1. Home
  2. Prezentacije
  3. Novi Ford Taurus postaje sledbenik Mondea
Novi Ford Taurus postaje sledbenik Mondea
4

Novi Ford Taurus postaje sledbenik Mondea

1.71K
4
Podelite sa prijateljima:

Ford Taurus je davnih dana prestao da bude „Amerikanac“. Poslednji automobil s ovom nalepnicom koji je kao nov prodat u Sjedinjenim Državama je u ruke kupca dospeo tokom proleća 2019. godine. Ali, 2015. godine se u Kini pojavio potpuno različit sedan s istom nalepnicom. Razvijen je na platformi modela Fusion/Mondeo. Inicijalno ga je sklapao zajednički poduhvat Changan Ford i to samo za potrebe plasmana na kineskom tržištu, ali je izvoz krenuo 2020. godine.

Destinacije do kojih je kineski Taurus dobacio su one na Bliskom istoku: UAE, Saudijska Arabija, Kuvajt, Oman, Bahrein… Ako se pitate zašto izvoz baš u taj deo sveta, odgovor je jasan. Ovaj model drži titulu bestselera marke u toj regiji, pa je logično zašto kompanija nije želela da ga se odrekne.

Ford Taurus odlazaće generacije namenjen Kinezima

Na Bliskom istoku kineski Taurus (Bik) je uspešno preuzeo dirigentsku palicu „Amerikanca” i zadržao prvo mesto na korporativnoj prodajnoj rang listi. Međutim, početkom ove godine kineski Ford Taurus je povučen: proizvodnja je prekinuta bez direktnog naslednika. Sada je novi Mondeo postao najveća Fordova limuzina u Kini. A posebno za zemlje Bliskog istoka, pretvoren je… Pa, u Ford Taurus nove generacije.

Juče demistifikovani „arapski Taurus“ se praktično i ne razlikuje od kineskog Mondea. Originalne su samo natpisne pločice i mali dekorativni elementi. U poređenju sa prethodnim modelom, novi Taurus je kraći za 83 milimetara, a dužina je sada inferiornija od pet metara: 4.935 mm deli najistureniju od najzabačenije tačke vozila, to jest, to je distanca od nosa do repa „bika iz Arabije“.

Međutim, međuosovinsko rastojanje je postalo kraće, i to za 4 milimetra, pa sada iznosi 2.945 mm.

Taurus je ponuđen samo s bazičnim čeonim panelom. Montiran je instrumentacioni ekran koji po dijagonali pruža osam inča, dok 13,2 cola nudi displej multimedijalnog sistema. Kineski Mondeo, počev od druge po redu konfiguracije, poseduje monitor koji seže po dijagonali do 12,3 ična, dok je ekran informativno-zabavnog sistema tog vozila neverovatno velik (27 inča). Kada se prevede u centimetre, to znači da je ovaj na dodir osetljiv displej širok 1,1 metar.

Očigledno možemo da zaključimo da konstruktor procenjuje da kupci na Bliskom istoku još uvek nisu spremni da usvoje postavku s ovakvim „televizorom“.

Tehnički gledano, Taurus i Mondeo su identični. Pokreće ih dvolitarski turbomotor poznat pod imenom EcoBoost. Nudi 246 konjskih snaga prema kineskim tehničkim specifikacijama, osmostepenu automatsku menjačku kutiju, dok pogonski točkovi mogu biti jedino oni ispred vozača.

Gotovo isti paket se našao i na bivšem kineskom Taurusu, uključujući i modifikacije „uglancane“ za nastup na izvoznim tržištima. Kako bilo, isporuke novog sedana, iz Narodne Republike Kine ka zemljama na Bliskom istoku neće krenuti pre nego što dočekamo leto.

AutoRepublika

(1706)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

pametan potez
zašto praviti novi automobil kada je jeftinije zameniti imena modela

S mile

Meni se ovaj dizajn, prednji, zadnji deo bas svidja.

Yankee

Ovo je bio pravi Taurus. Sve posle samo bezuspesne kopije.

comment image

Yankee

comment image