1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci bi da ukinu subvencije za plug-in hibride
Nemci bi da ukinu subvencije za plug-in hibride
3

Nemci bi da ukinu subvencije za plug-in hibride

319
3
Podelite sa prijateljima:

Nemački ministar finansija izrazio je želju za okončavanjem programa državne pomoći za kupovinu plug-in hibridnih vozila.

Nije nikakva tajna da je nemačka vlada u prethodnih par godina potrošila milijarde evra kroz sistem subvencija za nabavku “ekoloških” automobila, odnosno pre svega PHEV i EV modela. Robert Habek, nemački ministar finansija (inače iz redova političke partije Zelenih) tvrdi da su priključni hibridi našli svoje mesto na tržištu.

“Mislim da su uspeli da pronađu uporište i da više nije potrebno izdvajati subvencije za kupovinu takvih automobila”, rekao je Habek. On je dodao da mu je želja da se PHEV modeli isključe iz sistema već krajem tekuće godine.

Podsetimo, u ovom trenutku se u Nemačkoj za nabavku takvih vozila dobija državna pomoć u iznosu od 4.500 evra. No, uskoro ne samo što će plug-in hibridi izaći iz okvira subvenija, već će doći i do umanjenja pomoći za kupovinu električnih automobila.

Plan Habeka je da već iduće godine subvencije za akviziciju EV modela iznose samo 4.000 evra, da bi se 2024/2025. godine spustile na tačno 3.000 evra. U ovom trenutku, upravo je ovaj vid državne pomoći ključan za rast prodaje električnih automobila u Nemačkoj, bez njega, njihov udeo na tržištu sasvim sigurno bi bio na minijaturnom nivou.

AutoRepublika 

(319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Najbolje da ukinu sve subvencije.
Pa neka tržište i ekološka svest kažu svoje.

Laki

Bravo.

Matija

Bez euforije momci! Treba razmisliti hladnom glavom! To isto preporucujem i gosp. Habeku, ministru privrede Nemacke, koji je samo jedan od bezbrojnih amatera u politici. Habek se nasao pod pritiskom eko-fanatika, koji tvrde da hibridna vozila postoje samo zato da bi se napravila rupa u zakonu za fosilne motore, i pod pritiskom velikih troskova koje su izazvali korona i rat u Ukrajini: dve milijarde investicije u naoruzanje nemacke vojske zbog straha od Rusa, skoro milijarda pomoci Ukrajini, troskovi preuzimanja izbeglica, troskovi pomoci privredi zbog korone i poremecaja na trzistu opet izazvanih ratom, itd. Najava ukidanja subvencije hibrida je, kao sto… Pročitaj više »