1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Ružičasti Ford Mustang
AR pijaca klasika: Ružičasti Ford Mustang

AR pijaca klasika: Ružičasti Ford Mustang

174
1
Podelite sa prijateljima:

Ford Mustang je pre nekoliko dana proslavio 58. rođendan, a još uvek svakodnevno dobijamo nove informacije koje široj narodnoj masi nisu bile poznate. Daleko od toga da je reč o nekoj tajni, ali osim ako baš tražite konkretne informacije, šanse su velike da automobilski mediji neće objaviti takve detalje.

Uzmimo za primer model iz današnje priče. Ružičasti Ford Mustang na prvi pogled ne zvuči kao nešto zbog čega će nam zastati dah, ali moramo reći da u spomenuta vremena nisu postojali mnogi masovno proizvedeni modeli gde je takva boja bila deo serijske opreme.

Ford je bio jedan od retkih koji je tako nešto nudio i to u periodu od 1964. do 1969. godine, a veruje se da je u tom periodu, takvih primeraka napustilo fabriku u manjem kontingentu od 3.700 jedinica. Da, dobro ste pročitali – ružičasti Mustang je ređi nego onaj s atributima tipa Boss, Shelby, Cobra i ostala „boranija“.

Bitan je iz još jednog razloga. Svima nam je poznat časopis Playboy i njegov izbor za devojku meseca, a kasnije i devojku godine. Počev od 1964. godine, Playboy je devojci godine ponudio i potpuno novi automobil po sopstvenom izboru, a pobednica Dona Mišeč je izabrala baš Ford Mustang.

Naravno, četvorotočkaš je morao da bude ofarban u ružičastu boju, a Ford se ponadao da bi ponuda takve boje u serijskoj proizvodnji mogla da privuče više kupaca ženskog pola. Kao što možemo da vidimo, odnosno da prosudimo prema prodajnim rezultatima, potez se nije isplatio, ali je tokom šest godina proizvodnje, konstruktor nudio čak četiri varijante roze boje.

Danas je teško prepoznati koji od njih je pravi, a koji je uljez kasnije ofarban u ovu retku boju, međutim takozvani Marti Auto Works vam može potvrditi ili demantovati informaciju na osnovu broja šasije.


Primerak iz današnje priče je iz 1966. godine i trenutno se prodaje preko čuvenog sajta za preprodaju „eBay“. Kao što možemo da zaključimo iz priloženih fotografija, definitivno je video bolje dane, ali vlasnik tvrdi da je boja potpuno fabrička i da automobil nikada nije farban osim onog dana kada je napustio pokretnu traku.

Nalazi se u severnom delu američke savezne države Kalifornije i nedavno je spašen iz hangara gde je proveo poslednjih 35 godina. Iako deluje zapušteno, limarija izgleda jako očuvana, a blage kalifornijske zime su rezultirale time da ga korozija ne napadne.


U oglasu se ne navodi koji motor pokreće ovog specijalnog Mustanga, ali sudeći prema fotografijama to je verni i provereni „small block V8“ zapremine 289 kubnih inča ili 4,7 litara. Bio je dostupan u nekoliko konfiguracija sa 200, 220 i 270 konjskih snaga, a čini nam se da je ovo ona bazna. Vlasnik kaže da je mehanika kompletno originalna i da je funkcionisala u vreme kada je automobil poslednjih dana još vožen.

Dva dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 20.100 američkih dolara, ali kako razumemo, vlasnik nije voljan da prihvati nikakvu ponuđenu cifru koja bi bila skromnija od od 60 hiljada „zelembaća“.

Brojka je svakako astronomska, ali kao što smo spomenuli, ovaj Mustang je toliko redak da će sigurno privući više pažnje na skupovima nego što bi to bili u stanju Boss ili Shelby. A kako to obično biva, svaka posebnost se skupo plaća, pa makar ona došla i jedino u vidu specijalne boje.

Zoran Tomasović

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, uopšte nije loše izgledao kao nov ni u ovoj boji … 🙂
Trebalo je da „okrenete fotke“.