1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Najsnažniji model Fiata u istoriji
Zanimljivost dana: Najsnažniji model Fiata u istoriji
9

Zanimljivost dana: Najsnažniji model Fiata u istoriji

4.67K
9
Podelite sa prijateljima:

Ne, nije u pitanju nekakav sportista, već SUV!

Fiat je tokom svoje duge istorije posedovao nekolicinu “naoštrenih” automobila… Ne tako davno, Fiatov Stilo u Abarth izdanju bio je hot heč vredan pažnje, pa malo dalje, možemo se setiti i Fiat Coupea, dela čuvenog Krisa Bengla.

Fiat Coupe Turbo 20V je zapravo drugi najsnažniji automobil u istoriji ovog italijanskog brenda. Taj četvorotočkaš raspolagao je sa 220 ks, impresivnom brojkom za doba kada je stupio na tržište.

No, to je ipak manje od onoga što je nudio model Freemont opremljen 3,6-litaskim V6 Pentastar agregatom. Freemont je stigao i na evropske obale, ali nikada nije ubeležio neki upečatljiv prodajni rezultat. Šta više, posle samo pet godina proizvodnje ovaj SUV otišao je u penziju…

Pa, šta je Freemont V6 4×4 imao da ponudi? Njegov potentni agregat isporučivao je ozbiljnih 280 ks i 342 Nm, koji su se putem šestostepenog automatskog menjača prenosili na sve točkove.

Prevedeno u performanse, pomenuti SUV je iz stanja mirovanja do 100 km/h bio u stanju da stigne za svega 8,4 s, dok je maksimalna brzina iznosila 208 km/h. Nije loše za SUV od dve tone!

Mada je Freemont V6 bio na papiru snažniji, ipak je Fiat Coupe 20V bio daleko impresivniji po pitanju performansi. Legenda marke iz Torina je sprint do “stotke” završavala za samo 6,3 s, a mogao je konačno pojuriti do 250 km/h!

AutoRepublika 

(4669)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Taj Fiat Coupe 20V je bio baš zverka.

Matori

Tačno, najbrži Fijat svih vremena.
Dok je stilo pomenut u tekstu bio sramota, naročito sa robotizovanim menjačem. Jedini, po meni pravi hot heč iz te kuhinje je bio ritmo sa 125, a kasnije i 130 KS. Naravno za svoje vreme.

Laki

Ritmo je imao šmek tako je.

Mustang

Freemont je bio u stvari Dodge Journey

Bungi

Fiat kupe 20V , fiatov petak sa turbom i Pininfarina dizajnom.?Uh!Kako je to bio lijep auto.???Taj se ni Ferarija nije stidio.

Zsphere

Fiat S76 iz 1910 godine, zapremine motora 28.5 litre, 290ks, 2712Nm je najsnazniji Fiat 😁

Matori

Tako je.

Yankee
Iznogud Časni

Džaba si krecio …