1. Home
  2. Vesti
  3. Putin i NATO u crno zavili nemačke proizvođače automobila
Putin i NATO u crno zavili nemačke proizvođače automobila
18

Putin i NATO u crno zavili nemačke proizvođače automobila

4.23K
18
Podelite sa prijateljima:

Uprkos tome što tražnja za novim automobilima i dalje ostaje jaka, zahvaljujući ratu u Ukrajini i posledične eksplozije cena energenata, uz manjak komponenti i sirovina, došlo je do pada prognoza u pogledu očekivanog komercijalnog uspeha nemačkih proizvođača,

Dok je juš u februaru industrijski barometar koji objavljuje Institut Ifo iz Minhena, bio u plusu sa 14,4 poena, već u martu je opao na minus 43,1 bod, što je najoštrije posrnuće u istoriji postojanja ovog indeksa.

Stručnjaci iz Instituta su ovaj epilog pripisali ruskoj agresiji na Ukrajinu, ignorišući ono što je navelo agresore na akciju, a na osnovu čega je došlo do rasta cena nafte i gasa. „Okolnosti nameću strah da bi prodaja novih vozila u ovim okolnostima mogla doživeti pad,“ kaže Oliver Falk, rukovodilac Centra Ifoa za industrijsku ekonomiju i nove tehnologije. „U isto vreme, rastu cene energenata koji su važni u proizvodnji automobila, kako kod samih kontruktora, tako i kod njihovih dobavljača – komponentaša.“

I sami proizvođači automobila su svoju situaciju u ovom trenutku procenili osetno lošijom od februarske, pa je indikator snage ove industrijske grane opao na 13,5 bodova u minusu, s nekadanjih 28,3 u plusu.

„Došlo je do daljeg pogoršanja situacije sa sirovinama i poluproizvodima,“ reče Falk. „Ukrajinske kamiondžije su odsutne jer se bore za svoju zemlju. To je stopiralo funkcionisanje logističke funkcije.“

Situacija s ratom u Ukrajini je i otkrila na najbrutalniji način da Nemci prodaju automobile s oreolom nemačkog proizvoda iako je veliki deo, da ne kažemo najveći, dopremljen iz drugih država poput Ukrajine, i poput kablova na primer. Zato se predviđa dalji rast cene koštanja automobila.

Automobilsku industriju manje zabrinjava to što je bezmalo zamrla prodaja u Ruskoj Federaciji, u kontekstu zapadnih sankcija protiv tamošnjeg naroda. Pomenuti Falk tvrdi da je „rusko tržište zanemarljivog značaja“ za nemačke proizvođače. Iznad svega, dobavljači će „osetiti kako kriza u snabdevanju sirovinama deluje“.

AutoRepublika

(4231)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Po ko zna koji put se pitam,

Da li je iko pre odluke o sankcijama sagledavao uticaj sankcija na EU industriju, inflaciju, rast cena svega.

Da li je iko bio svestan cene koju će da plati.

Mislim da će se narod pobuniti i gledati svoj džep, pašće neke vlade….

BB

Jeste, Amerikanci su sagledali uticaj sankcija na EUropsku uniju i tačno se dešava ono što su prognozirali, a to je da se potopi EU da bi amerika produžila sebi život još koju godinu…

moron

To što su „Putin i NATO u crno zavili nemačke proizvođače automobila“ me samo naizgled ne dotiče.
Oni će sve nas ekonomski u crno zaviti. U svim segmentima našega života. Pa i kao kupce automobila. Ali, to je realno još i najmanje bitan deo životne priče.

Horhe

Evo info iz prve ruke, suncokret opet poskupeo 50%, dakle ulje ide verovatno na 300 rsd ….

Izmenjeno 2 godine pre od strane Horhe
Iznogud Časni

Zar nije pickousti reko da ima pun k svega još ulja na izvoz, pa sta ima da poskupi?

igi

Pa ima svega, ali nije pominjao cene. Ima i goriva ali po kojim cenama…

Iznogud Časni

Pa sljedeći put ga pitajte za cijene, da ne odere sirotinju koja ga je, očito zadovoljna, opet izabrala.

BB

Prži ta sirotinja nbasvinjskoj masti pa nema uticaja na izbore 😉

Iznogud Časni

a dje sad ekologija, zdrav zivot? Kakva svinjska mast, daleko bilo? Vidis li ti na sta svinja lici?doduse, taj predsjednik je umro, ali sam mislio na pravu svinju :D:D:D

BB

Kud će zdravije od svinjske masti?

Iznogud Časni

pa ti si prvi koji je svinju proglasio zdravom! cak ti i u bibliji pise da se ne jede svinjsko meso, a da nece u komunistickom manifestu.
SAd cu ja kao broj jedan pocet sa pricom ono tamo sa Adamom, pa sam mu rekao mladicu, ja sam mozda prestar za to, ali ti jos nisi 🙂 Kad je jednom Musa….

Crni

Ah to je slicna tema kao sto mi sve godine krivimo NATO za bombardovanje kao da su dosli iz dosade; mora da je cista mrznja prema nama u pitanju, jel da? 😉 Ne zapitamo se koliko smo sami doprineli tome…ili kolike su tu zasluge Cosica, Karadzica, Milosevica. Koliko njima da se zahvalimo na bombardovanju. Beograd se pokenja a Novi Sad bombarduju i sruse mu mostove. Mozda i spomenik da im podignemo 😉

Lazar

@Crni , to je bio deo velikog i dugorocnog plana primicanja granicama Rusije (eufemizam za opkoljavanje), tada jos Rumunija i Bugarska nisu bile deo NATOa … zabrinutost za sudbinu albanske populacije je bio samo izgovor. Kauboji su dan posle pobede nad fasistickom nemackom , dakle 10, Maja 1945. poceli novu igru koja je imala vise delova. Svi jucerasnji protivnici su postali saveznici , otuda dosta price o nekim nacistima , koji su zaista vasksnuli pod okriljem kaubosjke zastite jer su smatrani korisnim u planiranoj buducoj konfrontaciji. Iako se cinilo da su u jednom trenutku kauboji pobedili (slom SSSRa) , sada… Pročitaj više »

Iznogud Časni

Da su samo njih, pa ni pet para. No, ovako….

DUDE

Gluposti. proizvodjaci automobila, tj. menadzment, ucinice SVE ne bi li uhvatili svoje bonuse. U toj jurnjavi za bonusima, skloni su tome da za svoje neuspehe okrive dobavljace, Putina, cene nafte…ama bas sve. Takodje, ne bi li ispeglali finansijske rezultate, zbog smanjene prodaje automobila, posenuli su za poskupljenjima. Ako nema kablova iz ukrajine – ima ih iz Srbije. Ako nema cipova za multimediju – menjaj! Kupi neku gotovu multimediju od Pioneera, Beckera, Sony-a…nema tu nikakve sramote. Mogu samo da kazem da jedva cekam kada ce Kinezi doci u Evropu i pocistiti konkurenciju. Muka mi je vise od izvikanih brendova koji em… Pročitaj više »

Laki

Sami sebi uveli sankcije ili trčali na „rudu“ boriće se kauboji do poslednjeg Evropljanina!

Renault Terminator

Nema Putin sa tim ništa.Evropa samu sebe uništava a ne Putin.

Laki

Bravo F10.