1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Pad profita Daimlera u drugom kvartalu će se nastaviti i u trećem
Pad profita Daimlera u drugom kvartalu će se nastaviti i u trećem
0

Pad profita Daimlera u drugom kvartalu će se nastaviti i u trećem

206
0
Podelite sa prijateljima:

Daimler je okrivio trgovinski rat i uvođenje carina između SAD i Kine za pad profita od 30 odsto u drugom kvartalu. Nemački gigant je predvideo dalji pad zbog stupanja na snagu WLTP emisionih standarda u Evropi.

Zarada po odbitku kamata i poreza, pala je za 30 odsto na 2,64 milijarde evra tokom Q2, čemu je u najvećoj meri doprinelo kresanje cena na Mercedese proizvedene u SAD, a koji se uvoze u Kinu. Prihod je pao za jedan odsto, na 40,8 milijardi evra.

Daimler je prošlog meseca okrivio međusobno uvođenje carina između SAD i Kine za reformulisanje godišnjeg plana. Fiat Chrysler i General Motors su sledili ovaj primer.

Međutim, nemački proizvođač premijum vozila je upozorio i na potencijalna „uska grla“ izazvana ekološkom sertifikacijom, koja će dodatno skresati zaradu Mercedesa u trećem kvartalu.

Dobit iz poslovanja Mercedes-Benza je smanjena na 8,4 odsto u drugom kvartalu, u odnosu na prošlogodišnjih 10 odsto. Na to utiču i veći troškovi u okviru razvoja autonomnih i elektrifikovanih vozila.

Broj isporuka Mercedes-Benza je pao za jedan odsto u drugom kvartalu, a Daimler je upozorio da će na prodaju uticati novi emisioni standardi: „Zbog izazova u lancu snabdevanja, kao i dužem procesu sertifikacije za mnoge modele na međunarodnom tržištu, doći će do privremenog prekida dostupnosti.“

Uprkos ovome, kompanija je ponovila da Mercedes-Benz planira da ostvari obim prodaje otprilike na nivou prošlogodišnjeg, zahvaljujući daljem rastu kineskog tržišta.

„Automobilska industrija, a samim tim i mi, imaće pred sobom mnogo izazova“, rekao je CEO Daimlera, Diter Ceče. „Planiramo da dodatno ojačamo i proširimo našu poziciju uz pomoć brojnih novih modela i tehnologija.“

WLTP preti

Daimler je više puta ponovio da će uvođenje WLTP standarda, koji na snagu u EU stupaju u septembru, dovesti do „privremenih restrikcija u dostupnosti vozila“, kao i većih zaliha neprodatih automobila.

Posledice će se ogledati u tome što će zarada Mercedesa u trećem kvartalu biti značajno ispod 1,9 milijardi evra ostvarenih prošle godine.

Novi standardi su već prouzrokovali usporavanje prodaje nekih proizvođača, uključujući Volkswagen, koji je iznajmio prostor za nekih 250.000 vozila koja mogu zahvaćena kašnjenjem zbog testiranja.

Francuski snabdevač, Valeo, takođe je revidirao planove za 2018. zbog uvođenja WLTP-a.

Iz razloga što je nova testna procedura bazirana na realnom saobraćaju, proizvođači imaju viša očitavanja emisije ugljen-dioksida u odnosu na stari sistem, što je neke kompanije nateralo da odlože sertifikaciju, a samim tim i prodaju.

Daimler je takođe upozorio da će se smanjenje zarade nastaviti i u trećem kvartalu, zbog trgovinskih barijera koje utiču na prodaju Mercedesovih SUV u Kini i problema sa uvođenjem WLTP-a.

Naslovna fotografija: Dieter Zetsche   (AFP Photo/ Eric Piermont)

AutoRepublika

 

(206)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments