1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte osveženi Renault Oroch – pikap na bazi Dacije Duster (GALERIJA)
Upoznajte osveženi Renault Oroch – pikap na bazi Dacije Duster (GALERIJA)
5

Upoznajte osveženi Renault Oroch – pikap na bazi Dacije Duster (GALERIJA)

3.64K
5
Podelite sa prijateljima:

Renault nastavlja sa prepakivanjem Dustera, a njegovo pikap izdanje u Brazilu dobilo je neophodno osveženje. 

Verovali ili ne, ali prva generacija Dustera do nedavno je silazila sa proizvodnih traka. Poslednji primerci stvoreni su u Indiji tokom februara ove godine i tada je zvanično stavljena tačka na vrlo uspešnu karijeru te iteracije SUV-a. No, jedna verzija nastavlja sa komercijalnim životom – u pitanju je ovde predstavljeni Renault Oroch, pikap koji je utemeljen upravo na originalnom Dusteru.

Formalno, radi se o vozilu koje se u Brazilu proizvodi još od 2015. godine, a sada je primenjena duboka restilizacija. Dizajn se nije nešto bitno menjao, i još uvek je moguće „iz aviona“ zaključiti da se radi o prvoj generaciji Dustera. Doduše, pikap je značajno duži, te ima i veće međuosovinsko rastojanje (+156 mm) naspram originalnog rumunskog SUV-a.

Na fotografijama koje je Renault priložio može se videti Oroch u Outsider verziji, koja je ujedno i vrh ponude. Naravno, zbog prtljažnika i tovarnog prostora, Oroch je znatno duži od svog pretka sa 4,7 m. Na krovu su locirane šine na koje se može smestiti maksimalno 80 kg tereta.

Kada je reč o prevozu tereta, potrebno je istaći da je prostor namenjen za to širok 1.175 mm i dug 1.350 mm. Ukupno, Oroch može primiti do 680 kg mase.

Možda spolja nije bilo velikih promena, ali u enterijeru jeste. Suštinski, ugledalo se da na aktuelni Duster, sa primesama Renaultovih vozila. Tako je recimo volan preuzet od francuske evropske game, dok je ostatak kopiran od rumunskog „terenca“. Interesantno je da je instrumentalna tabla pozajmljena iz Captura, dok je centralni ekran nakačen visoko na centralnu konzolu.

Što se tiče motorizacije, osnovni agregat je atmosferski 1,6-litarski benzinac koji dostavlja 120 ks i 159 Nm i uparen je sa šestostepenim manuelnim menjačem. Sa takvim motorom, Oroch stiže do 100 km/h za 11,8 s.

Renault je rešio da značajno modernizuje predmetni pikap, te je dobio i savremeni 1,3 TCe (170 ks, 270 Nm), agregat koji je nastao u saradnji francuske kompanije sa Mercedesom. Ovde je povezan sa XTronic transmisijom i omogućava Orochu da stigne do „stotke“ za 9,8 s, dok maksimalna brzina iznosi 189 km/h.

Franački brend je već počeo sa prodajom osveženog pikapa u Brazilu. Početna cena iznosi 23.000 američkih dolara, dok je za najpotentije i najbolje opremljenu verziju potrebno izdvojiti 29.000 dolara. Čini se da će Duster prve generacije, makar posredno, imati izuzetno dugu karijeru što je vredno poštovanja.

AutoRepublika 

(3642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig

Odličan automobil za našeg MM-a. Da može da natovari gvožđuriju 🤣

Matija

Varijanta sa samo dva sedista bila bi mnogo upotrebljivija.

Iznogud Časni

Jer ta druga dva sjedala nemaju pojase? :-)))

Nenad

A o pogonu ne napisaste ništa…

Iznogud Časni

Dodje i stara, ocvala Dacija na cca 21 000 € minimalne cijene. Treba odrati budale, slažem se.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Iznogud Časni