1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Želite da se razlikujete „preko bare“? Onda kupite ovu Ladu
Želite da se razlikujete „preko bare“? Onda kupite ovu Ladu

Želite da se razlikujete „preko bare“? Onda kupite ovu Ladu

10.82K
5
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci imaju veoma striktne, ali ne može se reći baš i iracionalne zakone po pitanju automobila koji se nikada zvanično nisu prodavali u ovoj državi. Naime, potrebno je da prođe najmanje 25 godina da bi četvorotočkaš mogao da dobije status klasičnog automobila, i onda ga je moguće uvesti iz bilo koje države u ostatku sveta, bez obzira što originalno nije zadovoljavao zakone po pitanju bezbednosti i izduvnih gasova.

Zahvaljujući takvom zakonu, nije retkost da vidimo Peugeot 205 GTI, Lanciju Integru, Nissan Skyline GT-R, pa ni modele naše Zastave koji se originalno nisu prodavali „preko bare“.

Ali nekome se izgleda baš žurilo, i to je išlo do te mere da je u Ameriku već uvezao Ladu 110 (ili kako je zvanično poznat kao VAZ-2110) i to iz 2001. godine, i sada očajnički pokušava da je preproda. Ova ruska limuzina je osvanula na sajtu izložbeno-prodajnog salona nazvanog DFW Cars & Truck u gradu Arlington (savezna država Teksas) i napominje se da je jedini takav primerak trenutno u Americi.

Vest je pomalo iznenađujuća pošto se model 110 proizvodio od 1995. do 2015. godine, što znači da je moguće pronaći primerak koji bi zadovoljio američke zakone i pritom bi vlasnik bio u stanju da ga uredno registruje i vozi.

S druge strane, model iz naše priče još uvek nije star 25 godina, a to nam govori da minimalno narednih pet godina neće smeti da izađe na javni drum, ili da bude registrovan i osiguran. Jenkiji su veoma strogi po tom pitanju i ukoliko vas uhvate da to radite, smeši vam se poveća finansijska kazna, a automobil završava pod presom (takav slučaj se redovno dešavao sa Nissanom Skylineom GT-R iz osamdesetih godina prošlog veka).

U oglasu se ne navodi previše detalja, osim toga da je 110 do sada prešao tek nešto više od 15 hiljada kilometara i da je u odličnom stanju za svoje godine.

Salon napominje da vozilo ima nekoliko sitnih ogrebotina, dok je enterijer navodno „kao nov“ i veoma čist. Iako je reč o bolje opremljenom primerku s paketom opreme GLI, 110 sigurno neće zadovoljiti Amerikance po tom pitanju,  iako se navodi da ima centralnu bravu i prozore, audio sistem Pioneer i nešto veće felne.

Zanimljivo je da 110 nema vazdušne jastuke zbog čega je 2002. godine dobio nula zvezdica na ruskom ARCAP testu za bezbednost.

 

Ovaj konkretni primerak pokreće 1,5-litarski motor sa 93 „konja“, a snaga se prenosi na prednje točkove preko petostepenog manuelnog menjača. Spomenuta brojka nije velika, ali je potrebno reći da je reč o limuzini teškoj svega 1.035 kilograma. I za kraj spomenućemo i cenu od 10.950 američkih dolara, koja nije niska, ali ni previsoka za jedan takav poseban automobil.


Šta reći na kraju … Za one koji žele da budu u centru pažnje na nekom skupu, i da ih svaki posetilac pita šta je u pitanju, 110 verovatno i nije loš izbor.

Možda se pojavi i neki ekstremni ruski patriota koji će morati da je ima u svojoj garaži, iako je verovatno nikada neće njome provozati po Americi. Šanse da ćemo opet videti Ladu 110 u oglasima su nepostojeće – čak i u slučaju (ka)da izbor bude legalan.

AutoRepublika

(10821)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Lada 110 mi je oduvijek imala lijep dizajn.Na ovom primjerku bih ofarbao retrovizore i ručice u boju auta, na B i C stubove zalijepio crnu traku imitaciju staklokeramike i hromiranu lajsnu donjom ivicom sva tri bočna prozora koju je fabrika zaboravila.U unutrašnjosti bih preradio sjedišta sa boljom bočnom podrškom, presvukao modernijom tkaninom kao i bočne tapacirunge.4 el. prozora, obruč volana i ručicu mjenjača u kožu i to bi bilo to. Za neku ozbiljniju modernizaciju:manuelna klima, ABS, 2 vazdušna jastuka sa novom prednjom armaturom bi zahtijevalo ugrađivanje ovih dijelova sa Priore.Priora je po meni katastrofalan redizajn 110.Napred kao neka stara Kia,… Pročitaj više »

YugoFlorida

Meni se Priora sviđa, iako izgleda kao s kraja devedesetih, a izašla je 2007. Mislim da se prodavala i ovde, ali ih ima jako malo.

Bungi

Dobro si primijetio“izašla 2007 a izgleda kao s kraja 90-ih“.Sa malo riječi si rekao mnogo.

moron

Moj pok. otac je imao 110-tku, ali, sa motorom sa 8V. Zbog nekih zavrzlama oko carine, došla ga je „kao svetoga Petra kajgana“, strahotna cifra, nespojivo sa ladom (taman da je u njoj motor od Ferarija). Braća i ja smo bili fascinirani ovim vozilom, imalo je znak lade, ali, po mnogo čemu to je bilo nepojmljivo za ladu na kakvu smo mi nekada bili navikli. Vozio sam je par puta. Za ladu, fantazija. Ali, ipak, bila je to „samo sirova lada“. Posle oko 100-110 km je došlo do nekog većeg kvara motora, predračun za opravku ( u BL) je bio… Pročitaj više »

BB

Jednom sam Omegom B 2.5 td (BMW motor) pokušao da preteknem na početku autoputa, ja sam j autu njih 4…. Odustao sam na 180..

Lagana, ide k’o luda