1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Kada je Mercedes ponudio AMG izdanje minivana
Zanimljivost dana: Kada je Mercedes ponudio AMG izdanje minivana

Zanimljivost dana: Kada je Mercedes ponudio AMG izdanje minivana

2.34K
3
Podelite sa prijateljima:

Tržište takozvanih „Multi Purpose Vehicles“ (MPV), ili kako ih Amerikanci zovu minivanovi, je eksplodiralo početkom 21. veka. Svaki ozbiljniji proizvođač koji je držao do sebe je imao takav model u svojoj ponudi, a izuzetak nisu bili ni oni proizvođači premijum vozila. To se posebno odnosi na Mercedes i njegove modele A i B klase koji su se pokazali popularnim na Starom kontinentu, ali je situacija bila pomalo drugačija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Takvi modeli su bili premali za razmažene Jenkije, pa je Mercedes debitovao sa potpuno novim modelom R klase 2005. godine.

Proizvodiće se sve do 2017. godine u dve konfiguracije (sa kraćim i produženim međuosovinskim rastojanjem), sa nekoliko benzinskih i dizel motora, i biti će dostupan širom sveta. Ali za našu priču je najbitniji jedan drugi model i to onaj sa značkom AMG.

Ne samo što je bio apsolutni šok kada je nemački gigant ponudio takvo izdanje ovog minivana (da, zaista je smatran minivanom u svoje vreme iako nije imao klizeća vrata, dok bi se danas verovatno karakterisao kao krosover). već danas spada za jedan od najređih proizvoda čuvene nemačke tjuning firme. Ovo je priča o R63 AMG pod kodnom oznakom W251.

Zvanična prezentacija je stigla godinu dana nakon što je regularni R klase debitovao, to jest na Salonu automobila u Detroitu 2006. godine. Možda najveće iznenađenje je bilo ono da je AMG predstavio nešto što je malo ko želeo.

Poveći minivan koji može da preveze do sedam osoba i za čijim volanom se najčešće nalaze „očajne domaćice“ nije baš idealna baza i čudi nas što je jedan AMG odlučio da stavi svoju značku na njega. Ruku na srce, potrebno je reći da je ovaj period protekao baš u eksperimentisanju gotovo svih automobilskih proizvođača i da je bilo popularno praktično sve što nema smisla. Štaviše, R63 AMG je, koliko-toliko zapravo i imao smisla ako bi ga uporedili s nekim drugim proizvodima nastalim kao posledica rizičnih poteza, kao što su Pontiac Aztek i slični.

U svakom slučaju, ispod haube se krio atmosferski 6,2-litarski benzinac sa osam cilindara koji je razvijao 510 „konja“ i maksimalnih 630 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosila na sva četiri točka preko sedmostepenog automatskog menjača, a ovaj pogon na točkove je bio veoma sličan onome na modelima ML63 i GL63.

Takođe ćemo reći da su AMG-ove limuzine i kupei u spomenuto vreme bili rezervisani samo za modele s pogonom na zadnje točkove, pa ako vam je pogon na sva četiri točka bio toliko bitan, a niste želeli terence, R63 AMG je zapravo bio jedini izbor.

Prema fabričkim podacima ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h je trajalo 4,6 sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Međutim, ukoliko bi se vlasnik odlučio za opcioni AMG Driver Package, ona bi skakala na 275 km/h. Za svoje dimenzije i masu, ovaj minivan je zapravo bio veoma sposoban i do današnjeg dana verovatno ne bismo mogli da pronađemo nekoga konkurenta koji će ga nadmašiti. Ali, i pored svih modifikacija AMG-a, takođe nije imao najbolju stabilnost u krivinama i motor sa osam cilindara je dodavao preveliku težinu na prednjoj osovini.

Posebna priča je bio i sam stil. R klasa je već delovala veoma čudno, ali opet sa prepoznatljivim Mercedesovim dimenzijama po pitanju maske hladnjaka i farova. AMG se razlikovao po agresivnijim branicima, izborom 20 i 21-inčnih felni, četiri završetka izduvnih cevi i ogromnim diskovima veličine 15,4 inča.

Nešto manji utistak dinamičnosti je odavao enterijer, gde su dodata sportska sedišta, dok za ostatkom i nije postojala veća potreba. Mercedesov stil u putničkoj kabini je oduvek smatran za jedan od najboljih u automobilskom svetu, sa dosta opreme i visokim standardom završne izrade, pa se AMG postarao najviše da donese unapređenja na polju mehanike.

Nažalost, R63 AMG se nije pokazao prodajnim uspehom i fabriku je napustilo svega 200 jedinica. Oko polovinu kupaca su činili Amerikanci, gde se ovaj minivan prodavao po ceni od 90 hiljada dolara (oko 122.460 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Mnogi će reći da će mali brojevi proizvodnje učiniti R63 AMG poželjnim klasikom, ali njegova vrednost kao polovnjaka je obično oko tri puta manja. Istovremeno, za koliko AMG-ovih modela se može reći da su se proizvodili samo jednu godinu, pružali veoma čudan stil za kojim se javnost i dan danas okreće i bili brži od većine sportista iz istog perioda?

Ako ništa drugo, R63 AMG će sigurno jednog dana biti veoma vredan model koji će svaki kolekcionar poželeti u svojoj garaži.

Zoran Tomasović

(2338)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Interesantna tema Zorane, hvala ti! Ovaj model Mercedesa, R-klasa 2005-2017, privukao je moju paznju od samog pocetka ali ne zato sto sam njime bio odusevljen vec – sasvim zbunjen! Dugo sam se pitao sta ovaj auto stvarno predstavlja: terenac-nije, minivan-nije, limuzina-nije?! U sali sam ga zvao „veliki Fokus“ jer je kopirao konturu zadnje stakla Forda Fokusa. Posmatrano sa danasnjeg stepena evolucije automobila, Mercedes R je bio ispred svog vremena! Isti koncept upakovan u moderan dizajn bio bi danas veoma uspesan minivan nove generacije – koristan, komforan i aerodinamicki optimiran! Bio bi prava konkurencija Audijevom konceptu Urbansphere, ne samo u Kini… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Balkanboj

Meni je ova R klasa sjajan automobil. Šteta što to ludilo nije zaživelo.
Isto sam gledao na jednom salonu, pa ima 10 godina sigurno, CLS shooting brake sa gepekom u mahagoniju. Kakvo ludilo. Bio sam baš oduševljen.

Neko is mase

Moj dobar prijatelj je posedovao R350 is 2011. Nisam vozio licno ali posto sam imao solidno iskustvo sa ML350 vozne karakteristike ovog vozila su mi bliske. Sa pozicije suvozaca – tih, udoban, 4matic radi odlicno na snegu i rastresitim podlogama. Enterijer pravi Mercedes, sa puno prostora. R350 je opremljen atmo 3.5L motorom m272, snage 270 ks i 260ft-lb obrtnog momenta. Sasvim dovoljno da se fino vozi i da povuce prikolicu.
Spoljasnost jeste cudna, ali automobil je za svaku pohvalu.