1. Home
  2. Prezentacije
  3. Pojavila se i Honda HR-V namenjena Amerikancima
Pojavila se i Honda HR-V namenjena Amerikancima
1

Pojavila se i Honda HR-V namenjena Amerikancima

274
1
Podelite sa prijateljima:

Kompaktni krosover treće generacije, potpuno frišak pod imenom Honda HR-V se već prodaje u Evropi i Japanu (pod imenom Vezel), a isto važi i za oblast koju nazivamo jugoistočna Azija. Pride, pripremljene su i električne alternative za tržište Kine. Sada je konačno predstavljena i verzija Honde HR-V za Amerikance, i za njih je proizvođač pripremio u potpunosti različit automobil.

Tamošnjim kupcima je ponuđen SUV s indeksom HR-V, ali nalepljenim na onaj automobil koji je Kinezima dat na izbor pod imenom Honda ZR-V, i o njegovoj premijeri smo nedavno pisali. To je novi globalni model, ali ako znamo da će novi ZR-V biti dopuna game Honde u otadžbini, Evropi i Kini, onda da kažemo da će se u Americi pojavljivati kao zamena za HR-V.

Dalje komparacije se nameću same po sebi. Evropsko-azijska Honda HR-V, kao i u prethodnom pokolenju, leži na platformi kompaktnog putničkog automobila pod imenom Honda Fit/Jazz, ali zato novi američki SUV se oslanja na zreliju arhitekturu koja je osnova za Civic.

Na zadnjoj osovini imamo nezavisno oslanjanje umesto polukrutog rešenja. U poređenju s odlazećim krosoverom, trag točkova noviteta je za 51 milimetar širi napred i za 64 mm nazad, iako je međuosovinski razmak duži za samo 43 mm, pa sada meri 2.655 mm.

Američka Honda HR-V je prilikom smene naraštaja doživela da se izduži za 239 milimetara do kote od 4.567 mm, a i za 66 mm je šira (1.839 mm) a pride je i za 5 mm viša (1.610 mm). Enterijer je postao prostraniji ali se zato zapremina prtljažnika nije promenila u većoj meri. Tako sada nudi 691 litar zapremine ispod natkrivke, dok je prethodni bazični model imao da na raspolaganje putnicima ponudi 688 litara.

Ali s prelaskom na novu platformu, izmenio se oblik i zapremina prtljažnika, pa ti parametri više ne zavise od tipa instaliranog pogonskog sklopa. Ranije su verzije predmetne Honde s pogonom na sve točkove, pružale gepeke inferiornijeg smeštajnog kapaciteta.

Američka Honda HR-V se od kineskog ZR-V-a, gledano od spolja, razlikuje samo po nekoliko pojedinosti. Na primer, prekookeanski automobil nudi različite felne sa 17 inča prečnika u uvodnoj verziji, manji krovni otvor umesto panoramskog, dok su završeci izduvnih cevi skriveni ispod odbojnika. U gami se našla i verzija Sport, pa ona pruža različitu masku hladnjaka, drugačije jastučiće na branicima, kao i točkove promera 18 cola.

Da ne zaboravimo da navedemo i da je „starleta verzija“ Honde HR-V za Amerikance izložila, isturila završetke izduvnih cevi, baš onako kako to današnje lepotice rade sa silikonom u usnama.

Kineski i Američki krosoveri poseduju skoro identičan enterijer koji je stilski unificiran s onim u Civicu. Ali, Hondi HR-V nedostaju dimenzije Civica! Ugrađeni su ukombinovani instrumenti u vidu analognog brzinomera i sedmoinčnog ekrana, dok je ekran multimedijalnog sistema noviteta došao s dijagonalom od sedam ili devet inča.

Kineski model ZR-V nudi u potpunosti virtuelnu instrumentaciju s displejom koji se po dijagonali baškari na 10,2 inča, dok je monitor informativno-zabavnog sistema s 10,1 inčom.

Ali u Americi, krosover već u osnovnoj postavci nudi deset vazdušnih jastuka, uključujući i onaj za zaštitu kolena pilota i kopilota, dok su za „nazadne“ putnike predviđeni i bočni vazdušni jastuci. U ponudi je i koktel elektronskih pomagala koji se komercijalno označava floskulom Honda Sensing. Integriše i čeono montiranu kameru.

Nova Honda HR-V za Amere poseduje elektropokretana prednja sedišta, prilagodljivi tempomat (koji ume da bude tako opterećujuć na autoputu, pod uslovom da je podešen da održava podužu distancu između vozila), kao i ispomoć pri vožnji na negostoljubivim terenima, pri čemu se ovde ističe sistem za asistenciju pri spuštanju niz oštre strmine.

Još je jedna bitna razlika između američkog krosovera i onog kineskog, a krije se ispod haube. Honda ZR-V je debitovala sa 1,5-litarski turbobenzinskim motorom koji isporučuje 182 konjske snage i 240 Nm najvišeg obrtnog momenta, a Honda HR-V za Ameriku se nudi sa dvolitarskim atmosferskim benzincem koji proizvodi 160 konjskih snaga i 187 Nm obrtnog momenta kada je u zenitu.

Ovo čudi, jer je lokalni Civic odavno dostupan sa turbobenzinskim četvorocilindrašem. Ali, prekomorski krosover ima ne samo pogon na prednje točkove, već i pogon na sva četiri točka (sa spojnicom na zadnjoj osovini), plus postoji i režim vožnje koji se najbolje pokazuje pri kretnji na snegu. Svi automobili su isporučivani s varijatorom, što će odbiti mnoge.

Krosoveri s oznakom Honda HR-V, oni namenjeni Amerikancima, su već počeli da silaze s proizvodnih traka fabrike Japanaca u Meksiku, tamo gde je sklapan i prethodni model. Početak prodaje će se desiti već ovaj mesec, ali ako znamo da odlazeći model staje 21.870 američkih dolara, onda će se za novitet tražiti suma od 23.650 dolara. A onda se očekuje i hibridna verzija.

AutoRepublika

(274)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

Fino, prava porodična krstarica, praktično nema generacije HR-Va koja mi se ne sviđa, mada su starije bile kompaktnije…