve s hemikalijama koje se mešaju u kašu i oblažu na tanke listove metala. Hemikalije se pritiskaju na površinu nizom valjaka koji podsećaju na minijaturnu štamparsku mašinu, a prema kraju linije, pripremljeni listovi se seku na komade, slažu i presuju u kućište tipa kesice.

U ovom trenutku, drugi proizvođači bi u kesicu ubrizgali tečnost poznatu kao elektrolit, koja pomaže jonima da se kreću kroz bateriju tokom upotrebe. Ali inovacija Solid Powera omogućava da jednostavno zapečati kućište i pređe na sledeće.“

Ova nova linija je dizajnirana da proizvodi ćelije sa vrećicama velikog formata iste veličine koje trenutno koriste proizvođači originalne opreme automobila (OEM) u svojim električnim vozilima, sa kapacitetom ćelija u rasponu od 60–100 Ah. BMW i Ford će biti prvi proizvođači automobila koji će dobiti ćelije na testiranje do kraja ove godine.

AutoRepublika

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments