1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Citroen DS kakav ne poznajete
AR pijaca klasika: Citroen DS kakav ne poznajete

AR pijaca klasika: Citroen DS kakav ne poznajete

1.95K
1
Podelite sa prijateljima:

Citroen DS, ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimcima „Ajkula“ i „Boginja“ (po reči „déesse“ kako se ovo „DS“ izgovaralo), je bez sumnje jedan od najznačajnijih automobila u istoriji. Takvu tvrdnju koristimo veoma često za mnogobrojne modele, ali u slučaju DS-a, ona je zaista i zasluženo dodeljena, pošto je automobil poneo mnogobrojne inovacije, neviđene ne samo u periodu pedesetih godina prošlog veka, već i u današnja vremena.

Osnivač firme Andre Citroen je uvek planirao dugogodišnju karijeru svojih modela, pa su oni morali da budu ispred svog vremena. „Ajkula“ se na kraju proizvodila od 1955. do 1975. godine i u tom periodu privukla 1.455.746 kupaca u tri različite konfirugacije, a one su limuzina, karavan i kabriolet.


Sada nam na aukciju stiže jedan veoma poseban DS. Reč je o limitiranoj ponudi od samo 27 jedinica specijalnog izdanja nazvanog Majestic. Svaki od njih je ručno izgrađen od strane samostalne dizajnerske kuće Henri Chapron Customs za sve one kupce sa dubokim džepom.

Očigledno ih nije bilo previše kada pogledamo više nego mali broj proizvedenih jedinica, ali iz istog razloga Majestic je danas izuzetno cenjen, poštovan i naravno tražen među kolekcionarima. Henri Chapron je započeo sa specijalnim verzijama još 1964. godine dok je model sa priloženih fotografija pet godina mlađi.

To je ujedno bila poslednja godina modifikovanja, a samo tri su napustila fabriku s modernijom maskom. Ovo je jedan od njih, i samim tim kada se pojavi na aukciji čuvene kuće Bonhams, svakako će biti velika zvezda. Poželjan deo takve maske se tiče toga da je pružao pomogućnost da se farovi pomeraju zajedno sa volanom, odnosno da prate putanju obruča upravljača. U oglasu se navodi da je „starija restauracija velikog eksperta za Citroen“, mada nam ne kažu kog konkretno, ali navode da je poslednji put promenio vlasnika još 2009. godine.

Majestic se inače nije preterano mnogo razlikovao od standardnog DS-a sa izuzetkom nešto više kockastog krova i luksuznijeg enterijera. Posedovao je svu onu „futurističku tehnologiju“ ako je tako možemo nazvati. Imao je pogon na prednje točkove i menjač postavljen ispod motora, čime nije imao tunel u sredini automobila, a samim tim je pružao potpuno ravan pod.

Karoserija je većinom napravljena od čeličnih limova, ali je krov bio od plastike ojačane staklenim vlaknima, a hauba je bila izvedena od aluminijuma. Svi paneli na karoseriji su bili pričvršćeni zavrtnjima na šasiju, što je eventualne opravke učinilo mnogo lakšim.

Interesantan detalj je bilo nepostojanje klasične papučice kočnice koju je zamenilo gumeno dugme na podu vozila koje je obavljalo istu funkciju. Posebna priča je čuveno hidropneumatsko ogibljenje, a sa ovim sistemom, DS je posedovao nepobedivu udobnost u vožnji i konstantanu visinu vozila bez obzira na opterećenje. Pored toga, u slučaju nužde, moguća je bila i vožnja samo na tri točka, kao i menjanje točkova bez dizalice, što je u praksi dokazano.


U oglasu se jedino ne navodi ono šta je bila najveća boljka „Ajkule“, a to je svakako motor. Nudio se samo sa onima sa četiri cilindra radne zapremine od 1,9 pa do 2,4 litre.

Aukcija će se održati početkom sledećeg meseca i to u Švajcarskoj, a eksperti smatraju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko sto hiljada švajcarskih franaka da bi obezbedio sebi veliku sreću posedovanja ovog vozila.

Zoran Tomasović

(1945)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Linz obiluje sa dosta sređenih oldtajmera a i ruskih vozila koji su u tip top stanju.
Danas sam zapazio jednu lijepu Alfu.I pazi kada je suvo ispod nje😁.
comment image
comment image