1. Home
  2. Glas Republike
  3. Da li Amerikanci zaista pretežno voze automobile sa osam cilindara?
Da li Amerikanci zaista pretežno voze automobile sa osam cilindara?

Da li Amerikanci zaista pretežno voze automobile sa osam cilindara?

1.67K
14
Podelite sa prijateljima:

Sigurno ste dosta puta čuli komentare na račun američkog izbora po pitanju automobila, posebno ako je tema razgovora o ekonomskoj krizi ili cenama goriva. Obično priče krenu povodom životnog standarda koji je „kao najveći na svetu“, iako statistika kaže da je zapravo tek na 17. mestu i zaostaje za mnogobrojnim državama po pitanju zdravstva, školovanja i ostalih životnih karakteristika.

Ali kako je AutoRepublika pretežno automobilski sajt, hajde da se orijentišemo samo na vozni park. Opšte je verovanje da Jenkiji uglavnom voze nove automobile, ili da ih barem menjaju čim istekne fabrička garancija, ali ni taj detalj nije istinit, pošto je prosečna starost četvorotočkaša prošle godine dostigla rekordnih 12,2 godina.

A onda dolazimo do mog omiljenog dela, a to je priča o radnoj zapremini motora. Sigurno ste je svi čuli i obično zvuči nešto kao, „ma oni svi voze grdosije sa 6,0-litarskim motorima sa osam cilindara i preko 400 konjskih snaga koji potroše 30 litara benzina dok ih upalite“, ali kao što ćemo videti u nastavku ove priče, realnost je daleko od ovakve percepcije.

Prvo moramo da kažemo da zaista postoji opravdan razlog zašto javnost ima takvo mišljenje. U periodu pedesetih i šestdesetih godina prošlog veka, Amerikancima je zaista bilo „ispod časti“ da voze čak i one narodne automobile sa četiri ili šest cilindara. Ali, posle dve naftne krize desetak godina kasnije, i uporedo sa stupanjem na snagu oštrih zakona povodom emisije štetnih gasova i potrošnje, a da ne govorimo i paralelno s napretkom turbo tehnologije, odjednom smo počeli da viđamo sve više onih modela sa „normalnom“ zapreminom motora.

Danas se suočavamo da vremenima kada ne samo što cene benzina dostižu rekordne brojke, već svako ko vodi računa do sebe i svog ugleda, planira da predstavi veliki broj električnih vozila, pa nam se čini da su dani grdosija sa velikom zapreminom motora zaista odbrojani.

Isporučeno je više od 15 miliona novih vozila u 2021. godini i verovatno će vas šokirati podatak koji otkriva da je samo 15% njih imalo V8 ispod haube. Brojka bi bila značajno manja kada bismo računali samo putničke automobile, pošto je 72% od svih V8 četvorotočkaša otpalo na velike pikap kamionete. Čak i u tom slučaju dosta vlasnika se odreklo „mašina“ s osam cilindara, pa Ford već neko vreme priča kako se 60% kupaca njegovog bestselera F-150 odlučilo za šest cilindara sa turbo punjačem.

Pa dobro, možda Amerikanci ne voze V8 kao nekada, ali onda sigurno voze V6, zar ne? Pa ne onoliko koliko mislimo. Nemamo brojke za 2021. godinu, ali je godinu dana ranije, samo 27% novih četvorotočkaša pružalo šest cilindara ispod haube.

Kada znamo da su električni modeli igrali relativno beznačajnu ulogu, sa svega 3% učešća na tržištu, dolazimo do zaključka da oni sa tri ili četiri cilindra zapravo čine većinu i njihov udeo iznosi 55%. I ovde moramo da kažemo da postoji određeni broj popularnih modela gde je motor s tri cilindra najpopularniji, kao što su Chevrolet TrailBlazer i Ford Bronco Sport, ali većina njih je sa četiri cilindra.

Ovo je slika za današnja vremena i sasvim je sigurno da će biti sasvim drugačija za nekoliko godina. General Motors i Chrysler, koji u svojoj ponudi još uvek nude solidan broj modela sa V8 motorima, su najavili pravu ofanzivu sa električnim automobilima do 2025. godine, pa će zapravo jedini način da dobijete V8 ispod haube biti onaj da kupite neku nemačku skupocenu limuzinu ili pak sportski automobil.

I oni američki premijum brendovi su sahranili vozila sa osam cilindara. Lincoln je odavno prestao da ih koristi čak i u velikom terencu Navigatoru dok je Cadillac izjavio da su sadašnje generacije njegovih modela poslednje sa SUS motorima. I ko bi rekao da će doći dan kada nećete moći da kupite V8 od neke američke kompanije?

Zoran Tomasović

(1672)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Znači, ne znamo koliko je „ozloglašenih“ 3-cilindraša ?
🙂

TheStig

Uredan je članak skroz, hvala Zokiju. Međutim treba se imati na umu da je broj 4cil i 3 cil i dalje jako mali ili dosta manji u odnosu na broj 8cil i 6cil medju ukupnom broju vozila na putevima u USA. Trebace vremena da u ukupnom broju velikozapreminski motori izgube dominaciju.

S mile

Oko 40% su sestocilindrasi + osmocilindrasi, tako da ih ne bije glas neosnovano.

No problemo, sad ce ova naftna kriza da ih ubedi da su npr turbo cetvorocilindrasi sasvim dovoljni.

Skoro procitah podatak jednog naseg „amera“ da je cena goriva uvecana 3 puta, u odnosu na proslu godinu.

Yankee

Nesto sta je „sasvim dovoljno“ ne prolazi u Americi. Ne samo u Americi vec u vecini mocnijih drzava, tamo je cilj da se zivi daleko bolje od onoga sta je „sasvim dovoljno“. 😉

Renault Terminator

Ja kada sam došao u Austriju ljeta Gospodnjeg 2018 godine dočekala me cijena benzina na Schellu od 1.03 eura.Evo danas na istoj pumpi 2.09 eura.

Rikošet

A ne spominješ da si tada vozio Renault, a sad BMW 🙂

Cijene u Austriji idu gore, a i standard što kod kuće nije slučaj.

Ovdje cijene idu gore, a mi tonemo opet ka dnu…

Renault Terminator

Bio je tada Clio 2 ph2 1.2 8v🙂.Neuništiva đunta.

Renault Terminator

Da.U pravu si,idu cijene gore.Neki dan stiglo od Austrijske elektroprivrede pisance,kaže od 01.07.2022. godine struja poskupljuje za 90%!!!A i stigao je i bon/vaučer od 150 eura za struju,malo da nas smire.To ti je u fazonu imamo dve vijesti za vas,jednu lošu (katastrofa) i jednu dobru (kao)😁. Iće plate gore,biće tu i drugih vidova pomoći stanovništvu,neće to moći da nadoknadi sva poskupljenja niti je realno to očekivati ali će poprilično ublažiti. Austrija je po toj socijalnoj strani veoma obazriva i pazi na standard života običnih ljudi,koliko god to možda zvučalo ofucano i nevjerovatno ali je tako.Bila je i korona…moj standard života… Pročitaj više »

Rikošet

A slušaj operušali su nas svi oni kad im je trebalo, poslije nam polako na slamčicu uzimali radnu snagu koliko im je trebalo, a i danas nas drže na uzdi i polako cimaju kako im se hoće. To je njihova vještina i naša slabost, ali to je već neka druga priča…

Renault Terminator

Slažem se,otimali su,rušili,pljačkali…to je činjenica.
Ako ostavimo to na jednu stranu,za neke druge stvari nevezano za ratove mi sami smo krivi.Ali ti lijepo reče,to je već neka druga priča…a i teška priča.

Iznogud Časni

Ja kad sam došao u njemačku – nije bilo Nijemaca.🤪🤷

BB

Koliko je sad kWh a koliko će biti?

Rikošet

https://www.youtube.com/watch?v=U2GPgSLqc7g Evo ga Ford se još ne odriče V8… Nije to model za svakoga, ali u Evropi je kao takav naprosto nezamisliv… Jedan dio u priči iznad je izostavljen, a to je činjenica da u Americi možeš bez problema kupiti nov V8 motor i ugraditi ga u muscle car ili bilo koji stariji automobil… Generalno Amerikanci ne mare za ekologiju i zelene trendove, koji u Evropi imaju trenutno status u rangu LGBT populacije, odnosno o njihovoj moralnoj opravdanosti se ne raspravlja, mada je realno jasno da ekologija i električni automobili nemaju baš puno smisla, jer se nivo zagađenja sa ulica… Pročitaj više »

Yankee

Taj 5.2-litarski koji ce se ugradjivati u Raptor R se nec neko vreme ugradjuje u Shelby GT500. Taj motor je na izdisaju, ima jos mozda 2-3 godine zivota max i onda ce u penziju. Nije problem snaga (760 ks), ali je problem CO2 emisija. Raptor R je inace napravljen samo da bi se odvukla paznja od Ram 1500 TRX, u protivnom Raptor uopste ne bi nudio V8, nastavio bi da nudi samo turbo V6,