1. Home
  2. Istorija
  3. Stojadin napunio 50 godina!
Stojadin napunio 50 godina!
26

Stojadin napunio 50 godina!

10.49K
26
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana su se na raznovrsnim automobilskim internet sajtovima mogle pročitati vesti o tome da mnogi velikani slave svoje godišnjice, pa tako i kod nas. Najpoznatiji od njih je svakako Ford Mustang, koji je napunio 57 godina tokom jučerašnjeg dana, a u tu čast, kompanija je otvorila svoje arhive i pokazala mnoge fotografije i tehničke pojedinosti koje pre toga nisu bile dostupne javnosti. Ekstremno izdanje pod značkom SV velikog Lamborghini Miure takođe slavi pet decenija postojanja, ali niti jedan od spomenutih sajtova se nije setio da s nama podeli i vest, da je 16. aprila 1971. godine debitovala i Zastava 101.

Zašto bi to i učinili, pitamo se, pošto je popularni Stojadin ostavio trag uglavnom samo na Balkanu, ali čak ni domaći mediji se nisu setili da nas podsete na ovaj slavni događaj u istoriji jugoslovenske automobilske industrije.


Ova priča nije istorijska, ali potrudićemo se da vam u budućnosti ispričamo celokupnu hronologiju događaja u vezi Stojadina, a danas ćemo ipak spomenuti par reči o najprodavanijem modelu u istoriji Zastave.

Ideja o njemu se rodila krajem šezdesetih godina prošlog veka kada je fabrika u Kragujevcu odlučila da proširi svoj kapacitet, i da proizvede model koji bi zauzimao deo ponude izemđu modela 750 (Fića) i 1300/1500 (Tristać). Zastava se ponovo obratila Fiatu za pomoć, a Italijani su uveliko razvijali revolucionarni mali gradski automobil pod imenom 128.

Pružao je poprečno postavljeni motor i pogon na prednje točkove, čime je napisao „zakone“ koje će konkurencija pratiti narednih decenija. Fiat je eksperimentisao velikim brojem različitih karoserija, a za serijsku proizvodnju je odobrena samo limuzina. Zastavi je pripao odbačeni heč s petoro vrata na čijoj bazi je kasnije debitovao Stojadin.


Debi našeg velikana je stigao 16. aprila 1971. godine na Sajmu automobila u Beogradu, što nam govori da je pre svega dva dana zapravo proslavio svoj 50. rođendan. Predserijska proizvodnja je startovala 16. novembra iste godine, dok su prvi primerci sklopljeni kao rezultat masovno organizovane proizvodnje sišli s proizvodne trake 25. aprila 1972. godine.

Proširenje fabrike je kasnilo, pa su u one rane primerke ugrađivani Fiatovi motori i to ne samo iz Italije već i one koje je Fiat proizvodio u Argentini i Kolumbiji. Na priloženim fotografijama možete da vidite prvog Stojadina sa Sajma automobila u Beogradu.

Proizvodnja će potrajati sve do 21. novembra 2008. godine, i u tom periodu je izrađeno 1.045.458 jedinica, što ga čini najprodavanijim modelom Zastave u istoriji. Najviše kupaca je pronašao 1979. godine kada je isporučeno 88.918 jedinica, ali je njegova popularnost naglo opala kada je debitovao Yugo. Primera radi, prvih milion vozila je prodato do 1991. godine, što nam govori da je tokom poslednjih osamnaest godina proizvodnje tek nešto više od 45 hiljada kupaca izabralo ovaj automobil.


Tokom svoje 38-godišnje istorije Stojadin se izmenio jako malo, posebno sa dizajnerske strane, i to se desilo onda kada su debitovali „kockasti“ farovi i plastični branici. Spomenućmo da su postojale verzije sa troje i petoro vrata, kao i one s nekoliko paketa opreme, a najpoznatija je modifikacija sa 1,3-litarskim motorom koji je razvijao 73 konjske snage.

Mogao je da se naruči samo na modelima Special (petoro vrata) i Mediteran (troje vrata), ali većina primeraka na ulicama su pružali 1,1-litarski benzinac s 55 „grla“. Pored svima poznate oznake Zastava 101, Stojadin se takođe prodavao i kao Yugo Skala 55/65 i Zastava/Yugo 311/511.

Izvozio se i u mnoge države zapadne Evrope kao što su Nemačka, Francuska i Velika Britanija, a bio je veoma čest na putevima i drugih republika istočnog bloka.


Legendarna je naravno i ekspedicija koja je iz Kragujevca krenula i stigla do Kilimandžara tokom 1975. godine, kada je pet Stojadina prevezlo distancu od više od 11 hiljada kilometara tokom 45 dana kroz bespuća Afrike.

Kao što smo spomenuli, uskoro ćemo da za vas spremimo detaljnu istoriju našeg velikana, a do tada:

Stojadine – srećan ti 50. rođendan sa malim zakašnjenjem.

Zoran Tomasović

(10491)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

26 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Kad se Fiat pokupi ,ostace samo secanje na auto-industriju… Ni svoju fabriku akumulatora vise nemamo…bar da u uvezene izraubovane krseve ubacimo nesto iz svoje proizvodnje…..

BB

A ja mislim upravo suprotno, da će Srbija iskoro biti jedan jak faktor u proizvodnji automobila i to onih koji dolaze – električnih… https://www.electrive.com/2021/04/09/strategy-brief-nidec-gears-up-european-electric-motor-business/ Firmu Nidec niko ne poznaje, a radi se o ogromnom sistemu (340 firmi u svom sastavu), i zbog toga mislim da ovo što se dešava u Novom Sadu nije šupljak, to je strateški potez. Kragujevac je sad u Stellantis-u. A Stellantis je glavni ugovarač Nidec motora i sistema (motor, pogon, inverter, ECU jedinice- što će se raditi u NS). Činenicu da se ne priča o nasljedniku 500L ja tumačim da se sprema grupa modela (sa različitim… Pročitaj više »

don

vrlo lako moguce, jeftina radna snaga, blizina evrope.

s mile

puno firmi iz autoindustije je počelo da radi u srbiji, tako da sa novim modelom umesto 500L, ili dolaskom nekog drugog proizvođača, biće fina autoindustija za malenu srbiju

Zoca

Ma ja sam auto-moto sovinista.😂

YugoFlorida

Odličan tekst! Legenda kao 101 zaista zaslužuje ovakav tekst. Bilo bi lepo da uslede tekstovi i za ostale Zastavine modele.
Nadajmo se da ćemo opet proizvoditi svoje automobile, i da će ooet nastati legenda kao Stojadin.

moron

Lep tekst i podsećanje.
Hvala !!!

BB

„Zašto bi to i učinili, pitamo se, pošto je popularni Stojadin ostavio trag uglavnom samo na Balkanu“

Pa ne bih baš rekao, jer Stojadin je postavio moderne principe (hečbek, prednja vuča, visokoturažni motor, poprijeko montiran,…) kojih se drži još uvijek B i C klasa cijele Evrope, da ne kažem svijeta…

Balkanboj

Ne bih da kvarim rođendan, ali jednom sam samo imao Keca (Zastavu 101) i nikad više. Ni prići kvalitetom raznim Ladama koje sam pre toga, i nakon tog jednog Stojadina, vozio.
Ne baš lepa sećanja.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Balkanboj
Mad Max

Kako pročitah početak podnaslova:
„Ovih dana su se na raznovrsnim automobilskim internet sajtovima mogle pročitati vesti o tome da mnogi velikani slave svoje godišnjice, pa tako i kod nas. Najpoznatiji od njih je svakako Ford Mustang“
gde se pominje Fod Mustang a priča o Zastavi 101, i onda pogledam potpis……
Hvala veliko dalje, ne bi čitao

Yankee

comment image

moron

Moj tast je svog keca vozio 34 godine. „Prvi vlasnik“.
A onda vam neko kaže da među ljudima koji u USA drže kola kao prvi vlasnici 15 godina ima najviše japanskih vozila.
Period držanja vozila ne govori toliko o vozilu koliko o tipu vlasnika.

Izmenjeno 3 godine pre od strane moron
don

sto mu nisi kupio auto, a ne da se covjek muci :)?

moron

Padalo mi je to na pamet, ali, čovek je sa velikim godinama postao opasnost na drumu. Bilo me strah „za sve.“ Na kraju, „oteo“ sam mu to vozilo, da bih ga „zamenio“ za 500L.
Kada sam posle to analizirao, imao sam utisak da sam ga maltene živog sahranio time što sam mu oduzeo „predmet zanimacije“. Surovo.

Don

Advokat

Robi

Kad sam 2005.poceo da radim kao inzenjer,u firmi smo imali bele i crvene Skale 55 i 65. Moj prvi auto. Ja bio zadovoljan,bili su dobri,vozili se svaki dan, sipalo se ulje SAE 15W40 Galax Glx 2 i Nisotec SF 15w40,interval 5000km. Isao je kao zmaj,redovna voznja,Bosna svecice,neki i sa ugradjenim plinom. Sve bilo kako treba. Da ima opet nov za tih 4-5000€, opet bi ga narod kupovao…
Najstrasnije mi je kad sam ugledao kako oko 1990 Hyundai Poni stize kid nas,a nasa kola propadaju…i posle nam drugi bili krivi,ne, mi smo sami sebi iskopali rupetinu…
Stojdza je bio zakon. Respect.

Don

Čem sluzi ulje, pokazao je Hranislav u zadnjoj epizodi.

HondaMan

Izvini ali kad se auto proizvodi manje više nepromenjen decenijama onda i fabrika i model zaslužuju da propadnu. Zamisli da je taj Poni sad isti kao 1990… Obzirom na moderne modele Hyundai-ja to je nemoguće zar ne?
Nikad mi neće biti jasno šta su radili Zastavini inženjeri 38 godina a da su za to vreme samo promenili branike, farove i ukrasne lajsne. Šta li je očekivala firma koja nije modernizovala svoj proizvod dok su svi drugi išli u korak sa vremenom…

Robi

Pa naravno….u tome je i nasa propast…nije mi jasno da nije bilo pokusaja da se nesto promeni,a imali su strucni kadar….nije to do inzenjera,to je do politike….ono cisto ekonomski…Mogla je npr nasa Florida da zauzima polako Ponyjevo mesto…rat,sankcije,razne ludosti…slicno su nasi „isicovali“ nemacki Opel iz IDA Ki…saberi/oduzmi=bez razloga…

HondaMan

Nikad mi neće biti jasno šta su radili Zastavini inženjeri 38 godina a da su za to vreme samo promenili branike, farove i ukrasne lajsne. Šta li je očekivala firma koja nije modernizovala svoj proizvod dok su svi drugi išli u korak sa vremenom…
Sve je to kao serija Državni posao ali pre Čvarkova, Torbice i Boškića.

YugoFlorida

101 jeste dobio ne samo modernizaciju, nego i punopravnog naslednika – Floridu 1988. godine. Nesrećnim spletom okolnosti, a to su nemaština i slaba kupovna moć stanovništva, Florida nije uspela da postigne uspeh koji je 101 imao. Iako je imala sve predispozicije za to. Dodajte na to što su ljudi 90ih i 2000ih masovno kupovali 101, iako je tada to bio više decenija star automobil. Iako su u istoj klasi nudili daleko moderniji i napredniji model. Nikada neću razumeti zašto Zastava nije ugasila 101 kad i 128, 2003, i da je forsirala Floridu, koja je mogla da se rasloji od super… Pročitaj više »

Bungi

Nesposobnost i splet nesrećnih okolnosti(sankcije,ratovi) su uništile Floridu.Čim je pustila Floridu u proizvodnju Zasatava je morala(ne trebala) ugasiti zastarjelu 128/101 i osloboditi kapacitete za noviji model.U proizvodnji Floride neke pozicije su radili roboti „lola“ domaće proizvodnje i to je bio pravi put.Zatim su počeli ispitivanje sa Floridom sedan sa automatskim mjenjačem za tržište USA.Falio je još samo karavan.Zatim je trebalo Floridu skratiti na dimenzije Fiat Punto 1, i dobiti gradski model sa dvoja vrata a izbaciti Yugo Koral iz proizvodnje.Zatim je trebalo dodatno povećati broj domaćih robota u proizvodnji.To bi sada već bio impresivan broj modela na istoj mehaničkoj platformi… Pročitaj više »

YugoFlorida

Potpuno se slažem. Dizajn tog modernizovanog Juga je radila Pininfarina, i to je zaista mogao da postane fantastičan autić.

BB

Eh da je Zastava jedina, tonse dešavalo na svakom koraku i zbog toga je očigledno da nam je nametnuto. Dakle nije to nesposobnost već sposobnost nekih elemenata.

Bungi

Kada jedan isti automobil bez bitnijih izmjena(101) proizvodiš više od 30 godina bez ikakve želje za promjenama i napretkom, to se može nazvati samo jednom riječi- nesposobnost.

Zoca

Medjunarodne okollnosti su se ujedinjenjem Nemacke ,a pre toga raspadom Varsavskog pakta promenile.Cesi su decenijama bili sputavani Sovjetskom okupacijom,bila je to kazna za pasivnost u Dr.sv.ratu.Muzej Skode je prepun prototipova koji nikada nisu usli u proizvodnju.Mi smo dobili tehnologiju dobrim delom kao ratnu odstetu od Italije.Dobro sam zapamtio tvrdnju prof.Bujuklica
da u istoriji dok jednom ne smrkne ,drugom ne svane.Evo primera.