1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Šta će se biti s motorom kada se oslonite na ulje većeg viskoziteta od preporučenog?
Šta će se biti s motorom kada se oslonite na ulje većeg viskoziteta od preporučenog?

Šta će se biti s motorom kada se oslonite na ulje većeg viskoziteta od preporučenog?

12.85K
27
Podelite sa prijateljima:

Globalna mreža je pretrpana sadržajima koji se bave temom ponašanja motora s unutrašnjim sagorevanjem u slučaju eksploatacije koja podrazumeva da se vlasnik opredelio da za potrebe podmazivanja istog, upotrebi ulje sa superiornijim osobinama na temu viskoziteta od onog koje je preporučio proizvođač. Neki vozači takav potez smatraju odličnim, drugi baš i nisu sigurni… Pokušaćemo da odgonetnemo ko je, zapravo koliko su u pravu jedni, a koliko oni iz druge grupe.

Da bismo mogli da razumemo kako previše viskozno ulje utiče na rad SUS agregata, prvo moramo obratiti pažnju na takozvani SAE standard. Ovo je oznaka klase viskoziteta maziva za sve vremenske prilike. Na primer, u oznaci nomenklature 0W30, prva cifra označava viskozitet na niskim temperaturama, a druga na visokim temperaturama.

Sada možemo da iznesemo i nekoliko reči na temu konstrukcije samog motora. Naime, svaki agret s unutrašnjim sagorevanjem je dizajniran tako da funkcioniše stabilno pri minimalnom, a ne pri maksimalnom radnom viskozitetu motornog ulja.

Ovo se objašnjava činjenicom da je pad radnog pritiska maziva kritičan za pogonsku jedinicu. Kada motor ostane bez dovoljno ulja ili bez ulja dovoljno dobrih svojstava podmazivanja, tad će početi da radi „na suvo“, što na kraju garantuje kvar, u našem narodu opisan kroz zastrašujuć atribut „zaribao“. Ali, blago povećanje viskoziteta i pritiska je skoro bezopasno. Da, to će rezultirati jedva primetnom promenom u dostupnim performansama agregata, ali ništa više od toga.

Pored toga, kanali za ulje za sve motore su skoro isti. Nijedan proizvođač ih neće učiniti preuskim, odnosno toliko malog promera da se motorno ulje ne bi moglo pumpati kroz njih. Isto važi i za praznine. Ni one neće biti premalih dimenzija.

Ako govorimo o dugoročnoj eksploataciji vozila čiji motor „radi na previše viskoznom ulju“, onda u teoriji može doći do nekih problema. Na primer, ventil za smanjenje pritiska pumpe za ulje, sama pumpa ili fazni regulatori mogu zahtevati zamenu pre nego što bi se inače, u redovnom toku upotrebe vozila, pohabali. Ali to se dešava posle veoma dugih perioda eksploatacije vozila u opisanim okolnostima, a i tada, opet prilično retko.

Stoga, nema ništa loše u upotrebi previše viskoznog maziva. Sva motorna ulja koja imaju odgovarajuću SAE klasifikaciju se mogu koristiti bez straha. Nijedan proizvođač automobila ne bi konstruisao motor koji bi mogao da se ošteti gušćim uljem. Umesto toga, isplativije mu je da dizajnira univerzalni motor, jer svoje proizvode prodaje na različitim tržištima. Shodno tome, uslovi rada u svim tim zemljama, na različitim meridijanima, i jesu različiti.

Na osnovu svega iznetog mogao bi se doneti sledeći zaključak: čak i ako se u motor ulije ulje s dvostruko većim indeksom viskoznosti od preporučenog od strane proizvođača vozila, motor neće prokuvati i neće se pokvariti. Takođe, neće biti više štete po njega, od one koju bi mogla da uzrokuje serija kratkih putovanja po hladnom vremenu.

AutoRepublika

(12851)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

27 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Za motorna ulja i viskozitet sam pročitao nešto što bi se moglo prevesti kao neki savet.
Za prvu oznaku se može ići stepen niže, za drugu stepen više i da je motor u bezbednom.

Znači za ono uobičajeno sintetičko 5w30 može se sipati 0w30 ili 5w40. Ne treba silaziti na 0w20 ili gurati 10w40.

Laki

Ovaj model “ pet dole deset gore“ ide bez problema! Kod mene su 3 opcije dozvoljene a ja dodajem vitamin „Ceratec“na svoju ruku pa agregat samo prede!Davnih dana sam vozio grupu eksperata u fabriku „John Deere“ gdje su izmedju ostalog objašnjavali važnost ulja i da redovno traže kompromise sa proizvodjačima da bi iznašli optimalna rješenja za nekih 160 država gdje su prisutni.

Balkanboj

Zaboravih ono bitno.
Ulje mora imati odobrenje, tj potrebne aditive za određeni tip motora.

Dakle, ko želi da se igra i da promeni gradaciju mora malo da se edukuje kako ne bi napravio štetu na motoru.

E nisam sad gledao za nove Opel modele, da li i dalje guraju Dexos2 a ugrađuju PSA.

Generalno, Castrol koji uzimam ima gomilu odobrenja kojima pokriva dosta proizvođača, Motul isto.

M M

Pa nije baš ko u članku. Savremeni automobili su osetljiviji na gradaciju ulja u motoru. Ullje višegradacije nije poželjno zbog hidropodizača, hidrošpanera, turbine, DPF filtera. Stvar je mnogo opasnija na hladnom startu, posebno zimi. Realno, može doći do havarije ako ulje nije po specifikaciji. Danas je najbitije vreme koj eje potrebno da se stvori potreban pitisak ulja i u najudaljenijem delu uljnog kanala. Sedeći problem je povećana potrošnja goriva, a samim ti i emisija gasova. Ulje treba koristiti tačno onako kako je zahtevano, čak i od proizvođača ulja kao je navedeno. Današnje uljne pumpe su predimenzionisane, i često imaju pomenjivu… Pročitaj više »

Neko is mase

„Poenta je u tome, što dobra ulja manje menjaju viskozitet u zavisnosti od temperature.“

Cija je to poenta?

M M

Poenta dobrog – boljeg motornog ulja………..
Recimo 10W-40 je često manje viskoznosti od 5W-30 pri ekstrmno visokim temperaturama.

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Matija

Tebi multigradna ulja nisu sasvim jasna.

M M

Matija, nisi ukapirao šta sam napisao.
Kinematiči viskozitet se meri na 2 temerature, na 40 i 100. U savremenim turbo motoima, normalne su temperatute mot ulja i preko 120 C. Na tim temperaturama često su većeg viskoziteta full syntetic 5w-30 od polusintetike 10w-40. To jeste imaju bolj koef. viskoznosti, koji i jeste odlika stabilnostu ulja o kome sam gore pisao. U savremenim motorima mot ulja na pojedinim mstima dosežu fantastične cifre,
Bavim se ovim godinama, pa ako nešto ne kapiraš, pitaj. Ne moraš baš odmah naletati. Vidim da i ti imaš godina, ali se uvek nešto novo sazna….

Neko is mase

Ocigledno.

moron

Ako fabrika „kaže“ da je „preporučeno ulje“ ovo ili ono ( pa i 0W-20 ili 0W-16 ) ja nemam dilemu šta treba da se sipa. Sipa se samo ono što je fabrika preporučila.

Neko is mase

Po preporuci proizvodjaca za klimatske uslove gde se vozilo koristi.

M M

Ono što je danas postalo specifično je, da su pojedine gradacije ulja postale vezane za njihovu namenu, i pakete aditiva koje sadrže u sebi. Takođe, viskozitet je vezan i za dužćinu servisnog intervala, tako da danas obično mot ulja manje viskoznosti su Long Life ulja, ili ulja za produženi servisni interval. Ovo je zato, što su obično mot. ulja niže gradacije sa boljom baznom – sintetičkom osnovom ali i zato što se takva ulja manje „habaju“, trpe manje pritiske i samim tim imaju manju degradaciju. Kod dizela sa EGR i DPF, manje viskozna ulja imaju bolje osobine ispiranja maotora, i… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane M M
Matija

Secam se, nekada davno, 70-tih godina menjao sam ulje na svakih 3.000 km a postojalo je tzv. „zimsko“ (redje) i „letnje“ (gusce) ulje. Savremena multigradna ulja, narocito sinteticka, pruzaju stabilan viskozitet (gustinu) ulja u sirokom opsegu spoljne temperature. Donja granica, obelezena sa 0W, 5W ili 10W, garantuje nizak viskozitet ulja pri niskim temperaturama. Ovo znaci da ce protok ulja biti zadovoljavajuci cak i kod hladnog starta motora kod, na primer, -20°C spoljne temperature. Neko staro monogradno ulje na ovoj temperaturi bi zbog povecane gustine dovelo do zacepljenja uljnih kanala a time do ostecenja lezaja radilice i drugih podmazivanih elemenata motora.… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija
Laki

👍

M M

Matija, pišeš stvari koje su svima poznate. Pri tome navodiš dosta netačnih podataka. Kao recimo
„Ako proizvodjac vozila preporucuje gradaciju ulja od, na primer, 5W30, u tom slucaju upotreba ulja izvan ovih granica, na primer 0W30 ili 5W40, ne predstavlja nikakav problem za motor.“
Ovo nije tačno, veoma često, posebno jer se mot ulja namenski prave sa paketima aditiva.
Vremena su se promenila, kao i tehnologija ulja i konstrukcija motora. Pored visokoziteta, danas ima mnogo bitnijijih oznaka na mot uljima.

Neko is mase

Izgleda da postoji puno razlicitih misljenja i interpretacija sta SAE oznake na motornom ulju znace: SAE oznaka je ili jednodelna ili dvodelna. Primer jednodelne oznake bi bilo SAE30 sto oznacava ulje ciji je viskozitet 30 na 100 stepeni celziusa. Ovo ulje nije testinrano na niskim temperaturama. Ovakva ulja su uglavnom za motore koji se ne koriste na niskim temperaturama – bastenski alati, kosacice za travu, itd… Nasuprot jednodelnoj oznace, SAE 0W-30 je dvodelna oznaka – prvi deo (0W) oznacava viskozitet na niskim temperaturama. Preporuceno za tempareature – 0 do -35 stepeni celziusa, 5 do -30, itd. Drugi deo oznake predstavlja… Pročitaj više »

M M

Čoveče iz mase, složi s Matijom, pa ga onda nauči onom što se s njime složi, to jest, prepisa isto, ali dopisa i ono s mog komentara. A nisi shvatio poentu, koju sam napisao, kad si se složio s Matijom.
I ovo što napisa zna se evo ima jedno 70 godina (ako ne i više). Ali ne kapiraš da se vremena promenila, kao i upotreba gradacije ulja. Ne zavisi to više samo od „zime“ ili „leta“ i nije to više jednoznačno i lako prepoznatljivo

'79 DeVille

Ne razumem sta si hteo reći. Lik iz mase je u pravu. Sve navedeno je tačno, SAE oznake su bazirane isključivo na viskoznosti ulja. Postoje drugi standardi koji nisu iskljucivo vezani za viskozitet. Termička stabilnost, shear stability, hemijski sastav, etc. Tema članka je SAE oznaka ulja. Da li je ulje mineralno, sintetičko, ili mešano nije važno. 0w viskozitet se meri, odnosno simulira, na – 35c, 5w na – 30c, itd. Hi temp viskozitet se meri na 100c, to je vrednost na SAE oznaci. Viskozitet na 40c je važan pokazatelj ali nije deo standardne oznake. Isto kao i temperatura na kojoj… Pročitaj više »

M M

A kolika je viskoznost ulja na 140 C recimo?
Može li recimo biti ulje veće viskoznosti 0w-30 od 10w-40 na 140 C ??

'79 DeVille

Ulje u motorima ogromne vecine automobila blago prelazi temperaturu od 100C da bi elimnisalo vlagu. Pojedini, narocito turbo motori, mogu da zagreju ulje preko 120C. Ne temperaturi (u karteru) od preko 120C (250F) ulje degradira velikom brzinom tako da su u takve motore ugradjeni uredjaji za dodatno hladjenje ulja. Cista sinteticka ulja mogu da zadrze termicku stabilnost na temp od 150C, ali generalno proizvodjaci sugerisu limit od 120C. Viskozitet ulja na povisenoj temperaturi opada, to je sasvim normalno. Koliki je viskozitet ujla na 140C? Za tu informaciju bi morao da upitas proizvodjaca ili potrazis na internetu rezultate testiranja takvog ulja.… Pročitaj više »

Janko

Nisi shvatio šta čovek pita. Pita a zna odgovor. Bilo bi lepo da odgovori

Rikošet

A ne znam zašto mutiti vodu kad je bistra i poslije se pitati da li je dobro piti mutnu? Ulje sipaš kako je preporučeno, ako probiješ karter pa ti treba da se dovučeš do prvog mehaničara onda je nebitno sipaj šta imaš samo da ne zariba… Ne razumijem zašto ovdje treba imati nekakve nedoumice, kad je stvar jasna… Veće nedoumice su kod ljudi oko izbora proizvođača ulja. Koliko njih uopšte ima svoju proizvodnju, a koliko kupuje gotov proizvod na berzi i pakuje u svoju ambalažu… Još jedan dominantan stav kojeg imaju domaći vozači je „moj motor ne troši ulje –… Pročitaj više »

Ranko

Ko vozi nova kola ili polovna ali par godina stara sipa gradaciju koju proizvodjač kaže. Kad je veća kilometraža nije baš tako. Burazer pre 15 godina kupio Pasata 3 godine starog km upitna ni bog nezna. Zaboravio sam tačno za ulje dal je bilo 0/40 ili 5/40 u svakom slučaju lepo je trošio tako da je sledeća zamena sipano 10/40 i više nije bilo velike potrošnje 1.9 dizel je motor. Mada i on ima tešku nogu na gasu tako da ga ne štedi . Drugi primer Pežo 206 1.4 HDI doterao ga drugar rodjaku imao je blizu 400 hiljada možda… Pročitaj više »

Balkanboj

Neka rođak promeni majstora.

Rade

Menjajte ulje sto češće i sipajte Motul.

Renault Terminator

Neko moje zapažanje u vezi tih novih ulja..a i motora.
Kod mene su se vozile i voze benzinski motori,ćale je napravio izuzetak pa prvi put kupio dizela..
Vozili se Renaultovi benzinski motori 1.1 8v,1.2 8v,1.4 16v,1.6 16v,2.0 8v,2.0 Turbo 16v i zadnji Renaultov benzinac kod mene 1.2 TCe 115ks i sada BMW-ov 2.0 184ks.
Ova zadnja dva motora treba najduže vremena da dostignu radnu temparaturu.
To posebno važi za Bembarin motor.
Stariji motori su puno brže dostizali radnu tempararuru.

Robi

Pre svega, ne bi trebalo menjati onaj viskozitet ulja koje je propisano od strane konstruktora i proizvodjaca. Savremeni motori su upravo projektovani za odredjeni tip ulja. (Na mom faxu se nekad ucilo da je za odredjene motore neophodno prilagoditi viskozitet ulja odredjenim klimatskim uslovima u kojim odredjeni motor radi,bilo da je u pitanju rudarska,poljoprivredna ili neka druga masina…ali to je Old Skul). Onako kako je to po novom, viskozitet ulja ne bi trebalo i ne sme se menjati do kraja eksploatacionog veka jednog motora. Sta to znaci? Ako je neki 1.5tsi projektovan za rad sa pidmazivanjem uljem SAE 0W20 uz… Pročitaj više »