1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Velika znamenitost Njujorka odlazi u penziju
Zanimljivost dana: Velika znamenitost Njujorka odlazi u penziju

Zanimljivost dana: Velika znamenitost Njujorka odlazi u penziju

509
2
Podelite sa prijateljima:

Bez obzira da li ste ikada posetili Njujork, kada vidite priložene fotografije ne sumnjamo da znate o čemu je reč. Metro najvećeg američkog grada je jedan od najvećih takvih sistema na svetu, i ukupne je dužine od 1.056 kilometara. Iako se u imenu nalazi i reč „podzemni“ (New York City Subway), zapravo svega 40% linija je ispod zemlje, i vozi koji tuda idu, godišnje prevezu preko 1,3 milijardi putnika.

Prepoznatljiv je po veoma specifičnim vozilima izrađenim od nerđajućeg čelika, a neki od njih će uskoro u penziju. Kako prenose svetski mediji, vozila pod kodnom oznakom R32 će završiti pod presom i biće zamenjena novijim i modernijim modelima.


R32 je originalno isporučila firma Budd Company tokom 1964. i 1965. godine, a ukupno je proizvedeno 600 jedinica. U poređenju sa prethodnicima, primerci s oznakom R32 su se smatrali tehnološkim čudom pošto su bili lakši za čak 1,9 tona, a zahvaljujući korišćenju nerđajućih materijala, i životni vek im je produžen na značajno duži period.

Originalni plan je zahtevao da budu penzionisani posle tridesetak godina korišćenja, ali je Njujrok odlučio da, zbog finansijske krize početkom devedesetih godina prošlog veka, ih osveži i nastavi sa upotrebom. Pre nekih desetak godina je grad potpisao ugovor sa firmama Alstom iz Francuske i Kawasaki iz Japana, i postepeno debitovao s novim modelom s oznakom R160.

Iako R32 i R160 zapravo jako liče, razlikuju ih tehnički detalji, i naravno mnogo modernija tehnologija primenjena kod novije verzije. Plan se i ovaj put odužio pošto je R160 ima dosta mehaničkih problema, i često je izbačen iz upotrebe, tako da mali broj jedinica iz generacije R32 još uvek kruži prugama Njujorka. Konkretno, u vreme pisanja ove priče reč je o 24 primerka.

Dok većina verovatno neće ni primetiti odlazak ove legende u penziju, grad je ipak objavio vest u svim domaćim medijima i pozvao sve zainteresovane da se pojave na poslednjoj vožnji.

Na licu mesta se zapravo našao poveći broj ljudi, uključujući i one koji se sećaju 9. septembra 1964. godine kada se R32 po prvi put otisnuo u komercijalnu upotrebu. Većina vozila će narednih godina biti reciklirano, a jako malo broj primeraka će biti doniran muzejima širom Amerike, ili korišćen za obuku novih vozača.

Građane će dočekati modernija vozila koja su udobnija, tiša i sa boljom izolacijom od spoljašnih vremenskih uslova, pa koliko god da nam je teško da nešto na šta smo navikli ide u istoriju, istovremeno moramo da priznamo da je ova odluka gradskih vlasti ipak pravedna.

Zoran Tomasović

(509)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovo sam gledao u filmovima, dok sam gledao filmove, a u Moskvi sam uživo gledao metro i njihove stanice (’86 godine). Lično sam daleko više cijenio „zaostali istok“.

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Bojan

Jedno davno leto sam se redovno vozio tom linijom do Coneu Island 😎