1. Home
  2. Vesti
  3. Lome se koplja oko platforme, ali nova Volga će sigurno biti RWD elektromobil (i hibrid)
Lome se koplja oko platforme, ali nova Volga će sigurno biti RWD elektromobil (i hibrid)

Lome se koplja oko platforme, ali nova Volga će sigurno biti RWD elektromobil (i hibrid)

419
8
Podelite sa prijateljima:

Juče se se u javnosti pojavile prve konkretne pojedinosti u vezi razvoja najavljene Volge. Naime, razvoj noviteta će biti poveren inženjerima NAMI-ja, dok će proizvodnja električnog automobila na platformi Aurusa biti upriličena u pogonima postavljenim u Nižnjem Novgorodu.

Potvrda o vaskrsu marki Volga i Pobeda je došla na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Petersburgu gde je Denis Manturov, s mesta ministra privrede i trgovine Ruske Federacije pričao na ovu temu. Vlasti te zemlje već razmatraju modalitete pokretanja proizvodnje vozila ovih brendova, a dileme nema da će u pitanju biti elektromobili. U isto vreme, veruje se da će baterijska Volga moći da dobije platformu koja bi bila razvijena počev od praznog lista papira, dok bi druga alternativa podrazumevala da se osloni na inostranu arhitekturu.

Inženjering ekipu bi predvodili obrazovani likovi koji su „na noge“ stavili i modele Aurus Senat, Komendant i Arsenal. U teoriji, arhitektura ova tri pobrojana modela bi mogla biti upotrebljena i za aplikaciju na Volgi, za koju se najavljuje da će u početku predstavljati automobil poslovne klase. Platforma Aurusa je prema inicijalnim zamislima dovoljno prilagodljiva za ovako nešto jer je i začeta u modularnom duhu.

Međutim, u realnom životu se pokazalo, a to je i potrvrdio jedan od učesnika u razvojnom timu, onaj koji je želeo da ostane anoniman, je rekao da ta arhitektura ipak nije dovoljno adaptivna, pa da verovatno Volga neće moći biti postavljena na njoj, s obzirom da ideja nikako nije da oživljena marka bude simbol vozila državnih organa. Stoga će se specijalisti okrenuti bilo razvoju sopstvene arhitekture ili će pazariti licencu za koršćenje strane, uz opciju oslanjanja na što veći broj pojedinačnih komponenti s Aurusa.

Ideja je da nova Volga ne premaši pet metara i trebalo bi da bude laka za prenos elektronskih komponenti, kao i hibridnog pogonskog sklopa, ako to bude opredeljenje, pri čemu se sada računa na četvorocilindarske motore zapremine od 2,2 litra. Želja ekipe okupljene s ciljem razvoja Volga „puca“ na to da novajlija dođe sa zadnjim pogonom.

Ipak, nije izvesno da će nova Volga ikada dobiti motor SUS, posebno imajući u vidu svetske trendove, koji su očiti i u Rusiji, bez obzira na sankcije koje je zapad uveo. Tako je vlada Rusije pre oko godine dana usvojila koncept razvoja električnih automobila u toj državi, kojim je predviđeno da do 2024. bude uspostavljena lokalna proizvodnja elektromoila u tiražu od 25 hiljada komada, uz najmanje 9,4 hiljada stanica za dopunu baterija, koje bi bile potpuno funkcionalne.

Inače, prve priče o oživljavanju Volge i Pobede, kao što napisasmo na početku, pojavile su se iz usta ministra Manturova, sredinom ovog meseca, ali bez navođenja ikakvih detalja s tim u vezi.

AutoRepublika

(419)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Razvoj nove Volge i Pobede – vec vidim haos od „kreativnih“ ideja! Modeli Senat i Aurus su ogromne limuzine i nikakva modularnost ne moze da ih smanji na velicinu jedne normalne limuzine srednje klase. Za masovnu upotrebu Volga i Pobeda ne bi smeli da budu duzi od 4,7 – 4,8 ni siri od 1,9 metara. Oba modela moraju da koriste do poslednjeg milimetra identicnu platformu da bi se smanjili troskovi razvoja i proizvodnje. Unifikacija karoserija za elektricni i gorivni pogon moguca je samo delimicno jer je podna konstrukcija sasvim razlicita. Tezina el. varijante bice bar 500 kg veca, sto dalje… Pročitaj više »

YugoFlorida

Ne shvatam šta sad njima znači da prave električne verzije, kad oko energenata nisu ni od koga zavisni. Svakako, bilo bi jako lepo videti Volgu opet, nakon više od 10 godina.

Bungi

Ako razvoj radi institut NAMI, to znači samo jedno-nova Volga će biti izgrađena na skraćenoj i olakšanoj platformi Aurusa.To prije svega diktira cijena i troškovi razvoja.Nova Volga bi mogla da se protegne na dužinu od oko 4,9 m , otprilike kao i BMW 5, Mercedes E i Audi A6.Motor V6 biturbo 3,0 (skraćena verzija V8) , mjenjač osmostepeni, automatski, ruskog proizvođača Kate sa blagim hibridom 48 V. Vješanje, napred dupla ramena, pozadi multilink.Pogon zadnji u osnovnoj verziji, u jačoj 4×4.Unutrašnjost malo manje luksuzna nego kod Aurusa ali ne mnogo manje nego kod BMW 5.Umanjeni Aurus, najvjerovatnije.

Renault Terminator

Gaze Ruje na svim frontovima,ne hebu iznenađenja…

Matija

Kada se govori o modularnoj gradnji platforme za modele Senat i Aurus misli se na familiju superuksuznih automobila, kojoj pored ova dva modela treba da pripadaju jos jedan veliki SUV i miniven. Pokusaj da se njihova voluminozna i veoma teska platforma redukuje na velicinu koja odgovara buducoj Volgi i Pobedi bio bi prekomplikovan i neisplativ. Konstruisanje nove odgovarajuce platforme, i to sposobne da primi gorivni i baterijski pogon, jeste mnogo realniji poduhvat. Da podsetim, BMW upravo nudi u istoj karoseriji gorivni i el. pogon – BMW i4 i 4 Gran Coupe.

BB

Jedva čekam da vidim Volgu sa električnim pogonom i s malom baterijom… Čisto da se mini nuklearni reaktor ispod haube ne pali ua kraće gradske vožnje 🤣😂
👍

Matija

BB sta mislis o tome kako ce da se ponasa baterija na ruskoj zimi?

Iznogud Časni

Takvu nije ni Dejan Ilić napravio još…
Hajde boga ti šta rusi znaju, u 120 godina nisu spacnog auta napravili…šta me boli k…za njih.najbolje auto im kopija dacije.