1. Home
  2. Video
  3. Honda Civic Type R zadržava pogon na prednjoj osovini (VIDEO)
Honda Civic Type R zadržava pogon na prednjoj osovini (VIDEO)
1

Honda Civic Type R zadržava pogon na prednjoj osovini (VIDEO)

245
1
Podelite sa prijateljima:

Promocija izdanja pod imenom Type R, na desetoj generaciji Honde Civic je originalno donela dosta promenjivih mišljenja, kada je ovaj heč prikazan 2017. godine. S 320 konjskih snaga ispod haube i maksimalnom brzinom od 272 km/h, teško da je neko imao zamerke po pitanju performansi. Stil je stvar subjektivnog mišljenja i jedan od onih koje je publika baš volela ili je smatrala da je u pitanju „faca koju samo majka može da voli“.

Ali, podatak zbog koga su svi „vrteli očima“ je ležao u tome da je zadržan pogon na prednje točkove. Daleko od toga da je loš, ali u vremena kada su Volkswagen Golf R i Ford Focus RS dominirali ulicama sa pogonom na sva četiri točka, japanski pristup se jednostavno činio nedovoljno dobrim.

Međutim, sve brige su brzo pale u vodu onog momenta kada je Type R ostvario vreme od sedam minuta i 43 sekundi na čuvenoj nemačkoj stazi Nirburgring, što je bio rekord za vozila sa pogonom na prednjoj osovini. Moraće proći više od dve godine pre nego što rekord bude oboren od strane modela Renault Megane RS Trophy R za oko tri sekunde.

Nov Civic je u prodaji veći oko godinu dana, i Honda sprema novi Type R koji bi trebalo da debituje do kraja godine. Nedavno su procurele fotografije i video snimci sa testiranja na japanskoj stazi Suzuka, gde je prototip ostvario vreme od dva minuta i 23.120 sekundi.

Takva brojka je rekordna na ovoj stazi i predstavlja za oko sekundu bolje vreme u poređenju sa prethodnikom. Lider tima za razvoj Juja Goto je ponosno rekao, „jedini rival Typea R je drugi Type R“.

Ono što je takođe poznato jeste to da će zadržati pogon na prednje točkove, pošto je Honda izjavila da je „Type R oborio rekord Suzuke za vozila sa pogonom na prednjoj osovini“. Pomalo razočaravajuća odluka, posebno kada znamo da će do kraja godine u izložbeno-prodajnim salonima biti i nova Toyota Corolla GR, ali rezultati govore za sebe.

Eksperti smatraju da će je pokretati nešto moćniji 2,0-litarski turbobenzinac sa 320 do 340 konjskih snaga, dok će menjač i dalje biti šestostepeni manuelni. Type R će inače biti dostupan samo kao heč sa petoro vrata.


Zvanični debi bi trebalo da usledi do kraja godine dok ćemo ga u salonima videti verovatno 2023. godine. A šta je sledeće? Pa spomenuti Goto kaže „idemo na svetsku scenu“, što bi moglo da znači da je sledeća stepenica Nirburgring i obaranje Renaultovog rekorda…

Pogledajte video snimak.

AutoRepublika

(245)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ljuti konkurent Renaultu…i Honda izbacuje novu klasičnu sportsku mašinu.Sa čim će Renault da uzvrati…pa nema sa čim kada više ne prave automobile,već diječije igračke.
I onda se moj Yenki čudi što sam kupio Bmw…hoću bre da vozim auto a ne čardak igračku na baterije.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Renault Terminator