1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najveći (finansijski) promašaj u automobilskoj industriji
Zanimljivost dana: Najveći (finansijski) promašaj u automobilskoj industriji

Zanimljivost dana: Najveći (finansijski) promašaj u automobilskoj industriji

2.43K
66
Podelite sa prijateljima:

Postoji ona priča da je Ford možda imao najviše uspešnih modela u automobilskoj industriji, ali istovremeno i najviše promašaja. Na svakog uspešnog Mustanga, Escorta i primerak iz F Serije su postojali i Pinto, Scorpio Mk. 2 i skandal sa nesigurnim pneumaticima na terencu Explorer.

Ali, zapravo ove priče su „mačji kašalj“ u poređenju sa divizijom Edsel, koja se poslovala od 1958. do 1960. godine i koštala Ford čak 250 miliona dolara ili čak 2,5 milijarde „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca. Dugo godina je ovaj promašaj služio kao idealni primer, kako ne predstaviti novu diviziju, mada moramo da kažemo i da su neke druge činjenice igrale veliku ulogu u svemu tome. Ovo je priča o Fordovom brendu Edselu.

Da bi razumeli zašto je ova divizija bila neuspešna, prvo moramo da pogledamo detalje, odnosn zašto je uopšte nastala, a sve je započelo kod rivala, odnosno kod General Motorsa.

Još od kasnih dvadesetih godina prošlog veka, najveći američki proizvođač je napravio imperiju tako što je nudio za svakoga po nešto. Kupac bi tako startovao s jeftinim Chevroletom nakon što dobije vozačku dozvolu, da bi zatim u svojim tridesetim godinama prešao na sportski Pontiac, pa na mirniji Oldsmobile, luksuzni Buick i onda jednog dana, da pred penziju ispuni ultimativni san i postane vlasnik svemogućeg Cadillaca.

Čak i kod korporacije Chrysler je postojala slična strategija sa divizijama Plymouth, DeSoto, Dodge, Chrysler i Imperial. Sa druge strane, korporacija Ford je imala samo Ford, Mercury i Lincoln, pa su čelnici shvatili da gube jako mnogo kupaca u „srednjoj klasi“. Ono što je bilo još strašnije za firmu, jeste podatak da je samo 25% kupaca prelazilo sa Forda na Mercury i Lincoln, dok je kod General Motorsa čak 75% vlasnika Chevroleta potrošilo novac na neki drugi brend unutar iste kompanije.

Takav problem je bio poznat i Edselu Fordu, jedinom sinu mnogo poznatijeg Henrija, ali njegov tvrdoglavi otac nije hteo da čuje za njih. Tokom Drugog svetskog rata, Edsel je preminuo, a vođstvo nad firmom preuzeo njegov sin Henri II.

Iako je imao samo 27 godina, Henri II je brzo razumeo ideje svog oca i oko sebe okupio tim mladih inženjera i iskusnih menadžera. Među njima je najpoznatiji bio Ernest Brič, koji je dugo godina radio za General Motors, i znao je kako da ga pobedi.

Ford je ponovo bio profitabilan do 1949. godine, a zarađeni novac je odlučio da investira u promenu nekih planova. Lincoln je tako pomeren za stepenicu niže, Mercury je bio nešto luksuzniji, a u vrhu je trebalo da se nađe nova divizija Continental. Ali, 1954. godine Henri II je odobrio i razvoj nove divizije koja bi popunila prazninu između Forda i Mercuryja. Posle duže potrage, izbor imena je pao na Edsel po već poznatoj osobi.

I pre nego što je razvoj Edsela počeo, Ford je imao problema sa brojem izložbeno-prodajnih salona. Imao ih je „samo“ osam hiljada, ili drugim rečima, dvostruko manje nego što ih je kontrolisao rivalski General Motors. Ukoliko je Edsel želeo da preživi samostalno, morao je godišnje da prodaje preko 200 hiljada jedinica, samo da bi bio na „pozitivnoj nuli“.

Za dizajn se postarao mladi Roj Braun, koji je dobio odrešene ruke da razvije automobil koji će biti potpuno drugačiji od tradicionalnih proizvoda na ulicama, i biće prepoznat na prvi pogled. On je shvatio zadatak bukvalo i vertikalna maska hladnjaka, koja će da postane zaštitni znak kompanije, se nije menjala u niti u jednom momentu.

Neki su pričali da izgleda kao „Oldsmobile koji jede limun“, pa i kao „ženski polni organ“, dok vam gornja ilustracija može pomoći da se i sami opredelite po ovom pitanju.

Odluka je pala da Edsel bude ponuđen u dve verzije, na kraćoj šasiji deljenoj s Fordom, i produženoj deljenom sa Mercuryem. Ponuda se zatim trebalo deliti na izvođanja u formi sedana, kupea, kabrioleta i karavana u verzijama sa šest i devet putnika.

Edsel je zvanično odobren 15. avgusta, 1955. godine sa planom da se pojavi u prodaji tri godine kasnije. Zanimljivo je da su neka odbačena imena kasnije korišćena za modele ovog brenda. Manji modeli zasnovani na Fordu su postali Ranger i Pacer, dok su veći modeli, zasnovani na Mercuryu, postali Corsair i Citation uz Roundup, Villager i Bermuda za karavane.

Edsel je zvanično predstavljen 15. aprila, 1957. godine. Iako je od samog početka planirano da poseduje sopstvenu fabriku, do toga ipak nije došlo i njegova proizvodnja se odvijala na mnogobrojnim postojećim lokacijama. Ovaj potez se nikako nije dopao radnicima, koji su morali da rade dodatne smene, svaki put kad bi se Edsel pojavio na traci.

Fordov kvalitet je već bio ispod proseka, a Edselov se pokazao još gorim, i to je išlod do te mere da su mnogi automobili stizali nezavršeni u salone. Ali, i pored toga, novitet je imao mnogo toga da ponudi. Ovaj automobil je doneo nekoliko inovacija, kao što su digitalni sat za brzinu „rolling dome“, komande menjača na dugme smeštene na volanu (na mestu gde se kod većine automobila nalazi sirena) i sistem koji upozorava vozača na nizak pritisak ulja u motoru i podignutu ručnu kočnicu.

Kao što smo spomenuli, ponuda se delila na dva manja modela, koji su zajednički računali na V8 motor zapremine 361 kubnog inča (5,9 litara) i 303 konjske snage, dok su dva veća modela delila V8 motor zapremine 410 kubnih inča (6,7 litara) i 345 „grla“.

Ford je mesecima ranije nagoveštavao da publika može da očekuje savremen i moderan proizvod uz obećanje da će prodaja u prvoj godini iznositi 200 hiljada vozila. Kada je Edsel zvanično predstavljen, novinari su bili oduševljeni, ali potencijalni kupci nisu delili njihovo mišljenje.

Novitet je svakako bio potpuno drugačiji od bilo kog drugog automobila na ulicama, ali to nije uvek bila pozitivna karakteristika. Pored dizajna i problema sa kvalitetom, Edselov dodatni problem je predstavljala i njegova pozicija na tržištu.

Najjeftiniji model kompanije, Ranger, je koštao 2.484 dolara (23.577 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca) ili samo 63 dolara (današnjih 597 najmanjih zelenih novčanica) manje nego najjeftiniji Mercury Medalist. Slična situacija je bila i sa većim Corsairom, koji je koštao 3.311 dolara (današnjih 31.427 dolara) ili samo 75 dolara (današnjih 711 „zelembaća“) manje nego Mercury Montclair. Kao rezultat pobrojanog, Edsel i Mercury su postali konkurencija među sobom, umesto da kradu prodaju od konkurencije.

I pored svih problema, da se Edsel pojavio u prodaji dve godine ranije, verovatno bi imao solidnu prodaju. Međutim, 1958. godine je stigla teška recesija, prva od Drugog svetskog rata, čime je prodaja automobila pala za preko 30%. Posebno pogođen je bio Mercury, čija je prodala opala sa 286 hiljada na 153 hiljade vozila, a Edselova prodaja u prvoj godini je iznosila tek 63.110 vozila, ili manje nego trećina izvorno planirane.

Već tada je postalo jasno da Edsel ne može da preživi kao samostalna kompanija i on je uskoro spojen sa Mercuryem i Lincolnom. Ford je pokušao da situaciju učini boljom, ali već tada Detroitom su počele da kruže priče da neće dugo da opstane na tržištu.

Ben Mils postaje predsednik kompanije 1959. godine i najavljuje da će se prodaja zasnivati samo na Fordovima. Novi motor u ponudi je bio od 292 kubna inča (4,8 litara) i 200 „konja“ uz već postojeći V8 iz prethodnika. Sredinom godine, kada je postalo jasno da Edsel ni 1959. godine neće opravdati očekivanja, u ponudu je ubačen i motor sa šest cilindara zapremine 223 kubna inča (3,7 litara) sa 145 konjskih snaga. Takođe, nov za ovu godinu je bio i dizajn, a nasuprot verovanju da je on promenut zbog loše reakcije godinu dana ranije, ovaj dizajn je bio odobren još tri godine pre toga.

Međutim, i pored toga prodaja je ponovo bila razočaravajuća i samo 45 hiljada Edsela je pronašli kupce. To je bila kap koja je prelila čašu, i Ford je najavio da će kompanija biti ugašena posle 1960. godine. On je odobrio budžet od deset miliona dolara da se osveži ponuda za poslednju godinu, a prodaja je iznosila samo 2.846 vozila.

Godinama nakon što je Edsel ugašen, u medije je procurila vest da je ova kompanija trebalo da dobije još jedan model i to kompaktni Comet. On je bio jedan od dva potpuno nova kompakta na kojima je Ford radio za 1960. godinu (drugi je bio Ford Falcon), a kako je Edsel ugašen, Comet se na kraju pojavio u prodaji kao Mercury.

Već prve godine je privukao 116 hiljada kupaca, što nam govori da je Comet mogao da bude potencijalni spasilac za Edsel. Bilo kako bilo, Edsel je kompaniju Ford koštao mnogo novca, a gubitak je bio još veći kada se zna da ni veliki Mercury i novi Continental takođe nisu opravdali očekivanja.

Istoričari su tokom godina imali analizirane mnoge razloge za neuspeh Edsela, kao što su ime, dizajn, pogrešna pozicija na tržištu i debi u loše vreme. Dok su svi spomenuti razlogi svakako igrali veliku ulogu, čini nam se da je glavni krivac bio sam Ford, koji je zaboravio šta je Edsel trebalo da bude.

Od obećavanog novog i modernog proizvoda, Edsel je na kraju bio Ford (i na kratko Mercury) sa novim dizajnom koji se borio sa braćom po ceni. Malo je reći da je Edsel bio promašaj – on ipak nikada nije imao šansu na tržištu. S druge strane, mali broj proizvedenih primeraka danas čini ovaj automobil veoma skupim na tržištu klasike.

Neki primerci, kao što je kabriolet iz 1960. godine, umeju da pređu cifru i do 200 hiljada američkih dolara, a prethodnih godina nam se čini da Edsel, i automobil i čovek, konačno počinju da dobijaju poštovanje koje su zaslužili za vreme svojih karijera.

Zoran Tomasović

(2430)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

66 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Nedavno u gradu …

comment image

Renault Terminator

Al bi ti legao ovaj samo tako😁…

Yankee

Koji ce mi kad imam onog crvenog Ferrarija u pozadini? 😉

Renault Terminator

Ma ono pozadi je moćni rendžer za tebe,ova bre raga plače za tobom😁…

Yankee

Imam novog Chryslera 300 u garazi i naravno ovog klasika … Nemam prostora za jos jedan auto.

comment image

Iznogud Časni

Opa, dje tojota? Ah, na cesti ….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Iznogud Časni

Nisi mi nikad bio jasan. Jesi li ti rodjen i odrastao u americi? Ja sam mislio da si ti recimo od prije nekih 15 godina tamo. Sad, kako to neko koji nikad prije nije imao dodira sa američkim autima i ovakvim nakaradama, ode u USA i najednom zavoli to njihovo?! Mene oči bole koliko je ti ružno, na skali jedno 5 Ss, prvi ružno a onda odvratno, tak da džaba mu sva ostala vrijednost, ne bih ga ni pogledao. Kad smo već kod toga, digresija, jedne prilike ja u muzeju sa dijamantima i drugim sličnim kamenjem, prvi put ja vidio… Pročitaj više »

Yankee

Rodjen sam u Dalmaciji, tamo i odrastao, posle jedno vreme ziveo u Beogradu, otisao u Ameriku ’99. godine kada sam imao 15 godina. Uvek sam voleo istoriju i klasiku, ne samo po pitanju automobila vec generalno. Ne volim ja nista vise klasicne americke aute nego one iz Nemacke, Italije, Francuske, Britanije, Japana, itd. Sa izuzetkom par modela, moderni plastikari me ne zanimaju ni malo niti bude neke emocije. Samo sto se sa americkim klasicima najvise srecem zbog mesta gde zivim i zbog toga najvise znam o njima. U srednjoj skoli sam vozio novog crvenog Forda Mustanga, doduse sa V6 motorom,… Pročitaj više »

TheStig

Moras da se boris sa americkim automobilima da bi ih kontrolisao jer su sofisticirani kao pecina 😂Sto rekao Clarkson ekvivalent su dobrog automobila kao sto je Bush ekvivalent dobrog predsednika🤣Ja te u potpunosti razumim sto se tice tvoje ljubavi i nostalgiju prema americkim automobilima ali Ford Mustang je do prije 2015 godina imao tzv sold rear axle. Negdje sam citao da im je to stedilo 100 dolara po automobilu umjesto nezavisnog vjesanja pozadi. Ne kazem da ti automobili nemaju svojevrstan šarm ali Amerika je ogromna zemlja gdje se sreces sa krivinama svake prestupne godine (karikiram). Ne zelim da pomisljam sta… Pročitaj više »

Yankee

Ti si jedan od onih ljudi koji uzivaju da se voze na „auto-pilotu“ dok na mobilnom telefonu gledaju seriju, zar ne? 😉

TheStig

Naprotiv, meni se da prostiš, sere, od takvih vozača, netflix i tiktok generacije. Cijenim analogiju koliko i ti. Samo mislim da je Amerika malo previse uticala na tebe. Pricas o americkim starim automobilima kako ljudi ovdje pricaju o zivotu u doba Josipa Broza.

Iznogud Časni

Eeeeeeeej, ne spominji druga Tita uzalud😁🚩

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
TheStig
Iznogud Časni

heheh tako tako…a nema zvuka…jebga..

Matija

Kruta osovina na prvoj generaciji novih Mustanga bila pokusaj da se postuje tradicija. Medjutim brzo se pokazalo da auto sa ovom osovinom ne moze da drzi korak sa ostalima. Licno sam imao tri automobila sa krutim osovinama: FIAT 125, FIAT 132 i Ford Taunus. FIAT je bio opasan jer je imao samo lisnate opruge. Ford i 132 imali su poluzno vodjenje i spiralne opruge. Bili su to veoma dobri i pouzdani automobili!

TheStig

Ah da, lisnate opruge. Ima ih i prva generacija Fiat Pande koju posjedujem. Hajd sto ih imaju Fiati koje si pobrojao nego ih je posjedovao i Mustang. Na malom prostom gradskom evropskom automobilu mozda i ima mjesta ali na ponosu Amerika sigurno ne. Sjecam se kad sam bio jako mali da su konjska zaprezna kola kod dede imala lisnate opruge. Mustang je bio poznat po wheel hop-u upravo zbog toga. Licno meni se dopadaju Mustanzi ali daleko su i danas od zadnje rijeci tehnologije ako izuzmemo najjace i najeksluzivnije verzije.

Iznogud Časni

pa teretni waaaaaaagen mora da ima lisnate (kupio u pekari 🙂 )….inace nista od prevozenja kukuruza. 🙂

moron

Imao ih je Fiat 132 i bio je kao F1 …

Iznogud Časni

Slupan u zid?😁 Neg, nisi li i ti primijetio, sunce ti advokatsko, da je naš Zoki malo, ono, dalmatinac a ne navija za Hajduk, kraj modernih auta on ludi za starim gvozdjem…al kako ne navija za Hajduka, evo ne znam. Zar ima neko a da ne voli našega Ajduka?! Tita mi, čudna vremena.🤧😵🥴 Šeki, jesi li ti Antitalent za fudbal ili navijaš za ne nekoga,a? Bebe, ti?ajmo i ostali…..

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Ništa bez lisnatih opruga … 🙂

TheStig

Cheap thrills 😁

Matija

Cime se profesionalno bavis?

Yankee

Pricali smo preko emailova nakon price o IMR Tara. Zoran. 😉

Iznogud Časni

Ok, hvala, sad mi je mrvu jasnije, mada ne razumijem ljubav prema klasicima pa još i američkim. Jel navijaš za Hajduka:)? Da malo onom šekiju krvi popijemo 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
Yankee

Zvezdu, Milan, Liverpool, Atletico Madrid & Dortmund.

Renault Terminator

A tako znači😁…Borac Banja Luka,Zvjezda,Čelsi,Minhen 1860…u Španiji nemam favorita.

Renault Terminator

Zaboravih Romu🙂

Yankee

comment image

Iznogud Časni

Izrode! Pa kud za Dortmund !:)

Yankee

Volim ih sto ne lete da trose novac kao Bayern vec od mladih igraca prave velike zvezde. Oni su mi jedini simpatican tim u Nemackoj.

BB

Ma i ja sam k’o Halid Bešlić… Neću, neću, dijamante…

Izmenjeno 2 godine pre od strane BB
Iznogud Časni

Hahaha, ljubi deda.

Renault Terminator

Ma zezam se ja malo Zoki😉…

Renault Terminator

Daj slike Chryslera 300 da vidim mašinu.

Yankee

Nista fensi, obican Chrysler 300 V6. 300 hp, zadnja vuca, 8 brzina automatik.

comment image

Iznogud Časni

Vidi Lancia !:)

Matija

Svojevremeno je bio veoma popularan u Nemackoj! Bilo ih je na svakom cosku! Veliki auto, liksuzan, pristupacna cena, vozilo ga je i staro i mlado, i musko i zensko! Posle takvog uspeha pitam se zasto je Mercedes prodao Chryslera?! Takoreci poklonio ga je samo da ga se oslobodi?! Malo kasnije preuzeo ga je FIAT i napravio posao stoleca!

Yankee

Mercedes tj. Daimler nikada nije bio vlasnik Chryslera vec je bilo udruzivanje dve firme. A Daimler se povukao iz cele price kada je opeljesio Chrysler do zadnjeg dolara.
Pisao sam o tome.

https://autorepublika.com/2018/06/05/zasto-daimler-chrysler-nije-uspeo/

Matija

Ovde je to drugacije predstavljeno. Duga prica!

Renault Terminator

Jesi škrt sa slikama hebo te patak,daj malo enterijera da vidim🙂…

Yankee

comment image

Renault Terminator

Mnogo je ljepši spolja.Koje je godište?Nekako mi ovaj enterijer izgleda kao da je iz 2005-2009 godine.Ne mislim da je loše očuvan,nego mi izgleda zastarjelo za nov auto.

Yankee

2019. 15k milja na satu. Jos ima miris novih auta.

Renault Terminator

Jesi ti sam restaurirao auto ili si ga kupio restauriranog?

Yankee

Restauriran je pre 10-ak godina. Ima prica ovde o njemu na sajtu, pisao sam detaljno o njemu.

BB

Došlo vrijeme da i on jedan tekst pročita 😉…

Iznogud Časni

Ko?

Renault Terminator

Znam da je bila priča ali nisam mogao da se setim jesi li ti radio sam to ili si ga uzeo restauriranog…

moron

Gume su još fabričke, prva ugradnja ili si ih „već“ zamenio?
😊

Yankee

Haha, mislim da sam na trecim gumama sada. 170.000 milja ili 270.000 km.

Iznogud Časni

Ma laže i na tom Fordu su fabričke prva ugradnja, kad ti kažem 😁🤭

Matija

U gornjem, veoma interesantnom i informativnom izvestaju, kratko i jasno su definisani problemi u kojima se nasla Fordova nova marka Edsel: „Pored dizajna i problema sa kvalitetom, Edselov dodatni problem je predstavljala i njegova pozicija na tržištu.“ Ovo je skolski primer kakve sve greske mogu menadzeri da naprave! Isti problemi muce italijansku auto industriju – Alfu, Lanciu, Maseratija i FIAT-a. Njihovi menadzeri ne umeju da izadju iz zacaranog kruga gresaka u koji su upali jos 80-tih godina! Sa svoje strane dodao bih da u ovoj listi gresaka nema „glavnih i dodatnih“ – jednostavno, sve je bitno! Veoma su retki menadzeri… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Jel ovo Ramo iz crtića „cars“?

Yankee

Ramone je ’59 Chevrolet Impala.

comment image

Iznogud Časni

Aaa hvala!

Matija

Bas je lep! Ista boja spolja i unutra – to je bilo samo u Americi 60-tih godina.

moron

Koliki klirens ima ovo čudo?

Iznogud Časni

20cm kad se digne 😁🤭

Yankee

Onaj gore je hot rod, detaljno modifikovan, zato izgleda tako. Fabricki nije bio bas toliko nizak.

comment image

Iznogud Časni

Sunce ti kalajisano,stadoh na parking i isključiv auto. Citam postove ovdje a nisam skonto da klada nije podigla ručnu neg auto sa parkinga lagano klizi na drugu traku, ja digoh pogled imam sta da vidim, a niko trubio nije. Kad me herc nije strefio!

BB

Još ćeš izginuti zbog AR…

Iznogud Časni

🥴😵🤧još sam blijed

TheStig

To se Mercedes urotio protiv tebe. Stalno „laješ“ na značku 🤣

Iznogud Časni

Biće da je tako 🤭 a kako se ručna nije uključila…a nisam izvadio ključ bio….eh.

Ja456

Al ga serete niko za kiflu nema

Ja456

Kakvi eksperti a niko za benzin nema 🤣🤣🤣👍🍻