1. Home
  2. Vesti
  3. Evropljani u 2020. godini “poludeli” za baterijskim automobilima
Evropljani u 2020. godini “poludeli” za baterijskim automobilima
2

Evropljani u 2020. godini “poludeli” za baterijskim automobilima

245
2
Podelite sa prijateljima:

U Evropi je tokom prethodne godine prodato više od milion baterijskih vozila.

Na Starom kontinentu je ukupno isporučeno 9,9 miliona automobila, što je za 24% manje nego 2019. godine, sve usled brojnih zatvaranja država zbog pandemije korona virusa. Tako su baterijski četvorotočkaši imali ukupno učešće na evropskom tržištu od velikih 11%.

Evropljani su kupili 1.046.000 ovakvih automobila, što je drastičan rast naspram svega 387.808 iz 2019. godine. Potpuno električni modeli stigli su u 2020. do 538.772 kupca (naspram 248.000 iz 2019. godine), dok su plug-in hibridi uspeli da dođu do 507.059 registracija (+262%).

Razlozi za ovakav veliki rast prodaje su višestruki. Pre svega ozbiljne državne subvencije za kupovinu alternativnih vozila, pa se tako u Nemačkoj u nekim regionima može stići čak do 10.000 evra pomoći pri nabavljanju novog baterijskog automobila. Potom, tu su i druge privilegije, kao što su recimo besplatni javni punjači, potom besplatan parking, kao i mogućnost da se sa ovom četvorotočkašima ulazi u delove grada gde smeju samo vozila sa nulta emisijom štetnih gasova.

Još jedan faktor, na koji se često zaboravi jeste činjenica da je na tržištu sve veći broj EV i PHEV modela. To dovodi do veće konkurencije i boljeg izbora.

Ove godine se takođe očekuje veliki rast prodaje elektrifikovanih automobila. Kod potpuno električnih vozila velika su očekivanja od nadolazeće Dacije Spring koja bi svojom cenom trebalo da omogući “demokratizaciju” EV segmenta. Bar kada je reč o onim uvodnim modelima.

No, treba istaći da je prethodne godine došlo do eksplozije prodaje i klasičnih hibrida, pa su tako Evropljani kupili 1,18 miliona takvih automobila, uz rast isporuka od 59%.

AutoRepublika 

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milos

Mnogo je veća i ponuda pristupačnijih modela, porastao je i domet po punjenju. Skočila je i cijena konvencionalnih modela.
Postoje mnoga dostignuća u tehnici, samo još nisu isplativa tj. Ekonomski opravdana da bi se poečelo sa njihovom primjenom.

BojanNeki

U tom slučaju možemo da kažemo i da je rast hibrida više nego nerealan zbog nezasluženih subvencija i proračunatih pogrešnih namera tj korišćenja.