1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Priuštivi klasik – Volvo 850
Priuštivi klasik – Volvo 850

Priuštivi klasik – Volvo 850

8.54K
3
Podelite sa prijateljima:

Ima onih koji kažu da je ovo poslednji pravi Volvo, dok oni koji su ga posedovali se kunu u njegovu čuvenu pouzdanost. 

850 je bio model koji je doneo mnogo promena kod skandinavskog brenda. Do tada se Volvo mahom oslanjao na pogona na zadnjim točkovima, dok je kod 850-ke premešten na prednju osovinu. Ujedno je i umesto četvorocilindarskog motora upotrebljen agregat sa pet redno postavljenih cilindara. Pored toga, njegovi gabariti bili su skromniji naspram prostranih modela serije 200 ili 800…

No, model 85o imao je jednog keca u rukavu – opasno dobre performanse. Čak je i bazični automobil imao agregat radne zapremine 2,5 litara sa 140 ks, dok je varijanta sa 20 ventila raspolagala sa 170 ks. Volvo je primetio želju kod kupaca za potentnim pogonskim jedinicama, pa je već 1993. godine ponudio verzije sa turbo punjačem.

Tako je 850 T5 isporučivao 226 ks, T5 R 241 ks, dok je vozač za volanom 850 R mogao da računa na čak 250 ks, što je za ono doba bila mamutska brojka za tu klasu vozila. Ipak, problem nisu bile performanse, već pogon na prednje točkove što je Volvo rešio ponudom AWD izdanja.

Volvo 850 bio je dostupan u dva varijeteta: kao limuzina i kao karavan. Karavan je imao mnogo uspeha na nemačkom govornom području gde je i danas vrlo cenjen automobil, pogotovo u verziji sa pogonom na sva četiri točka.

Naravno, i ovaj model švedskog brenda mogao se pohvaliti odličnim rezultatima na polju bezbednosti. Čak i bazično izdanje imalo je kontrolu proklizavanja, a od 1995. godine i bočne vazdušne jastuke. Spisak opreme bio je impresivan i nije ni u čemu zaostajao za konkurencijom.

Volvo 850 imao je poprilično kratku karijeru za to doba u automobilskoj industriji, jer je već 1996. godine otišao u penziju. No, i za tako kratko vreme uspeo je da naniže više od 717.000 prodatih jedinica. 850-ica je posebno bizan model za Volvo, jer je predstavljao prvi lifestyle  automobil te marke, odnosno vozilo koje je praktičnost stavilo na drugo mesto.

Upravo iz tog razloga puristički orijentisani ljubitelji Volvoa ne gledaju blagonaklono na ovaj četvorotočkaš. Diter Hengsvert iz nemačkog Volvo kluba kaže da 850 može biti odličan izbor ako se naprave neki kompromisi. Performanse su na odličnom nivou, pogotovo za automobil iz devedesetih godina prošlog veka, automobil nema mnogo elektronskih komponenti, a kvalitet izrade je odličan uz vrlo dobru antikorozivnu zaštitu.

Kakvo je stanje na tržištu? U Srbiji se sa vremena na vreme pojavi neki Volvo 850 na oglasima koji je u dobrom stanju. Naravno, u inostranstvu je stvar potpuno drugačija. Volvo 850 se često može videti na oglasima u Nemačkoj, a cene variraju u zavisnosti od stanja samog vozila. Naravno, varijante poput T5-R su skupe i uopšteno retko traže nove vlasnike. No, kada se to i dogodi lako prebace cenu od 20.000 evra.

Što se tiče rezervnih delova, njih ima u dovoljnom broju. Komponentaš Skandix i dalje proizvodi veliki broj delova za ovaj automobil, a uteha je i da određene komponente sa prvih primeraka Volvoa V70 odgovaraju i za 850-icu.

Cene rezervnih delova, primera radi (za nemačko tržište):

  • odbojnik – oko 440 evra
  • pumpa za gorivo – 70 evra
  • set kočionih diskova prednje točkove – oko 100 evra

Najveća mana Volvoa 850 jeste kvačilo kod varijanti sa manuelnim menjačem koje je ujedno i skup problem, jer njegova zamena staje i do 1.500 evra. Umesto toga, automatska transmisija pokazala se kao „neuništiva“. Čest problem ume biti i kontrolna jedinica za ABS, kao i pucanje zupčastog kaiša koji je inicijalno imao debljinu od 22 mm, da bi Volvo kasnije to uvećao na 24 mm.

Petocilindarski motori su vrlo dugotrajni, ali ne vole loše, niskobudžetno ulje, te je pametno pratiti uputstva koja je dao Volvo. Problema sa rđom nema, mada se uočava problem sa propadanjem laka kod crvenih i žutih automobila. Naravno, vozila koja su prolazila određene zahvate kod „stručnih“ tjunera nisu za preporuku. Stoga, Nemci veruju da je Volvo 850 sa automatskim menjačem i atmosferskim agregatom prava mera kada je reč o izboru polovnjaka.

Izvor: Spiegel 

AutoRepublika 

(8540)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Odličan je Volvo 850.
Burazer ima neki dreš sa 2.5 td motorom. Kako je često bez para, tako je i Volvo uglavnom bez održavanja. Kilometraža je nepoznata, rekao bih slobodno da je prebacio preko 500k kako izgleda unutra.

Dobar klasik ako neko želi Volvo koji će dugo trajati.

moron

Lepo ih je bilo gledati na trkama BTCC-a.

Ili, bilo gde na ulici čuti zvuk njihovog „petaka“.

Vanja

Direktor ga kupio svojevremeno u Rusiji, ’96. dok je radio tamo, kasnije ga 2000. dovezao ovamo kad se vratio, regularno platio i carinu i preregistrovao ga, izašao ga 56.000 maraka, 2.5, benzinac automatik. Do danas prešao 80.000km, od toga za poslednjih 10 godina nije sakupio ni 2-3.000 a izgleda kao da je prešao 500.000 – uništilo ga stajanje pod lipom, lak flekav i ljušti se, nebo otpalo…gre’ota…