1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale
AR pijaca klasika: Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale

AR pijaca klasika: Alfa Romeo Giulia Sprint Speciale

492
5
Podelite sa prijateljima:

Alfa Romeo Giulia je jedan od najvećih uspeha ovog italijanskog proizvođača vozila. Proizvodio se od 1962. do 1978. godine i bio je dostupan u dosta različitih konfiguracija, a reč je o jednom od prvih malih gradskih četvorotočkaša u premijum kategoriji. Iako je Alfa nekada ciljala na veliku ekskluzivnost i skupocene trkačke automobile, potražnja za njima jednostavno nije postojala u posleratnoj razrušenoj Evropi.

Postalo je jasno da, ako firma želi da preživi, moraće da se takmiči u kategoriji koja je ranije bila nezamisliva. Za većinu konkurenata takav potez se pokazao fatalnim, ali je Alfa uspešno spojila stil, performanse i verovali ili ne pouzdanost u jednom veoma poželjnom paketu.

Štaviše, limuzinsko izdanje Giulije se pokazalo toliko popularnim da su ga masovno koristile i policijske jedinice. Kompanija je kasnije proširila ponudu na još dve verzije koje nisu bile preterano povezane. Kupe Giulia Sprint GT je bio namenjen onima sa sportskim duhom, dok su za ljubitelje lepote Italijani spremili modifikacije Giulia Spider, Sprint i Sprint Speciale. Današnja priča je o ovom poslednjom izdanju iz 1964. godine, onom koje se trenutno prodaje na sajtu za preprodaju automobila „Bring a Trailer“.

Sprint Speciale se nudio od 1959. do 1966. godine, prvo pod imenom Giulietta, a zatim i Giulia. Zajednička proizvodnja tokom spomenutih sedam godina je iznosila svega 2.766 jedinica. Razlog za tako nešto leži u podatku da je svaki primerak ručno sklopljen ne od strane Alfe, već od čuvene samostalne dizajnerske kuće Bertone.

Upravo je njen dizajner Franko Skaljijoni primetio potencijal, zatim finansirao prototip i nekako uspeo da ubedi čelnike italijanskog giganta da odobre kakvu-takvu serijsku proizvodnju. Automobili su bili isporučeni samo po specijalnim narudžbama, a spomenućemo da je cena na američkom tržištu iznosila 4.010 dolara.

Navedena brojka zapravo i nije preterano velika u današnjoj vrednosti pošto iznosi 37.190 „zelembaća“, ali je potrebno spomenuti da je Alfa ciljala na većinu kupaca „preko bare“ gde dominiraju veliki i luksuzni automobili sa motorima sa osam cilindara.

Kao što smo spomenuli, model iz današnje priče je iz 1964. godine i trenutno se nalazi u gradu Marieta unutar američke savezne države Džordžije. Originalno je prodat u Italiji da bi zatim bio uvezen u Nemačku i regostrovan svega sedamnaest dana kasnije.

Kupio ga je kolekcionar italijanskih automobila u Americi pre desetak godina i tu se nalazi do današnjeg dana. Prošao je kroz jedan proces restauracije kada je originalni motor penzionisan, a zamenio ga je onaj iste zapremine. Reč je o veoma poznatom 1,6-litarskom benzincu sa 107 konjskih snaga i maksimalnih 139 Nm obrtnog momenta.

To mu je omogućavalo ubrzanje od nule do 100 km/h za 11,3 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od nešto manje od 200 km/h. Impresivne brojke za automobil sa svega 107 „grla“, ali moramo reći da je masa iznosila svega 860 kilograma. Snaga se inače prenosi na zadnje točkove preko petostepenog manuelnog menjača, a Sprint Speciale takođe stiže i sa nezavisnim ogibljenjem, disk kočnicama i 15-inčnim felnama. Svi navedeni detalji su uglavnom bili nečuveni u navedenom periodu sa izuzetkom onih baš skupocenih modela.

Ušli smo u poslednje sate aukcije, a posle šesnaest ponuda najviša od njih iznosi 110 hiljada američkih dolara. Brojka je inače relativno niska kada znamo da Sprint Speciale nekada može da košta i po tri do četiri puta više. Ono što niko ne može da ospori jeste to o kakvom dizajnerskom remek delu je ovde reč, i da se još jednom potvrđuje Alfin status bezvremene legende.

Zoran Tomasović

(492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Iznogud Časni

Ovi malo južnije od nas bi rekli :”e”!

Iznogud Časni

Drug Zoki, u Alfino ime ti zahvaljujem na lijepom tekstu.

s mile

prelep auto, koja li mu je cena danas.

Balkanboj

Reče Yankee, zadnja znana ponuda za ovaj iz priče je bila 110k dolara.

Balkanboj

Ché bella macchina.