1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: McLaren Speedtail stiže u Indianapolis narednog meseca
AR pijaca klasika: McLaren Speedtail stiže u Indianapolis narednog meseca

AR pijaca klasika: McLaren Speedtail stiže u Indianapolis narednog meseca

139
1
Podelite sa prijateljima:

McLaren Speedtail spada među najbolje automobile koje je svet ikada imao prilike da vidi. Pripada liniji takozvane „Ultimate“ serije britanskog proizvođača vozila, zajedno s modelima Senna, P1 i F1, a fabriku u Engleskoj će napustiti 106 primeraka.

Iako trećina McLarenovih mušterija dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, kompanija je napravila jednu veoma čudnu odluku po kojoj Speedtail zapravo nije dozvoljen na ulicama „preko bare“.

Naime, ovaj superautomobil s cenom od 2,1 miliona britanskih funti ima kamere umesto bočnih retrovizora, a takođe mu nedostaju i bočni vazdušni jastuci. Zbog takvih nedostataka, Speedtail zapravo nije legalan za vožnju na američkim putevima, pošto ne zadovoljava one minimalne bezbednosne standarde.

Jedini način na koji vlasnik može da ga registruje jeste da zatraži posebnu dozvolu preko takozvanog programa nazvanog „Show or Display“. Na taj način, vlasnik može da pošalje molbu američkom departmentu za registraciju da odobri četvorotočkaše koji po regularnom zakonu, inače ne bi smeli biti na američkim putevima. Ukoliko molba bude odobrena, vlasnik dobija specijalnu dozvolu i u stanju je da pređe svega četiri hiljade kilometara godišnje.

Iako to na prvi pogled zvuči kao nešto što bi moglo da bude rutinska molba, spomenućemo da je samo 67 vozila odobreno na taj način, od kada je program osnovan još 1999. godine. Ali je vest baš obećavajuća za vlasnike Speedtaila, pošto je jedan od njih na taj način završio „preko bare“ protekle godine, dok ostali još uvek čekaju odobrenje.

Amerika će sada dobiti još jednog primerak pošto je aukcijska kuća Mecum objavila da komad s brojem šasije 87 stiže u Indijanapolis narednog meseca. Nije nam poznato u kojoj svetskoj državi je originalno prodat, ali je do sada prešao svega 443 kilometara.

Kao i svaki drugi Speedtail, i ovaj pokreće 4,0-litarski turbobenzinac s osam cilindara koji u kombinaciji sa električnim agregatima razvija čak 1.055 konjskih snaga i maksimalni obrtni momenta od 1.150 Nm. Potrebno mu je samo tri sekunde da ubrza od nule do 100 km/h dok je maksimalna brzina nešto viša od 400 km/h.

Navodi se da je u plavoj boji i da je kompletno originalan. Naravno, performanse su jedna karakteristika koja čini ovaj superautomobil veoma poželjnim, a ne možemo da ignorišemo ni prelepi stil. Inspirisan je američkim modelima iz tridesetih godina prošlog veka, posebno Auburnom koji se takođe mogao pohvaliti stilom „speedtail“, inače preuzetom s prekookeanskih brodova.


A cena? Jedan od primeraka je prodat za 3,3 miliona američkih dolara početkom godine, i to nam daje generalnu ideju šta možemo očekivati.

Zoran Tomasović

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
TheStig