1. Home
  2. Life
  3. Volkswagenov patent podiže multifunkcionalni volan na novi nivo
Volkswagenov patent podiže multifunkcionalni volan na novi nivo

Volkswagenov patent podiže multifunkcionalni volan na novi nivo

1.71K
4
Podelite sa prijateljima:

Točak se možda ne može ponovo izumeti, ali volan očigledno može. Barem to pokušava sve više proizvođača. Na primer sa Teslinim jarmom, koji je takođe naišao na „kolegu“ u Lexusu. U Volkswagenu, s druge strane, imaju potpuno drugačije planove i želeli bi da ubuduće u njega smeste mnogo više funkcija.

Na primer, ručica za migavce bi mogla biti stvar prošlosti. Umesto toga, kontrole na unutrašnjem obodu preuzimaju ove zadatke, što dokazuje VW-ov patent sa nemačkim zavodom za žigove i patente koji je otkrio CarBuzz. U zavisnosti od aplikacije, ova dugmad mogu biti fizička, haptička ili njihova kombinacija.

Sistem se u početku može činiti složenim, ali može se ispostaviti da je prilično jednostavan i praktičan. Prema patentu, postoje dva seta kontrola (fizički ili tasteri osetljivi na dodir). Oni su pričvršćeni sa leve i desne strane volana. VW pravi razliku između prve i druge kontrole.

Prvo se mora upravljati prvim kontrolnim elementom sa leve strane, a zatim vozač može izabrati jednu od opcija sa desne strane. Na primer, ako je izabrana funkcija „prednja svetla“, drugi korak je prikazivanje dugih, kratkih svetala, spuštanje farova ili aktiviranje svetala za maglu. Ako nisu zauzeta sva polja, može se izabrati i nekoliko primarnih funkcija, kao što je prikazano simultanim paljenjem funkcija za zabavu i tempomat.

Prema VW-u, glavna prednost sistema je to što vozač više ne mora da skida ruke sa volana da bi koristio funkcije koje su tamo dostupne. Multifunkcionalni volan bi tako bio podignut na novi nivo. Pored toga, više je slobode u dizajnu volana i manje nereda u unutrašnjosti vozila.

Osim toga, VW bi mogao da uštedi milione evra u troškovima razvoja ako bi važne funkcije bile smeštene u volan. Ove komponente tada više ne bi morale da se posebno razvijaju i masovno proizvode. Samo bi sistem tada morao da se prilagodi pojedinačnim modelima. Ali dok se to ne dogodi, kupci VW-a mogu ponovo da očekuju više dugmadi u automobilu. Proizvođač je nedavno opisao rad preko dodirnih elemenata kao grešku.

Pogledajte i video…

AutoRepublika

(1711)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ni do sada nisam skidao ruke sa volana kad uključujem pokazivače pravca.Tako su konstruisani da nema potrebe za tim.

Kitittelj

Bas tako, to sam hteo da kazem, ko pa skida ruku sa volana da bi ukljucio zmigavac?

Matija

Na crtezu i na slikama, za koje predpostavljam da su renderi, sve to „lepo“ izgleda.
Medjutim!
Niko ne drzi volan pincetom ili sa dva prsta vec celom sakom!
To ce uzrokovati da ce se mnoge funkcije nezeljeno ukljucivati jer su njihove taste vrlo gusto poredjane! Dalje – da bi covek pogodio pravu tastu mora da skrene pogled sa puta i da pogleda volan. To je veliki atak na bezbednost! Predpostavljam da ce ovaj prenatrpani volan biti jedan od mnogih patenata koji nisu zaziveli.

Tradicija

Ubeđen sam da neko namerno sabotira EU proizvođače,jer ove debilane koje smišljaju ne mogu drugačije sam sebi da objasnim.