1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pred samu Novu godinu prikazan kupeoliki baterijski SUV Nio EC6
Pred samu Novu godinu prikazan kupeoliki baterijski SUV Nio EC6
0

Pred samu Novu godinu prikazan kupeoliki baterijski SUV Nio EC6

217
0
Podelite sa prijateljima:

Nio je jedna od kineskih startap kompanija koje su uspele da pokrenu serijsku proizvodnju skupocenih i moćnih električnih vozila koja se mogu takmičiti s Teslom. Istini za volju, teško je pričati o nekakvom uspehu Nija. Tokom prvih jedanaest meseci prošle godine, prodato je nepunih 18.000 vozila, što je skoro pa mizerna brojka imajući u vidu veličinu kineskog tržišta, ali i segment u kom proizvođač nastupa. 

Ipak, planovi rukovodstva koji se tiču, sada već aktuelne godine, su veliki i ružičasti. Razloge za optimizam uprava kineske kompanije pronalazi u tržišnom nastupu tek predstavljenog trećeg modela, kupeolikog krosovera Nio EC6.

Novajlija je, u stvari posebno izdanje klasičnog električnog krosovera ES6. Njegova premijera se desila pre otprilike godinu dana. Osnovni geometrijski parametri oba krosovera su identični kao i veći deo karoserije. Dakle dužina dueta iznosi 4.850 milimetara dok je međuosovinski razmak na nivou od 2.900 milimetara.

Razlika se ogleda u tome što EC6 poseduje drugačiju “kapicu” to jest krov, uz zasečene C stubove i panoramsko staklo površine 2,1 kvadratni metar (slika dole). Konkretno staklo je u stanju da zadrži čak do 99,5% ultraljubičastog zračenja koje se namerilo da dopre do putnika u kabini. Kupe verzija je pride i aerodinamičnija, a koeficijent je s 0,29 Cd kod klasičnog SUV-a snižen na 0.27 Cd kod kupea s povišenom pozicijom sedenja.

Unutrašnjost novog Nija još uvek nije predstavljena publici, ali se svakako očekuje veći monitor u kabini. S druge strane, poznate su tehničke specifikacije i one u potpunosti korespondiraju s donorskim modelom ES6. Osnovna verzija poseduje dva električna motora, na svakoj osovini po jedan, i njihova pojedinačna snaga iznosi 218 “konja”. Ukupna moć pogonskog sklopa se javlja kao prost zbir (436 ks).

Takav duet pogonskih jedinica omogućava povelikom krosoveru da do “stotke” iz mirovanja stigne za 5,6 sekundi. Varijanta koja je označena sa “Performance” koristi snažniji agregat na zadnjoj osovini (326 ks), zahvaljujući čemu snaga dostiže celih 544 “grla”, pa je za ubrzanje do referentne brzine kretanja potrebno 4,7 sekundi.

Glavno tehničko unapređenje u odnosu na model koji je poslužio kao osnova, se ogleda u baterijskom pakovanju. Ukoliko znamo da se Nio ES6 nudi s baterijskim kapacitetom od 70 ili 84 kWh, onda treba reći da EC6 dolazi s baterijama koje lageruju 70 ili 100 kWh električne energije. U prvom slučaju, deklarisana autonomija po starom NEDC ciklusu iznosi 425 – 435 kilometara (zavisno od snage pogonskog sklopa), dok je u drugom slučaju ona izdašnija i dobacuje do 605 – 615 kilometara.

Konstruktor računa s tim da je domet novog električnog krosovera s jednim punjenjem baterije ozbiljan prodajni adut. Pride, kupcima će se verovatno dopasti i mogućnost da uz doplatu dobiju brendirani autopilot ili stanicu za dopunu baterija snage 20 kW.

Uz avansnu uplatu od 715 američki dolara (kod Tesle 100 zelenih novčanica), već je moguće izvršiti porudžbinu, dok je početak prodaje zakazan za juli.

Prezentaciju novajlije je proizvođač iskoristio za još dve objave. Pod jedan, prvi krosover Nio ES8 je prošao kroz proces osvežavanja. Veće pakovanje baterija od 100 kWh sada je dostupno i za taj model, čime je autonomija vozila dostigla zavidnih 580 kilometara.

Pored toga, izmenjen je dizajn „njuške“ SUV-a, uvećana je dijagonala ekrana u unutrašnjosti (od 8,8 na 9,8 inča). Pride je najprestižnija verzija dobila opciju enterijera izrađenog uz obilatu upotrebu Nappa kože. Cena ovog krosovera varira u intervalu od 68 do 89 hiljada američkih kovanica od po dolar.

Nio ES8

Druga objava se odnosi na ponudu vlasnicima ranije kupljenijh električnih četvorotočkaša marke Nio, kojima je ponuđeno da dokupe bateriju najvećeg kapaciteta koji je trenutno dostupan (100 kWh). Uvećana autonomija stiže po ceni od 8.300 američkih dolara.

AutoRepublika

(217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments