1. Home
  2. Video
  3. Revolucionarni sistem osvetljenja pretvara bilo koji panel karoserije u svetlost (VIDEO)
Revolucionarni sistem osvetljenja pretvara bilo koji panel karoserije u svetlost (VIDEO)
4

Revolucionarni sistem osvetljenja pretvara bilo koji panel karoserije u svetlost (VIDEO)

888
4
Podelite sa prijateljima:

Čuveni kanadski automobilski komponentaš, Magna, nama najpoznatija po svojoj austrijskoj diviziji Magna Steyr, pre par dana je predstavila hardver za osvetljenje koji se može integrisati sa panelima karoserije vozila. Nazvan Breakthrough Lighting, biće spreman za proizvodnju 2023. godine, navodi Magna u saopštenju za javnost.

Magna u početku prikazuje Breakthrough Lighting na termoplastičnim podiznim vratima nazvanim „Litgate“. Međutim, isti hardver se može primeniti na druge panele vozila, sve dok su napravljeni od sličnog termoplastičnog materijala. Demonstraciona postavka ima svetlosne elemente otprilike tamo gde biste inače našli konvencionalna zadnja svetla, ali oni ostaju skriveni dok se ne osvetle. Kupci mogu da biraju između „velike palete boja“ za ova svetla, navode u Magni.

Čini se da je rešenje Breakthrough Lighting zamišljeno barem delimično kao karakteristika dizajna. Integrisano osvetljenje bi moglo da se koristi u dekorativne svrhe, napominje Magna. To što ne morate da dizajnirate namenske elemente osvetljenja takođe može stvoriti više slobode za dizajnere.

U Magni su takođe naveli „rafiniranje komunikacije između korisnika, vozila i okoline“. Korišćenje spoljašnjih svetala za bljeskanje signala drugim vozilima i pešacima je razmatrano kao način da se poboljša bezbednost, posebno kod autonomnih vozila. Bez ljudskih, to jest živih vozača da uspostave kontakt očima ili koriste signale rukama, tim vozilima će možda trebati alternativni načini komunikacije sa drugim učesnicima u saobraćaju.

Homologacija ove tehnologije u SAD bi bila teška u prošlosti, ali u današnje vreme Ameri nisu toliko rigidni kao pre. Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA) odobrila je adaptivne matrične LED farove ranije ove godine, konačno sustižući druga tržišta. Uz manje ograničenja, novi propisi bi mogli omogućiti i druge nove tehnologije osvetljenja.

Obavezno pogledajte video zapis na platformi YouTube.

AutoRepublika

(888)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jos jedna igracka za dizajnere! Na zalost, zakon nije dovoljno precizan kada su u pitanju svetlosni uredjaji. Propisani su: pozicija, boja, svetleca povrsina, intenzitet svetla i frekvencija ali ono sto je najvaznije nije – vreme potrebno za njihovu detekciju! Po mom misljenju najopasniji su migavci ugradjeni u farove, pa su jos bele boje, pozute tek kada su aktivni a onda se pojave na neocekivanom mestu! Po suncanom vremenu gotovo je nemoguce videti ih! Vreme potrebno za njihovo detektovanje a zatim za reakciju vozaca mnogo je duze nego kod primene klasicnih migavaca. Sa ovim svetlima Magna pruza dizajnerima mogucnost za kreiranje… Pročitaj više »

moron

Idiotizam

TheStig

Evo ga zamjena za novogodišnju jelku. Neće morati ništa da se „kiti“. Parkiraš auto pred kuću i dernek može da počne. Kakve budalaštine nastaju u današnje vrijeme…U ime Oca i Sina i Sv. Duha!

Laki

Baš tako.