1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dosadio vam je Ford Bronco?
AR pijaca klasika: Dosadio vam je Ford Bronco?

AR pijaca klasika: Dosadio vam je Ford Bronco?

193
0
Podelite sa prijateljima:

Teško da je ijedan model privukao više pažnje na američkom automobilskom tržištu u poslednjih nekoliko godina nego što je to učinio Ford Bronco. Od kada je najavljen pre četiri godine, retko kada je mogao da prođe neki dan da nismo čitali o njemu u medijima, a i cene klasičnih modela su eksplodirale.

Ruku na srce, moramo priznati da je Bronco i ranije bio izuzetno cenjen i popularan među kolekcionarima, posebno prva generacija koja se proizvodila od 1966. do 1977. godine, a danas ako hoćete neki od takvih primeraka u restauriranom stanju, budite spremni izdvojiti sume koje sežu i do brojke sa šest cifara.

Ali Bronco nije bio jedini američki terenac iz takvog perioda pa samim tim uvek postoji alternativa. Jeep Wagoneer, Dodge RamCharger i International-Harvester Scout su idealne opcije za one „koji su na budžetu“ (kako to kažu Amerikanci za „golje“ ili „stipse“), a mnogi će se složiti da je Chevrolet K5 Blazer možda najbolji izbor.

Štaviše, u vreme kada je silazio sa proizvodnih traka, K5 Blazer se smatrao izuzetno superiornijim u poređenju sa Broncoom.


Chevrolet je koristio oznaku Blazer na nekoliko različitih modela, uključujući i dva koji se proizvode do današnjeg dana. Jedan od njih je kompaktni terenac S10 Blazer na bazi istoimenog pikap kamioneta, zatim je postojao i TrailBlazer kao odgovor na celu „revoluciju gradskih terenaca“ pre dvadesetak godina, i onaj koji je najpoželjniji – K5 Blazer.

Ova oznaka „K5“ je izuzetno bitna pošto nam govori da je bio zasnovan na popularnom pikap kamionetu Serije C/K. Posebno je popularna prva generacija koja je silazila sa proizvodnih traka od 1969. do 1972. godine zajedno sa mehaničkim blizancem pod oznakom GMC Jimmy.

Tokom pet godina proizvodnje fabriku je napustilo samo 77.948 jedinica, a ukoliko želite onaj najpoželjniji model, potrebno je da ga opremite sa V8 motorom zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara), trostepenim manuelnim menjačem, pogonom na sva četiri točka i krovom koji se skida.

Primerak iz današnje priče, koji se inače prodaje preko sajta za preprodaju „Bring a Trailer“, je iz 1972. godine i poseduje sve navedene detalje osim onoga po pitanju menjača. Tu ćemo pronaći trostepeni automatski koji je bio najpopularnija opcija početkom sedamdesetih godina prošlog veka i gotovo svaki Blazer je napustio proizvodnu traku s takvom opcijom.

U oglasu se navodi da je terenac prošao kroz detaljan proces restauracije i da su dodate neke moderne opcije kao što su klima sistem i audio uređaj RetroSound. Nije nam poznato koliko milja ili kilometara je prešao sa originalnom mehanikom, ali je motor prošao kroz proces generalke tokom restauracije, i trenutno pokazuje brojku od samo 35 milja (oko 56 kilometara).

Motor je inače originalan osim detalja da više nema zastareli karburator već direktno ubrizgavanje goriva. U originalnom stanju je razvijao 175 konjskih i maksimalnih 393 Nm obrtnog momenta što na masu od preko 2,5 tone nikako nije moglo dati visoke performanse.

Prema fabričkim podacima, ubrzanje do nule do 100 km/h je trajalo dvanaest sekundi dok je maksimalna brzina iznosila 153 km/h. Naravno, Chevroletov „small block V8“ je jedan od najpopularnijih motora u istoriji, tako da je lista dostupnih delova za tjuning veoma široka, i snaga se može udvostručiti sa malom investicijom.

Ušli smo u poslednji dan aukcije, a najviša od četrnaest ponuda iznosi 92 hiljade američkih dolara. To nam neće uštedeti mnogo novca u poređenju sa Broncoom, ali ćete svakako dobiti unikantniji terenac.

AutoRepublika

(193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments