1. Home
  2. Vesti
  3. Od 2040. godine neće biti novih kamiona sa SUS motorima u Evropi
Od 2040. godine neće biti novih kamiona sa SUS motorima u Evropi
1

Od 2040. godine neće biti novih kamiona sa SUS motorima u Evropi

257
1
Podelite sa prijateljima:

Vodeći evropski proizvođači kamiona složili su se da ubrzaju svoje napore u vezi sa smanjivanjem emisije štetnih gasova, te sada ističu da će već 2040. godine prestati da prodaju vozila koja pokreću isključivo SUS motori. 

Kamioni su esencijalni za transport, stoga i ova industrija ima više vremena za tranformaciju od automobilske. Kamioni su posebno veliki izazov kada je reč o elektrifikaciji i vreme će pokazati kojim će putem krenuti, da li će to biti EV tehnologija ili možda pak gorivne ćelije.

Kako navodi Financial Times, dogovor je pao između nekolicine proizvođača kamiona kao što su Iveco, Daimler, DAF, Ford, MAN, Scania i Volvo. Svi oni su se složili da iz svojih portfolija eliminišu vozila koja koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem i to već 2040. godine, što je deset godina pre nego što su u suštini obavezni da to učine.

Dakle, elektrifikacija i ovog dela transportne industrije počinje da se zahuktava. Što smo i mogli da vidimo tokom prethodnih meseci. Daimler i Volvo su već najavili da će sarađivati na razvoju električnih pogonskih sklopova za kamione, Hyundai je počeo pilot program testiranja njihovog „teškaša“ sa gorivnim ćelijama u Švajcarskoj, a imamo i najavu da će Traton (MAN, Scania…) sarađivati na planu elektrifikacije sa Hino Motors (Toyota).

Šef Scanije, Henrik Henrikson navodi da neće biti lako rešiti se dizela kod kamiona, te da će za transformaciju ove industrije biti neophodno i do 100 milijardi evra investicija. On ističe i da je u Evropi tokom 2019. godine čak 98% prodatih kamiona koristilo upravo dizel za pogonsko gorivo.

Dakle, i oni kreću ka elektrifikaciji, što će biti dug i skup put. No, koje su prednosti električnih kamiona? Pa, pre svega jednostavniji pogonski sklop, što će dalje dozvoliti veće promene u izgledu ovih vozila. Dalje, biće jednostavniji za vožnju, jer nema nikakvih komplikovanih menjača, a biće i laki za održavanje.

Evropski proizvođači kamiona navode da će biti neophodno veliko ulaganje u razvoj odgovarajuće infrastrukture, odnosno mreže veoma brzih punjača duž svih bitnih putnih linija na Starom kontinentu.

AutoRepublika 

(257)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A gdje je hybrid faza? Ona kod kamiona ima smisla više nego kod auta..đ