1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Neuništivi dinosaurus – Jeep Cherokee XJ
AR pijaca klasika: Neuništivi dinosaurus – Jeep Cherokee XJ

AR pijaca klasika: Neuništivi dinosaurus – Jeep Cherokee XJ

470
0
Podelite sa prijateljima:

Jeep je imao toliko legendarnih modela tokom svoje dugogodišnje istorije da je teško izabrati jednog favorita. Neki će reći da je to bio vojni model proizveden od strane Willysa za potrebe učešća u Drugom svetskom ratu, dok će drugi smatrati da ta čast pripada modernijem Grand Cherokeeju, i načinu na koji je doneo revoluciju na tržištu pristupačnih i civilizovanih terenaca za svakodnevnu upotrebu.

Za mene lično omiljeni Jeep, osim modernog Grand Wagoneera, je bio onaj „pravi“ Cherokee. Stavljamo ovu reč pod navodnike iz razloga što je američki proizvođač vozila koristio takvu značku za toliko različitih vozila da ih je oslanjajući se samo na ime, veoma teško razlikovati.

Ovde pričamo o onome kockastom sa kodnom oznakom XJ, i u izložbeno-prodajnom salonima se prodavao od 1983. do 2001. godine. Razvijen je u vreme kada je Jeep bio u vlasništvu firme American Motor Company (AMC) i samim tim je koristio njegovu mehaniku, a uživao je u velikom ugledu i u Kini gde danas ima status legende. I to pričamo u Kini kada se tamo prodavalo tek koja hiljada vozila, i gde je to tržište, retko koji proizvođač sa zapada uopšte ozbiljno i shvatao.

Cheorokee se nudio u verzijama sa dvoje i četvoro vrata i s pogonom na zadnje ili na sva četiri točka. Bio jedan od prvih terenaca sa samonosećom karoserijom i zavidnim mogućnostima izvan asfalta, a iako je tokom kasnih godina proizvodnje definitivno pokazivao bore, i dalje je privlačio dosta kupaca koji su voleli originalnost.

Kao što smo spomenuli, Cherokee se nudio sa nekoliko motora kao opcijama, a najpopularniji od njih je bio onaj radne zapremine 4,0 litre sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji. Razvijao je 190 konjskih snaga i maksimalnih 305 Nm obrtnog momenta, a ono što ga je posebno odlikovalo je dugotrajnost u svim uslovima eksploatacije. Cherokee se mogao naručiti i sa nekoliko različitih menjača, od čega se većina kupaca odlučivala za automatski sa četiri stepena prenosa.

Primerak iz današnje priče je iz 1998. godine, što nam govori da je originalno prodat pred sam kraj životnog veka ove generacije modela s indeksom Cherokee. Iako je prešao oko 160 hiljada kilometara, definitivno deluje očuvano i spreman za nove izazove.

Takođe je bogato opremljen i na listi se nalaze elementi kao što su maglenke, uređaj za klimatizaciju, centralna brava, prozori pokretani pritiskom na dugme, i još mnogo toga. Takođe je u veoma poželjnoj crvenoj boji karoserije sa 15-inčnim felnama, dok enterijer deluje kao da je tek juče napustio proizvodnu traku.

Opremljen je sa spomenutim 4,0-litarskom motorom, a prema fabričkim podacima, ubrzanje od nule do 100 km/h traje 10,1 sekundu uz maksimalnu brzinu od 180 km/h. Spomenućemo da je originalno koštao 19.625 američkih dolara, što iznosi 34.810 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.


Do kraja aukcije je ostao još jedan dan, a trenutno najviša od devet ponuda iznosi 7.900 američkih dolara. Ne sumnjamo da će kupac dobiti fantastičan terenac koji će sigurno trajati još 23 godine, što dovoljno govori o legendi i kakav je to Cherokee.

Zoran Tomasović

(470)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments