1. Home
  2. Vesti
  3. BMW M se vraća starom grbu u čast jubileja
BMW M se vraća starom grbu u čast jubileja
1

BMW M se vraća starom grbu u čast jubileja

457
1
Podelite sa prijateljima:

BMW M GmbH se priprema da sledeće godine proslavi pola veka postojanja. Divizija je osnovana 24. maja 1972. godine i izvorna ideja je podrazumevala da budu fabrika za potrebe sportskog tima inicijalno nazvanog BMW Motorsport, dok je aktuelna skraćenica u zvaničnoj upotrebi tek od 1993. godine. U početku skromno odeljenje je tokom proteklih pola veka dramatično naraslo i sada je čuveno širom sveta, pre svega zbog razvoja moćnih automobila, pre nego po učešću u auto-moto sportu.

Za godinu jubileja je proizvođač planirao da odeljenje BMW M predstavi nekoliko važnih proizvoda na četiri točka. Najavljen je karavan BMW M3 Touring, kupe BMW M2 utemeljen na novoj „dvojci“ sa zadnjim pogonom, a čekamo i jedinstveni krosover BMW XM. Njega ćemo videti već za koji dan u formi konceptnog vozila, ali će serijska verzija uslediti tokom 2022

Pomenuti koncept će biti prvi hibridni model sa značkom divizije M, kao drugi jedinstveni model iz palete četvorotočkaša iz ovog odeljenja, i to u celoj istoriji. Naime, jedino budući krosover BMW XM i kupe BMW M1 sa središnje postavljenim motorom, nisu imali za donora neki model iz „civilne“ ponude Bavaraca. Prvenac s takvim pedigreom je opstao u proizvodnji od 1978. do 1981. godine.

Međutim, iako je rođendan sledeće godine, slavlje je već krenulo u Nemačkoj. Na primer, svi modeli koje su zanatlije iz odeljenja M propustili kroz ruke, nose klasičan timski amblem na kom piše BMW Motorsport. Baš takav je korišćen na trkačkim automobilima u periodu između 1973. i 1978. godine. Na njemu se vidi, tradicionalni „propeler“ koji je okružen ovalima s dve nijanse plave boje i još jednim crvenim. Upravo te boje se i danas koriste u stilizovanom logotipu koji se kači na sve performantne modele bavarske marke. Nažalost, ne samo na njima, već je čest prizor i na „običnim“ primercima BMW-a, koji pripadaju napaćenim vlasnicima bez finansijske potencije da kupe „pravi M“.

Retro amblem će početi da se lepi na vozila po narudžbini počev od marta 2022. godine, i to ne samo na punokrvnim primercima iz odeljenja M, već i na „običnim“ vozilima marke koja koriste M Sport paket. Dakle, proizilazi da nisu vlasnici krivi, već da se proizvođač igra s prizemnim nagonima čoveka.

Kako bilo, BMW će kupcima staviti na raspolaganje mogućnost izbora jedne od čak pedeset boja koje su se tokom prethodnih decenija koristila na vozilima s oznakama BMW M.

AutoRepublika

(457)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Nes ti grba i dizajna…