1. Home
  2. Vesti
  3. Pazite gde servisirate vaš automobil!
Pazite gde servisirate vaš automobil!
8

Pazite gde servisirate vaš automobil!

4.29K
8
Podelite sa prijateljima:

Navikli smo da vidimo priče iz Sjedinjenih Američkih Država koje bi praktično mogle da uđu u Riplijevu kategoriju „Verovali ili ne“. Toliko smo navikli na njih da nas više ni ne iznenađuju, već verovatno samo prevrnemo očima i nastavimo svojim putem. Ali, ovaj put vam prenosimo nešto što se desilo u gradu Maunt Klemens unutar savezne države Mičigen zbog kojeg ćemo se sigurno zapitati, „kakve zakone ti ludi Jenkiji imaju?“

Sve je započelo pre dve godine kada je jedan Amerikanac odvezao svoj Jeep u izložbeno-prodajni salon nazvan Rochester Hills Chrysler Jeep Dodge u spomenutom gradu.

Ne navodi se koji je konkretan model u pitanju, ali kako je imao manuelni menjač, pretpostavićemo da je Wrangler. Terenac nije imao nikakvog problema već je bila potrebna samo zamena ulja i filtera. Tu ga je dočekao mlađi devetnaestogodišnji mehaničar koji, ne samo što nikada ranije nije vozio automobil sa manuelnim menjačem, već u tom momentu nije posedovao ni vozačku dozvolu.

Ako se pitate (a sigurno se pitate) kako je onda uopšte dobio posao da održava automobile u zvaničnom servisu, odgovor je veoma jednostavan i odnosi se na propuste u američkom zakonu. Naime, nije vam potrebna vozačka dozvola ukoliko ne izlazite na javne puteve i vozite samo na privatnom zemljištu, što parking izložbeno-prodajnog salona svakako jeste.

Mladi i neiskusni tinejdžer je pokušao da pokrene Jeep, ali je izgubio kontrolu kada je naglo pustio kvačilo i udario u jednog od zaposlenih, čoveka po imenu Džefri Havkins. Četrdesetdvogodišnji Havkins, otac četvoro dece i dugogodišnji radnik, je ostao mrtav na licu mesta.

Logičan način razmišljanja bi rekao da je mladunac glavni i jedini krivac, ali ovo je ipak Amerika gde ništa nema smisla ili logike. U razgovoru sa lokalnim medijima Fox 2 iz Mičigena, Havkinsov advokat Dejvid Feminineo kažu da će familija žrtve zapravo tužiti vlasnika Jeepa. Da, dobro ste pročitali, pa tako neće odgovarati „ubica“ pa ni uprava izložbeno-prodajnog salona, već vlasnik vozila koji uopšte nije bio na licu mesta. Pa kako je to moguće?

Odgovor je dao sam Feminineo i on kaže da prema zakonima savezne države Mičigen, do nesrećnog slučaja je došlo na radnom mestu. Kako su u njemu učestvovala dva zaposlena, sam servis se ogradio od incidenta i zakonski nije odgovoran, kao što to nije ni devetnaestogodišnji mehaničar koji je tamo radio, pošto zakon ne dozvoljava kolegama sa posla da tuže jedan drugoga dok su obojica zaposlena. Familija stradalog Havkinsa inače zahteva sumu od petnaest miliona dolara.

To je na kraju ostavilo vlasnika Jeepa kao krivca i to ponovo zbog besmislenog zakona Mičigena. Naime, momenta kada je predao ključeve servisu, on se zakonski obavezao za odgovornost svega onoga šta zaposleni urade dok upravljaju, to jest nalaze se za volanom njegovog vozila i samim tim je glavni i odgovorni krivac. Njegovo ime nije objavljeno, ali je njegov advokat rekao da će se boriti na sudu, onda kada suđenje startuje krajem meseca.

Ovaj zakon inače ne važi samo u ovom slučaju na privatnoj imovini, već je u Mičigenu vlasnik uvek udgovoran ukoliko njegov automobil napravi neki „belaj“ – bez obzira ko se nalazio za volanom. Ali i vlasnik Jeepa ima svoje opcije, pa samim tim može da tuži servis što je dozvolio nekvalifikovanom vozaču da upravlja njegovim automobilom.

Kako to obično biva, proces bi mogao da traje godinama pošto su uključene razne strane i svaka od njih u neku ruku ima pravo da tuži preostale. Šta da vam kažemo osim – pazite kome dajete automobil, pa makar to bio neko za koga mislite da je odgovoran.

AutoRepublika

(4293)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Krembili, rečenica koja tako divno opisuje aktere i zakone u pomenutoj državi.

https://vukajlija.com/krembil

Hipokrat

E ti si mi bistar Aj ne seri ti bi majku proda za vizu do tamo

TheStig

Ja bih im mogao samo pljunuti i na vizu i na pasoš. Gle slike porodice, ogledalo Americkog društva. 🤣😂🤣

Balkanboj

Kada si glup tebe ne boli, ali to vide i osećaju svi oko tebe.

BB

Moron, idi tamo i razbucaj tu lažnu državu svojom aktovkom! 😉

s mile

upola cene 😉

moron

Naslov me asocirao u drugom smeru.
Životno baš tužna priča.

Iznogud Časni

strasno, sacuvaj Boze.